”Mycket hjärna” – en ny podd för lärare om lärande, undervisning och hjärnan

Mycket hjärna diskuterar forskning kring lärande och hur kunskapen kan användas praktiskt i skolan. Ett första avsnitt med rubriken Neuromyter publicerades i april och i förra veckan kom avsnitt två, Multitasking. Poddsändningen rekommenderas på Poddtoppen.se.
Samtalar i podden gör Björn Sjödén, universitetslektor i utbildningsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, Betty Tärning, forskare i Educational Technology Group vid Lunds universitet, samt Kalle Palm, gymnasielärare i fysik, filosofi och matematik, i Lund.
– Vi vill att forskning om lärande och undervisning ska komma till nytta, att kunskapen ska nå ut och inte stanna inom universitets och högskolors väggar, säger Björn Sjödén.
Poddsändningen riktar sig främst till yrkesverksamma lärare – och även till lärarstudenter – och av den anledningen var det också avgörande för Björn Sjödén och Betty Tärning att en yrkesverksam lärare medverkar i podden.
– När vi gör anspråk på att prata om hur forskning ska omsättas i praktiken är det viktigt att även Kalle Palm deltar. Vi vill att samtalet ska bli praktiskt orienterat och inte bara en akademisk-teoretisk diskussion, säger Björn Sjödén.
Syftet med Mycket hjärna är att bidra till en vetenskaplig grund för lärande och undervisning – inte genom att lansera nya pedagogiska teorier utan genom att uppmärksamma relevant forskning som redan görs. Den forskningen kan dock vara svår att förstå eller också är det av andra skäl som den inte har kommit till användning i skolan.
– Vi diskuterar utifrån ett kognitionsvetenskapligt perspektiv, vilket betyder att vi – mycket gärna – pratar om hjärnan och hur den fungerar, mer kopplat till hur vi tänker och hur vi lär oss saker snarare än om biologi, säger Betty Tärning.
Varje avsnitt granskas också ur vetenskaplig synpunkt inför varje publicering.
– Titeln är också en blinkning till att vi är genuint engagerade i våra respektive områden och gärna vill förmedla den glädje som finns i att lära sig nya saker och att förstå mer om hur dessa processer fungerar i vår vardag och verklighet, säger Björn Sjödén.
Intressanta teman och aktuella debatter kommer att influera ämnesvalen. Första avsnittet behandlar rykten och föreställningar som tenderar att florera om hjärnan.
– Ett typiskt exempel på en myt är att hjärnan är en muskel, ett annat är att vi bara använder tio procent av hjärnans kapacitet. Båda dessa föreställningar är något som vi diskuterar i podden, säger Björn Sjödén och fortsätter:
– I det andra avsnittet diskuterar vi ”multitasking”, det vill säga att man kan göra flera saker samtidigt. Det kan man inte – det är till och med så, att den som tränar på att ”multitaska” riskerar att bli ännu sämre på just detta.
Kommande avsnitt handlar om growth mindset, studieteknik samt motivation.
Kontakt: Björn Sjödén, bjorn.sjoden@hh.se, 035-16 79 15
Mer om ”Mycket hjärna”
- Lyssna på podden via Itunes eller Poddtoppen.se
- Tillsammans bidrar de medverkande med vetenskapliga referenser till varje avsnitt, för den som vill veta mer.
- Podden är icke-kommersiell och fri från annonser. Produktionen sponsras av Lunds universitets samverkansinitiativ ”Tillsammans över tröskeln till framtidens klassrum”.
- Varje avsnitt är vetenskapligt granskat av Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och Linköpings universitet.
Medverkande
- Betty Tärning, forskare i Educational Technology Group vid Lunds universitet, och doktor i kognitionsvetenskap, med specialisering inom digitala läromedel.
- Björn Sjödén, lektor i utbildningsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och doktor i kognitionsvetenskap, undervisar på lärarutbildningen och forskar om digitalt lärande.
- Kalle Palm, gymnasielärare i fysik, filosofi och matematik samt kognitionsvetare.
- Tekniker är Trond A. Tjøstheim.
Kontakter
Kristina RörströmKommunikatör
Tel:072-977 38 36kristina.rorstrom@hh.seBilder

Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen26.2.2025 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus24.2.2025 11:47:34 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågor som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 27 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum