Akademiska sjukhuset

​Ny biomarkör kan ge mer träffsäker diagnostik vid akut bakteriell infektion

Dela
En ny biomarkör för akut bakteriell infektion visar högre träffsäkerhet än andra klinisk kemiska analyser som idag används i sjukvården. Det framgår av en studie genomförd av forskare vid Centre of Excellence Inflammation på Akademiska sjukhuset och vid Uppsala universitet. De lovande forskningsresultaten förväntas påskynda utvecklingen av ett snabbtest för kliniskt bruk.

– Den nya biomarkören, humant neutrofilt lipocalin (HNL), var bättre på att skilja friska personer utan infektion från patienter med infektion, samt patienter med icke-bakteriell infektion från patienter med bakteriell infektion, än flera av de etablerade biomarkörerna som idag existerar som klinisk kemiska analyser, berättar Per Venge, professor i klinisk kemi, som lett studien tillsammans med bland annat överläkare Karlis Pauksen, docent och ansvarig läkare för studien på Infektionskliniken.

I studien jämförde forskarna halterna av olika biomarkörer i blodprover från vuxna patienter med bakteriella infektioner, icke-bakteriella infektioner (främst vanliga virusinfektioner) och friska försökspersoner.

– Patienternas analysresultat jämfördes med klinisk diagnos och, i förekommande fall, även mikrobiologiska analyser och andra undersökningsresultat. De patienter som inkluderades hade antingen sökt vård akut på infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset eller i primärvården, berättar Karlis Pauksen.

De första resultaten från forskningsstudien publiceras i septembernumret av två ansedda vetenskapliga tidskrifter, Journal of Immunological Methods och Clinical and Vaccine Immunology. Resultaten är frukten av ett långvarigt forskningssamarbete mellan två forskargrupper, dels på infektionskliniken och klinisk kemi, knutna till Centre of Excellence Inflammation vid Akademiska sjukhuset, dels på institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

– Utveckling av snabba och pålitliga biomarkörer för tidig diagnostik av akuta bakteriella infektioner kan leda till en mer rationell antibiotikaanvändning än idag och därigenom bidra till både minskad sjuklighet och minskad risk för utveckling av antibiotikaresistens i framtiden, avslutar Daniel Garwicz, doktor i medicinsk vetenskap och specialistläkare i klinisk kemi på Akademiska sjukhuset. Han har varit sammankallande i forskningsprojektledningen och är en av medförfattarna i studien.

Studien genomfördes i samarbete med det Uppsalabaserade kliniska diagnostikbolaget Fiomi Diagnostics AB och Diagnostics Development. Den finansierades med ett Bio-X anslag från Uppsala BIO, ALF-medel och motfinansiering från Diagnostics Development.


För mer information:

Per Venge, professor, klinisk kemi; e-post: per.venge@medsci.uu.se
Karlis Pauksen, docent, överläkare, Infektionskliniken, 018-611 56 44
Daniel Garwicz, med dr, specialistläkare i klinisk kemi; 018-611 42 02
Elisabeth Tysk, presschef, Akademiska sjukhuset, telefon: 018-611 96 11

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.

Ny studie: Förstärkt CAR T-cellsbehandling prövas vid svårbehandlade lymfom15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Immunterapi ses alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. 2014 fick den första patienten i Europa CAR T-celler som behandling på Akademiska sjukhuset. Nu har en klinisk prövning startats där forskarna använder förstärkta CAR T-celler, ett nytt läkemedel som utvecklats på Uppsala universitet. Målgruppen är patienter med lymfom som inte kan behandlas med redan godkända CAR-T celler riktade mot proteinet CD19 eller som fått återfall efter sådan behandling.

Kortare syretillförsel vid svår KOL räcker för att förlänga överlevnaden14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vissa patienter med KOL har återkommande problem med sjunkande syrehalt som påverkar syremättnaden i blodet, så kallad hypoxemi. Långvarig syretillförsel i minst 15 timmar per dag förlänger överlevnaden hos dem med svår, kronisk hypoxemi. Däremot leder inte en förlängd behandling i ett dygn eller mer till lägre risk för sjukhusvistelse eller död inom ett år, enligt en nationell studie där Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkat. Studien uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november.

Forskning på långvarig smärta internationellt prisad11.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den som har smärta varje dag i minst tre till sex månader har långvarig smärta, ett tillstånd som är mycket vanligt. Numera finns en ny smärttyp, nociplastisk smärta, som innebär att nervsystemet fungerar som en förstärkare av smärtsignaler. I år tilldelas Eva Kosek, överläkare på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset, det prestigefulla internationella priset Ronald Melzack lecture award, för sin forskning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye