Män drabbas hårdare av vissa infektioner

I sin forskning har Anna Lange tittat på lunginflammation, bakterieväxt i blodet, så kallad bakteriemi, och sepsis, vilket är svåra infektioner förenade med organsvikt. Sepsis är den mest allvarliga infektionsgruppen på infektionskliniken.
– Vid sepsis ser man en spridd inflammationsreaktion. Det leder till att organen i kroppen påverkas svårt. Dessutom får man en samtidig försvagning av immunförsvaret, som i vissa fall kan bli så uttalad att det leder till ytterligare komplikationer och ökad risk att dö, säger Anna Lange, överläkare på infektionskliniken på Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
Två proteiner som har effekter på vårt immunförsvar
Det ena proteinet som hon har valt att fokusera på i sin forskning är Secretory Leukocyte Protease Inhibitor (SLPI). Det utsöndras exempelvis i lungan och är viktigt för infektionsförsvaret i lungan. SLPI har skyddande effekt genom att motverka vävnadsnedbrytande enzymer och minska inflammation. Det andra proteinet är lösligt B and T Lymphocyte Attenuator (sBTLA). Det är en löslig variant av ett protein som sitter på vita blodkroppar och har betydelse för reglering av immunförsvaret i olika sammanhang.
– Den lösliga formen av BTLA är inte studerad tidigare och man vet inte vad den har för funktion, men dess cellbundna variant har en bromsande effekt på aktiveringen av lymfocyter. Jag har tittat på hur koncentrationen av SLPI och BTLA i blodet skiljer sig åt beroende på olika faktorer vid svåra bakterieinfektioner, säger Anna Lange.
Att få sepsis är vanligare ju äldre patienten blir och vissa faktorer kan öka risken, till exempel manligt kön, dåligt immunförsvar och operationer. I avhandlingen ingick tre olika studiegrupper. Patienter som hade lunginflammation, de som var inlagda på intensivvårdsavdelning med sepsis och de som hade bakterier i blodet.
– Mina studier visade att SLPI-koncentrationen skiljde sig åt beroende på var infektionen var lokaliserad och även beroende på vilken bakterie som växte i blodet vid bakteriemi. Både SLPI och BTLA ökade i relation till ökad organpåverkan, säger Anna Lange.
För sBTLA fanns en koppling mellan höga blodkoncentrationer och ökad risk att dö, hos intensivvårdade patienter med sepsis redan inom den första månaden och hos patienter med bakteriemi, på längre sikt. Intressant är att senare studier har visat ett samband mellan blodkoncentrationen av sBTLA och risk för död vid flera cancerformer. Forskningen visade också ett samband mellan SLPI och sBTLA och kända blodmarkörer som är kopplade till ett försvagat immunförsvar.
Vid ytterligare frågor kontakta
Anna Lange
Överläkare
Infektionskliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Telefon: 076 – 23 10 711
Mail: anna.lange@regionorebrolan.se
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder



Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Blodprov underlättar för patienter med neuroendokrina tumörer9.5.2025 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
En sjukdom med många diffusa symtom är neuroendokrina tumörer, NET. Det gör sjukdomen ofta svår att upptäcka i tidigt skede. ”Våra resultat visar att en vanligt förekommande biomarkör vid NET, som tidigare krävde 24 timmars urininsamling, kan analyseras via ett enklare blodprov på ett säkert sätt”, säger Örebroforskaren Maria Wedin.
Målet: att barn och unga ska må bättre psykiskt7.5.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Ungas psykiska hälsa är en av våra stora samhällsutmaningar. Här är skolan en viktig arena för tidiga främjande insatser. En ny studie som fått stöd från Nyckelfonden fokuserar på vad just skolan kan göra för att främja gymnasieelevers psykisk hälsa.
Munhålecancer ökar – ultraljud kan ge säkrare behandling25.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Munhålecancer har ökat med 30 procent mellan åren 2008 och 2021. Det ställer högre krav på bättre diagnostik och behandling. Vid Universitetssjukhuset Örebro har forskaren Olof Nilsson kommit fram till att ultraljud är den mest effektiva metoden för att mäta invasionsdjupet vid tidig tungcancer.
Forskning om hudcancer kan bana väg för framtida behandlingar4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Örebroforskaren Sara Prosén visar i sin avhandling att basalcellscancer skiljer sig något från andra cancerformer. ”Transportproteinet vi studerat verkar inte så viktigt för tumörcellernas tillväxt och delning vid basalcellscancer utan mer av betydelse för tumörcellens överlevnad i områden med tuff mikromiljö”, berättar hon.
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum