Svensk standard för äldre går på export

– Populationen av äldre personer i Europa ökar, liksom antalet personer som kräver omsorgstjänster. De flesta äldre personer i Europa bor hemma och endast en minoritet får omsorg och vård i vårdhem, eftersom det är vanligare att familjen tar ett större ansvar. Det är därför viktigt att en standard spänner över hela området av omsorgstjänster, säger Sarah Sim, sektionschef vård och omsorg, Svenska institutet för standarder, SIS.
– Vid standardförslagets utveckling existerade inte covid-19. Detta är därför ett utmärkt tillfälle att under remissförfarandet ta chansen att kommentera exempelvis på hygien- och smittskyddsaspekter för äldre i ordinärt och särskilt boende samt kontinuitet i vård och omsorg, säger Sarah Sim.
– Vi är nöjda över att den svenska standarden för vård och omsorg av äldre fungerat som en förlaga för att utveckla en gemensam standard i Europa. Den europeiska standarden kommer att bli mer övergripande än den svenska, säger Alexandra Antoni, projektledare vård och omsorg, SIS. Strukturmässigt är den europeiska standarden upplagd efter processer precis som ledningssystemsstandarder, till exempel ISO 9001 för kvalitet. Det gör att standarden lättare går att integrera med en organisations existerande ledningssystem. Mötet mellan svenska och europeiska experter med erfarenheter från sina respektive länder har också utvecklat standardens innehåll.
Fakta om den europeiska standarden
- Den anger krav och rekommendationer för tjänster som tillhandahålls till den äldre personen i hemmet och i vård- och omsorgsboenden.
- Den anger krav och rekommendationer för systematiska metoder för utförande.
- Den är tillämplig på vård- och omsorgsutförare oberoende av struktur, organisation, äganderätt eller typ av vård- och omsorgstjänster som tillhandahålls.
- Den kan användas på alla ledningsnivåer i organisationen för att planera, leda, tillämpa, underhålla, utveckla och förbättra kvaliteten på tjänsten.
- Den kräver att utföraren beskriver organisationens tjänsteinnehåll.
- Den kan användas av utföraren för interna revisioner eller självbedömning och/eller externa parter för certifiering/ackreditering för att bedöma utförarens förmåga att tillgodose den äldre personens behov och förväntningar.
- Den kan användas vid upphandling och utbildning.
Standardförslaget presenteras vid ett remisseminarium den 25 maj
Nyckelord
Kontakter
Sarah SimSektionschef vård och omsorg, Svenska institutet för standarder, SIS
Foto: Sten Jansin
Alexandra AntoniProjektledare, Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:08-555 520 92alexandra.antoni@sis.seDan NilssonStandardiseringschef, Svenska institutet för standarder, SIS
Foto: Sten Jansin
Bilder
Länkar
Om

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.
SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder
och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter
som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta
med hjälp av standarder.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Global överenskommelse klar - ställer krav på särskilda insatser då barn utsatts för övergrepp12.3.2025 13:06:29 CET | Pressmeddelande
Vid mötet för mänskliga rättigheter som pågår i Genève, presenteras idag en internationell överenskommelse för att förbättra insatser till barn som utsatts för våld och övergrepp. Det är Sverige, genom Svenska institutet för standarder, som har lett arbetet i samarbete med isländska Barn- och utbildningsministeriet och Islands standardiseringsorganisation.
Så ska trampolinparker bli säkrare18.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Trampolinparker är populära besöksmål, inte minst nu när många har skollov. Men flera allvarliga olyckor har inträffat, där både barn och vuxna fått huvud-, nack och ryggskador och svåra frakturer på armar, ben och fötter. En standard, som tagits fram på initiativ av Konsumentverket, har nu översatts till svenska och förtydligats, för att underlätta för parkerna att leva upp till lagkrav och förebygga olyckor.
Han tar plats på internationell lista för framtida ledare12.12.2024 09:18:55 CET | Pressmeddelande
Bledar Beqiri, Svenska institutet för standarder, får utmärkelsen PMI Future 50, 2024. Han uppmärksammas för att i sin roll som projektledare driva klimatarbetet framåt genom att utveckla standarder som spelar en viktig roll för den gröna omställningen.
Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
Ökat behov av standarder – Svenska institutet för standarder förstärker med vice vd12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder, SIS, rekryterar Carl Mörch som vice vd och CFO, en ny roll för att stärka SIS i den utveckling som verksamheten genomgår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum