Bra bergmaterial i Mälardalen minskar klimatavtryck

Stockholmsregionen fortsätter växa snabbt, och det finns ett stort behov av att få fram ballast från närområdet till nya bostäder och ny infrastruktur. Idag finns 16 grus- och bergtäkter i Mälardalen, men många av utvinningstillstånden kommer att löpa ut inom en överskådlig framtid.
– Det innebär att man måste förnya tillstånden eller starta nya täkter i närliggande områden, och för det behöver vi detaljerad information om bergets egenskaper, säger Mattias Göransson, statsgeolog på SGU.
För ett hållbart framtida samhällsbyggande är det viktigt att det finns aktiva täkter i närområdet som kan producera alla de råmaterial som behövs i både Stockholm och Mälardalsregionen. Lokalt bergmaterial minskar antalet tunga och långväga transporter, och därmed även klimatbelastningen. En ökad användning av krossat berg istället för naturgrus bidrar också till att bevara våra naturgrusavlagringar, som är viktiga för tillgången på grundvatten.
Informationen som SGU har tagit fram visar hur lämplig berggrunden är för att framställa ballast till betong samt till byggnation av banvallar och vägar. Den bidrar till mer hållbara uttag av berggrunden i Mälardalen, vilket dels minskar användningen av tunga transporter och deras klimatpåverkan, dels bidrar till bättre markanvändning.
Informationen består av beskrivningar och kartor över bergmaterialens petrografiska och geofysiska egenskaper, och omfattar delar av följande kommuner: Strängnäs, Eskilstuna, Västerås, Hallstahammar, Kungsör, Köping och Sala.
Informationen om bergkvaliteten visas i SGUs kartvisare, se här
Nyckelord
Kontakter
Mattias Göransson, statsgeolog SGU
Tel: 018-17 93 79, mattias.goransson@sgu.se
Ulf Boivie, pressansvarig SGU
Tel: 018-17 90 50, ulf.boivie@sgu.se
Bilder

Om
Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, är myndighet för frågor som rör berg, jord och grundvatten. SGU tar fram, samlar in och tillhandahåller geologisk information i Sverige för samhällets behov på kort och lång sikt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Så kartlägger vi Sverige – välkomna på pressträff14.4.2025 08:38:56 CEST | Pressmeddelande
Till havs, på marken, från luften – för koldioxidlagring, energiförsörjning och samhällets behov av kritiska råmaterial som sällsynta jordartsmetaller. Kom och ta del av hur Sveriges geologiska undersökning (SGU) arbetar med att kartlägga Sveriges geologi 2025. Vi hälsar välkommen till pressträff i morgon, den 15 april, ombord på vårt undersökningsfartyg Ocean Surveyor som dagen till ära ligger vid Skeppsbrokajen i Stockholm.
Nu startar Mineraljakten 2025 – tävla om 150 000 kronor10.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag, den 10 april, går startskottet för 2025 års upplaga av Mineraljakten. Bakom tävlingen, där du kan vara med och tävla om 150 000 kronor, står myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att engagera allmänheten till att lära sig mer om Sveriges geologi och de metaller vi tar för givet i vår vardag.
Riksintresse för olivin detaljavgränsas1.4.2025 10:00:07 CEST | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram en detaljavgränsning för olivinfyndigheten Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Fyndigheten pekades ut som riksintresse 1996, men får först nu fullt skydd för att säkra framtida behov av det viktiga industrimineralet.
SGU välkomnar svenska strategiska projekt på mineralområdet25.3.2025 15:24:00 CET | Pressmeddelande
I dag, den 25 mars, har EU-kommissionen tillkännagivit vilka de utser som strategiska projekt inom förordningen om kritiska råmaterial. Bland de utvalda projekten finns fem svenska projekt som syftar till att öka Sveriges försörjningstrygghet och skapa stabila värdekedjor för kritiska metaller och mineral. Sveriges geologiska undersökning (SGU) välkomnar beslutet.
Historiskt gruvområde blir riksintresse25.3.2025 10:02:47 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har pekat ut fyndigheterna i området vid Stollbergsfältet nordost om Ludvika i Dalarna som ett riksintresse. Det är framför allt bly, zink och silver som utgör metallerna i fyndigheterna, där även guld, koppar, mangan och järn förekommer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum