Pressträff om den nationella pandemigruppens möte
I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har det nationella ansvaret för att samordna landets pandemiberedskap. I den nationella pandemigruppen ingår även representanter från Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Läkemedelsverket, Arbetsmiljöverket, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
– Vi vet inte hur situationen med covid-19 kommer att utvecklas men vi måste ha en hög beredskap i hela samhället och det kräver samordning. Det är därför som jag har sammankallat den nationella pandemigruppen till möte i dag, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Det är Världshälsoorganisationen (WHO) som utifrån olika kriterier kring utvecklingen och spridningen beslutar ifall covid-19 ska klassificeras som en pandemi.
Medverkande vid pressträffen:
Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten
Olivia Wigzell, generaldirektör Socialstyrelsen
Catarina Andersson Forsman, generaldirektör Läkemedelsverket
Björne Olsson, enhetschef Arbetsmiljöverket
Anneli Bergholm Söder, avdelningschef MSB
Tid: kl. 12:30
Adress: Lokal Serum i Virushuset, Nobels väg 21, Solna
Registrering: I receptionen Nobels väg 18, Solna. Ta med legitimation.
Anmälan: media@folkhalsomyndigheten.se
Om
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
”Tanke" – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter30.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.
Rekommendationer för en balanserad skärmanvändning bland barn2.9.2024 09:50:00 CEST | Pressmeddelande
Barn under 2 år bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa sin användning så att viktiga delar av livet inte trängs undan. En tumregel för skärmanvändning är max en till tre timmar per dag, beroende på ålder. Mobiler och surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten.
Ett fall av mpox klad I rapporterat i Sverige15.8.2024 17:33:17 CEST | Pressmeddelande
En person som sökt vård i Region Stockholm har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad I. Fallet är det första orsakat av klad I som har diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.
Viktigt att stödja balanserad användning av digitala medier17.6.2024 13:50:00 CEST | Pressmeddelande
Forskningen visar att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga upplever att de kan fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Det är några av slutsatserna i en ny kunskapssammanställning.
Kikhosta ökar i Sverige27.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet rapporterade fall av kikhosta ökar i Sverige efter att ha legat på låga nivåer sedan år 2020. För de yngsta barnen kan kikhosta vara en livshotande sjukdom. Det är viktigt att förebygga kikhosta genom att skydda små barn mot smitta och genom vaccination av spädbarn och gravida.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum