Akademiska sjukhuset

Hjärtspecialist på Akademiska får Athenapriset

Dela
Årets Athenapris tilldelas Stefan James, kardiolog och överläkare på Akademiska sjukhuset samt forskningsansvarig vid Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR), Uppsala universitet. Han och forskarkollegor bakom den så kallade Taste-studien, bland andra överläkare Bo Lagerkvist, får priset för att ha utvecklat en modell som möjliggör stora, randomiserade kliniska studier till en mycket låg kostnad.

Det är andra året i rad som forskare knutna till Akademiska sjukhuset får Athena priset. Förra året gick det till Alex Karlsson-Parra, överläkare vid klinisk immunologi och transfusionsmedicin, för utveckling av ett terapeutiskt cancervaccin som bygger på att främmande immunceller aktiverar patientens egna tumörspecifika immunförsvar.

– Endast en liten del av alla kliniska beslut i sjukvården baseras på välgjorda kliniska studier. En utmaning är sådana prövningar är dyra och tidskrävande. För att genomföra stora kliniska studier, som verkligen har betydelse för patienterna, insåg vi att det krävdes nya metoder dels för att göra studierna effektivare och billigare, dels för att kunna inkludera fler och mer representativa patienter, säger Stefan James.

Modellen, som Stefan James utvecklat tillsammans med kollegor vid UCR, använder sig av den information som finns i nationella kvalitetsregister. Första gången den användes var i den så kallade Taste-studien som startade 2010 och har inkluderat drygt 7 000 patienter vid samtliga sjukhus i Sverige. I studien undersökte forskarna hur en ny typ av medicinteknisk produkt påverkade risken för att återinsjukna i hjärtinfarkt. Resultaten har publicerats två gånger i New England Journal of Medicine (NEJM), en av världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter.

Athenapriset är sjukvårdens största pris till klinisk forskning och syftar till att uppmärksamma och belöna betydande prestationer. Bakom priset står VINNOVA, Vetenskapsrådet, Forte, Sveriges Kommuner och Landsting, LIF, Sweden Bio, Swedish Medtech och tidningen Dagens Medicin. Athenapriset består av ett forskningsstipendium på 150 000 kronor och utdelas torsdagen den 3 december i samband med Svenska Läkaresällskapets Medicinska riksstämma.


Athenaprisjuryns motivering:

"Ett banbrytande koncept som nyttiggör de nationella kvalitetsregistren och banar väg för intressanta samarbeten mellan akademi, sjukvård och life science-företag. En viktig insats för att stärka konkurrenskraften i svensk klinisk forskning och för att fylla de många kunskapsluckorna i sjukvården."

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Länkar

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye