
Östersund Solpark - solel med spetsteknik

– Kiselpanelerna har genomgått ett teknikskifte de senaste åren. Det är det största språnget på länge. Östersund Solpark är byggd med den absolut senaste tekniken och med en betydligt högre effekt. 310 watt per panel jämfört med 280 watt med den gamla tekniken, säger Lars Hedström, grundare och vice vd på Solkompaniet som byggt Östersund Solpark.
Utvecklingen av solpaneler har gått fort. Effekten har ökat avsevärt och priserna har minskat kraftigt det senaste decenniet. 2010 var priset för en installation ungefär fyra gånger högre än det är idag. Och det är tekniken med så kallade polykristallina paneler som har utvecklats snabbast och dominerat branschen.
Effektivare solpaneler
Idag har den utvecklingen bromsat in. Istället har monokristallina paneler börjat erövra världsmarknaden. Här är utvecklingspotentialen betydligt större och Lars Hedström är därför övertygad om att än mer effektiva kiselpaneler kommer ut på marknaden framöver.
Lika övertygad är han om att fler, både privatpersoner och företag kommer att inse nyttan med solel även i norra Sverige.
– Det finns myter om att solpaneler inte är lönsamma på de här breddgraderna, på grund av det mörka vinterhalvåret. Faktum är att det bara skiljer 10 procent i solinstrålning mellan södra och norra Sverige. De mörka månaderna kompenseras också av fler ljusa timmar under sommarhalvåret.
Jämnare elproduktion
För Jämtkrafts del är solkraften ett bra komplement till vind och vatten. Eftersom det blåser mer under vintern och solen strålar mer sommartid blir elproduktionen mer jämn över året. Vattenkraften fungerar dessutom som en reglerkraft och som ytterligare säkrar tillgången på el, när den behövs.
– Vi har alldeles för lite solel i Sverige i förhållande till den vindkraft vi har. Med fler paneler på tak och i solparker skulle vi få en jämnare elproduktion över hela landet, säger Lars Hedström.
En solpanel genererar el när solen strålar träffar solcellens två skikt laddade med olika mängd elektroner. När solen träffar cellen flyttar sig elektronerna mellan skikten och en svag ström uppstår. Genom att seriekoppla fler celler till en panel ökar den sammanlagda spänningen.
Strömmen från solpanelen går sedan via en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström innan den går ut på elnätet. I Östersunds solpark används 24 stora växelriktare med 110 kilowatts kapacitet som sitter utspridda över parken. En vanlig lösning är annars en enda central växelriktare, men då ökar sårbarheten och risken för driftavbrott.
Enkelt underhåll
– En skillnad mot exempelvis vindkraft och vattenkraft är att solkraft bara sköter sig själv. Växelriktarna har en livslängd på 10-20 år. Panelerna kan hålla betydligt längre, så det är ganska litet underhållsbehov. Och när panelerna slutar producera är det bara att byta ut dem, säger Lars Hedström.
Något Lars Hedström också gärna lyfter fram är markanvändningen. Östersund Solpark står på surmark som är svår att hitta andra användningsområden för.
– Det var en utmaning att bygga den där men vi har lyckats bra, säger Lars Hedström.
Tillsammans kommer de knappt 10 000 solpanelerna upp i 3 000 kilowatt installerad effekt. Det innebär i praktiken att solparken kan förse cirka 1 000 lägenheter med hushållsel på årsbasis.
Kontakt vid frågor:
Pär Nordström, Projektledare Jämtkraft, 070 55 18 277 / par.nordstrom@jamtkraft.se
Nyckelord
Bilder

Om
Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.
Följ Jämtkraft
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft
Vd Klas Liljegren väljer att lämna Jämtkraft3.5.2023 10:10:09 CEST | Pressmeddelande
Jämtkrafts vd Klas Liljegren väljer att lämna Jämtkraft av privata skäl, men kommer att jobba kvar på bolaget under en period. Vice vd, Ylva Andersson, träder in i hans ställe som vd tills en ny ordinarie vd är tillsatt.
Unik etablering i Östersund skapar 1 000 nya gröna jobb 20.4.2023 12:00:11 CEST | Pressmeddelande
En elintensiv cirkulär satsning kallad Ecosystem Östersund ska etablera sig i Torvalla. Den består av ett datacenter som drivs av förnybar energi och samtidigt levererar värme till storskalig livsmedelsodling. Bakom mångmiljardinvesteringen står bolagen EcoDataCenter och WA3RM som tillsammans väntas skapa nära 1 000 nya arbetstillfällen i kommunen.
Jämtkraft föreslår en halv miljard till ägarna13.3.2023 16:00:00 CET | Pressmeddelande
Jämtkraft AB:s årsredovisning fastställdes av styrelsen under måndagen. Resultatet efter skatt blev 958 miljoner kronor. Drygt hälften av vinsten, 500 miljoner, föreslår Jämtkrafts styrelse ska betalas ut till ägarkommunerna Åre, Krokom och Östersund.
Hocksjön Vindkraftspark – förnybar el till 88 000 hushåll24.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter två års byggtid är nu regionens största lokalt ägda vindkraftspark i full drift. Produktionen från de 23 vindkraftverken motsvarar förnybar el till cirka 88 000 hushåll. Bakom investeringen står Jämtkraft och Persson Invest.
Jämtkraft vill sprida läsglädje till barn9.2.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Alla elever i årskurs 3 i hela Östersund kommer snart att få en varsin bok, ”Varning för spöken” skriven av den lokala författaren Daniel Edfeldt. Jämtkraft i samarbete med bokförlaget B. Wahlströms vill nu sprida läsglädje och väcka läslusten hos barn i hela Östersunds kommun med en bok där spöken spelar en central roll.