Akademiska sjukhuset

Onkologisk endokrinologi får förlängt förtroende som Center of Excellence

Dela
Onkologisk endokrinologi vid Akademiska sjukhuset har granskats av ENETS (European Neuroendocrine Tumor Society), som rekommenderar att onkologisk endokrinologis Center of Excellence-certifikat förlängs med fem år.

Inom onkologisk endokrinologi behandlas patienter både från Sverige och andra länder med neuroendokrina tumörer (NETs) - en heterogen grupp av tumörer som har sitt ursprung hos endokrina celler i till exempel bukspottkörteln, sköldkörteln och i mag-tarmkanalen.

– ENETS var mycket imponerade och hittade inte en enda avvikelse. Att vi får Center of Excellence-certifikatet för ytterligare fem år innebär framför allt att vi får ett kvitto på att den vård vi bedriver är högkvalitativ och att samarbetet med övriga enheter fungerar. Det innebär också att vi upprätthåller vårt rykte som en av de ledande enheterna för neuroendokrina tumörer i världen. Det attraherar också utländska patienter till Uppsala och underlättar samarbeten med andra Center of Excellence i Europa och världen, säger Staffan Welin, sektionschef för onkologisk endokrinologi på Akademiska sjukhuset..

Onkologisk endokrinologi certifierades av ENETS första gången 2009, som ett av de första sex centrumen i Europa. Detta efter noggranna kontroller av kvalitetsindikatorer hos såväl onkologisk endokrinologi som patologen, endokrinkirurgen, röntgen samt nuklearmedicin. Kontrollerna gäller såväl vård av patienter, dokumentation samt forskning och utveckling. Verksamheten har därefter recertifierats två gånger, senast 2013. Under inspektionen går certifieringsföretaget igenom material och gör stickprov för att kontrollera att man fortfarande uppfyller kraven och helst utvecklar enheten ytterligare. I år gjordes detta den 5 november.

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Länkar

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Tio år med banbrytande immunterapi firas på slottet13.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För tio år sedan fick den första patienten i Europa banbrytande immunterapi, så kallade CAR T-celler, på Akademiska sjukhuset. Idag används CAR T-celler som behandling av flera cancersjukdomar såsom lymfom och akut lymfatisk leukemi samt vid återfall av maligna lymfom. Behandlingen har även visat effekt hos patienter med myelom och inflammatoriska sjukdomar såsom SLE och MS där kliniska studier pågår i USA och planeras att starta i Sverige. Idag uppmärksammas framstegen på ett symposium förlagt till Uppsala slott.

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye