Finbesök vid Nykvarns vattenkraftverk

Aspen som är en rödlistad fiskart, är en av anledningarna till att faunapassagen byggdes. Den måste kunna ta sig förbi Nykvarn och leka uppströms på de nya lekbottnarna vid Tannefors, som också har byggts klart.
-Det har varit en spännande väntan på den första aspen. Den här var cirka 65 centimeter lång, lekmogen och på väg uppströms. Efter den så har ytterligare fem aspar passerat kameran uppströms, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på hållbarhetsavdelningen på Tekniska verken i Linköping.
Förutom asp har också vimma, braxen, mört, abborre, gädda (många och stora), sutare och ål passerat kameran. Att så många olika arter redan passerat är ett mycket bra bevis på att faunapassagen är rätt konstruerad och fungerar väl.
I början, när faunapassagen precis var klar, var det höga flöden och kallt i vattnet. Det gjorde att en del fisk fastnade på intagsgallren. Det problemet är nu löst med nya plåtar som gör det möjligt för nedströmsvandring både vid kalla och höga flöden.
-Det är fantastiskt roligt att kunna konstatera att passagen fungerar! Nu ser vi fram emot att fler fiskar passerar allteftersom det blir varmare i vattnet och lekperioden för många av dem närmar sig, säger Jakob Bergengren.
Alla som är intresserade kan gå in och se vad som händer vid undervattenskameran på fiskdata.se (zooma in på Nykvarn).
För mer information kontakta gärna:
Jakob Bergengren, Miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping, 013-20 92 09
Jakob.Bergengren@tekniskaverken.se
Fakta asp
Asp (Leuciscus aspius, L. 1758) är en fiskart som tillhör familjen karpfiskar. IUCN kategoriserar arten globalt som livskraftig. Enligt den svenska rödlistan är arten nära hotad i Sverige. Aspen finns även upptagen på Bernkonventionens lista över hotade arter samt EU:s habitatdirektiv. Arten förekommer i Götaland och Svealand. Artens livsmiljö är älvar och åar. Namnet Asp kommer av fiskfjällens likhet med barken hos aspträdet.
Aspen har en långsträckt kropp med en djupt kluven stjärtfena. Fenorna är rödgrå till rödbruna. Bröstfenorna är långa, lite spetsiga och är det som är lättast att känna igen aspen på när den är i vattnet. Munnen har ett tydligt underbett och saknar tänder. Aspen kan bli mycket storväxt, de största exemplaren blir över 1 meter långa och kan väga över 12 kilo. De fiskar som aspen kan förväxlas med är framförallt färna (Squalius cephalus) och id (Leuciscus idus).
Nyckelord
Bilder
Om
Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Svensk Biogas kan inte längre ta halva skattesmällen25.9.2023 12:30:00 CEST | Pressmeddelande
Natten till den 27 september höjer Svensk Biogas motvilligt priset på sina tankstationer. För att stötta sina kunder och markera biogasens viktiga roll i klimatomställningen, valde Svensk Biogas att själva gå in med halva kostnaden när den svenska skattebefrielsen på biogas försvann tidigare i år. Nu har man inte längre möjlighet att fortsätta att delvis kompensera för skattehöjningen, utan höjer priset med resterande andel – omkring 2,45 kronor per kilo.
Pressinbjudan: Tekniska verken bygger framtidens laddplats för tung trafik20.9.2023 12:00:00 CEST | Pressinbjudan
Med målet att bli en av de första i Europa med MCS-standard (Megawatt Charging System) bygger Tekniska verken i samverkan med Scania och Mjölby kommun en ny laddplats med strategisk placering längs E4:an vid Mjölby. Här ska du kunna ladda en långtradare på bara 45 minuter. Stationen kommer också att bli en pilot för nya lösningar vad gäller smarta elnät och lagring av energi. Nu är det dags att sätta spaden i backen!
Tekniska verkens jättesatsning på vindkraft i Sunne står klar13.9.2023 15:57:07 CEST | Pressmeddelande
Idag invigdes vindkraftsparkerna på Fryksdalshöjden och Norra Länsmansberget, den sista pusselbiten i Tekniska verkens satsning i Sunne. Satsningen, som består av fyra delparker, producerar nu sammanlagt cirka 350 GWh per år.
Michael Fahlström ny vd på Mjölby-Svartådalen Energi AB8.9.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Michael Fahlström, affärsområdeschef för Värme och kyla på Tekniska verken, blir från och med idag – fredagen den 8 september – även ny vd på MSE, Mjölby-Svartådalen Energi AB, inom samma koncern. Han efterträder Fredrik Remneblad som gick vidare till en ny tjänst före sommaren.
Pressinbjudan: Den stora vindkraftssatsningen i Sunne står klar6.9.2023 10:00:00 CEST | Pressinbjudan
Nu tas de sista vindkraftsverken i Tekniska verkens stora satsning i Sunne i drift. Den 13 september invigs 10 vindkraftsverk på Fryksdalshöjden och Norra Länsmansberget. Tillsammans kommer de att producera 170 GWh per år, vilket motsvarar hushållsel för cirka 28 000 villor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum