Skolor och forskare satsar tillsammans på det digitala lärandet
– FDLIS är ett väldigt viktigt projekt för Högskolan, då det skapar spännande möjligheter till praktiknära forskningsprojekt kopplade till det digitala lärandet i skolan, säger Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapernas didaktik vid Högskolan i Halmstad och projektledare för forskningen inom FDLIS.
#skolDigiplan presenteras för regeringen i dag
Pernilla Nilsson har också lett arbetet om forskning och uppföljning av skolans digitalisering i handlingsplanen för den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet. I dag presenterar SKL (Sveriges kommuner och landsting) denna nationella handlingsplan för digitalisering av skolväsendet – #skolDigiplan – för regeringen.
– Frågorna kring digitalisering ska vara en helt naturlig del av dagens skolutveckling. När vi nu överlämnar den nationella handlingsplanen till regeringen är det därför vår förhoppning att diskussionen breddas och fokus hamnar på stora och viktiga frågor som: hur stärker vi likvärdigheten i landets skolor och hur rustar vi alla barn och elever för en framtid i det moderna samhället?
Lärarna involverade i forskningsfrågorna
Utvecklingsdriven, eller praktiknära forskning, innebär bland annat att lärarna på de olika skolorna är med och formulerar forskningsfrågorna. FDLIS (Framtidens digitala lärande i skolan) utgår från de behov som finns i dag i skolorna, och arbetet ska vara ett stöd i kommunernas och skolornas verksamhetsutveckling. En bärande idé är att kommunerna ska lära av varandra.
Syftet med FDLIS är att bidra till utveckling av och forskning om lärandeprocesser med digitala resurser. Det stämmer väl överens med regeringens digitaliseringsstrategi för skolväsendet, att ”forskning om digitaliseringens påverkan på undervisningen och lärande ska genomföras och stödja utveckling av verksamheter och insatser”.
Inom FDLIS lyfts fyra olika fokusområden fram: fjärr- och distansundervisning, utveckling av undervisningens kvalitet, utveckling av skolledares ledarskap i den digitala skolan samt bidrag till tillgängliga digitala och analoga lärmiljöer för lärande.
VR för språkutveckling
Mats Gustafsson är förstelärare på Kattegattgymnasiet i Halmstad och involverad i ett av delprojekten (ännu inte påbörjat i praktiken) som ska ta hjälp av VR (virtuell verklighet) för språkutveckling hos, och tillgänglighet för, nyanlända elever. Mats Gustafsson tror på den digitala tekniken i skolan:
– Utvecklingen går i rasande fart, och inom utbildningsväsendet är användningen i sin linda. Det är lätt att hitta lite ”wow-effekter”, exempelvis att eleverna får promenera bland dinosaurier, och visst fyller det ett syfte genom att elever blir intresserade. Effekten minskar dock naturligt när du har jobbat med VR några gånger. För oss lärare handlar det definitivt inte bara om wow-effekter. Det är mervärdet i att befinna sig i en 3D-miljö som är så viktig att plocka fram, säger Mats Gustafsson.
Ett långsiktigt samarbete
Projektet FDLIS grundar sig i gemensamma insatser hos alla parter. Från Högskolan i Halmstad ingår ett flertal forskare, och även forskarutbildade lärare och andra anställda i kommunerna som deltar i samarbetet. Just nu är forskarna involverade i flera olika delprojekt som i de flesta fall drar i gång under vårterminen. Tillsammans med skolledare och lärare i kommunens förskolor och skolor arbetar de under projektets gång och formulerar forsknings- och utvecklingsprojekt som bygger på kommunernas behov.
– Att arbeta med praktikutvecklande forskning handlar om att både ge och ta. Detta är ett långsiktigt samarbete och vi hoppas kunna knyta fler forskare till samverkansprojektet. Behovet av forskning och utveckling i kommunerna är stort och här har vi på Högskolan i Halmstad en viktig roll att fylla, säger Pernilla Nilsson på Högskolan i Halmstad.
KONTAKT
Pernilla Nilsson, pernilla.nilsson@hh.se, 070-835 27 72
Kort om FDLIS, Framtidens digitala lärande i skolan
Genom såväl forskning som erfarenhet kommer både digitala och analoga lärmiljöer, arbetssätt och metoder att prövas och utvärderas. Totalt har projektet en budget på över åtta miljoner kronor under tre år. De samverkande parterna är Varbergs kommun, Laholms kommun, Båstads kommun, Kungsbacka kommun, Halmstads kommun, Hylte kommun och Ängelholms kommun, samt Region Halland och Högskolan i Halmstad.
Kontakter
Kristina RörströmKommunikatör
Tel:072-977 38 36kristina.rorstrom@hh.seBilder
Om
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Carl Bennet storsatsar på postdoktorer i humaniora vid Högskolan i Halmstad16.12.2024 08:21:59 CET | Pressmeddelande
Företagsledaren Carl Bennet finansierar via sitt företag Carl Bennet AB tre postdoktorsanställningar i humaniora vid Högskolan i Halmstad. Syftet är att öppna nya karriärvägar för humanister både inom akademin och inom privat och offentlig sektor. Satsningen går i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för.
Fysiklärare och team i socialt arbete prisas på Högskolan i Halmstad19.11.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
I fredags, under firandet av akademisk högtid på Högskolan i Halmstad, delades lärosätets pedagogiska pris och pris för samverkan och innovation ut. Struan Gray fick det pedagogiska priset och Helena Eriksson, Sara Helmersson och Sara Högdin fick pris för samverkan inom socialt arbete.
Pressinbjudan: Akademisk högtid vid Högskolan i Halmstad6.11.2024 08:04:00 CET | Pressmeddelande
Snart firas årets akademiska högtidsvecka vid Högskolan i Halmstad. Veckan bjuder på de nya professorernas installationsföreläsningar samt en hedersdoktor som håller sin hedersdoktorsföreläsning. Den avslutas med den festliga högtidsceremonin den 15 november 2024.
”Alldeles för tjock” – normkritiska självtester visar konsekvenser av hälsoenkät för barn24.10.2024 09:04:00 CEST | Pressmeddelande
Vilka tankar väcks hos en ung person när hen ombeds att svara på frågan om man tycker att man är alldeles för tjock? Och vad signalerar frågorna om hur ofta ens familj reser eller om man har ett eget rum? Enkäten Skolbarns hälsovanor, som genomförs i mer än 50 länder, förmedlar och befäster normer, menar forskare vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram normkritiska medicinska självtester för att visa vilka konsekvenser enkäten kan få.
Överlevares erfarenhet av en barndom med cancer1.10.2024 09:24:05 CEST | Pressmeddelande
Att som barn ha blivit behandlad för akut lymfatisk leukemi påverkar uppväxten. I ny forskning från Högskolan i Halmstad beskriver vuxna canceröverlevare upplevelsen av sin barndom. De berättar om att vara annorlunda, om trygghet och också om skuldkänslor – känslor som är viktiga inte minst för hälso- och sjukvården att känna till.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum