
Solpark lockar kvinnor och yngre

– Med solparken har vi nått en bredare målgrupp både vad gäller ålder och kön. Till exempel är 25 procent av andelsägarna i Östersund Solpark kvinnor, vilket kan jämföras med kunderna som köpt solpaneler för eget tak där endast 7–8 procent är kvinnor. Statistiken visar också att vi med solparken når en något yngre målgrupp, som inte i lika stor utsträckning investerat i egna solcellsanläggningar. Även om medelåldern bland de som köper solpaneler för eget bruk också sjunker. Mycket glädjande tycker vi eftersom en hållbar utveckling kräver att hela samhället kan göra val som passar dem, säger Caroline Hildahl, projektledare för Östersund Solpark på Jämtkraft.
Energibranschen har länge sett att utvecklingen inom hållbar energi inte sällan drivs av ett teknikintresse hos konsumenterna. Något äldre teknikintresserade män är ofta de som i störst utsträckning investerar i och provar ny och innovativ teknik som driver hållbar energiförsörjning. En förutsättning för att lyckas nå klimatmålen och klara av omställningen från fossil till förnybar energi är dock att en bredare massa provar nya vägar och ny teknik.
Intresset för solenergi och egen produktion via solpaneler på eget villatak har ökat lavinartat i takt med att priserna på paneler rasat och subventioner införts. Hos Jämtkraft ser man dock fortfarande att det är en relativt smal målgrupp som står för intresset och investeringarna. Bland de kunder som köpt en egen solcellsanläggning för montering på tak eller tomt är som sagt endast 7–8 procent kvinnor och medelåldern är ganska hög. Om än sjunkande.
I Östersund Solpark ser det annorlunda ut
– Troligtvis hänger detta ihop med att en solcellsanläggning på eget tak kräver en viss investering, en egen fastighet och ett visst mått av intresse för hus, hem och teknik. Tanken med solparken var just att skapa bekväm hållbarhet. Vi har sett, både i undersökningar och i våra egna kunders beteende, att det inte får vara krångligt eller kostsamt om fler ska göra hållbara val. Vi ville erbjuda de som intresserat sig för solenergi men inte har en egen fastighet, kapitalet eller teknikintresset ett alternativ. Och en av kundgrupperna vi hoppades på med solparken var just kvinnor och de lite yngre. Därför är det fantastiskt kul att se att vi faktiskt lyckats med detta, säger Caroline Hildahl.
Fakta Östersund Solpark
- Storlek: Sex hektar, eller motsvarande ungefär nio fotbollsplaner.
- Effekt: 3 MW och cirka 10 000 paneler, vilket räcker till hushållsel i ungefär 600 villor eller 1000 lägenheter.
- Organisation: Östersund Solpark är ett gemensamt initiativ med Östersundshem. Byggs av Jämtkraft men kommer efter uppförandet överlåtas till de framtida ägarna Östersundshem, privatpersoner och andra företag samt Jämtkraft, genom andelar i en ekonomisk förening.
- Andelskostnad: 850 kronor. En andel ger cirka 100 kWh solel per år.
- Totalt finns 30 000 andelar i Östersund Solpark. 15 000 är reserverade till Östersundshem, 10 000 ägs av privatpersoner och företag, 5 000 andelar behåller Jämtkraft.
Kontakt vid frågor:
Andreas Hill, Jämtkraft Kommunikation, 063 - 14 91 73
Nyckelord
Bilder

Om
Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.
Följ Jämtkraft
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft
Vd Klas Liljegren väljer att lämna Jämtkraft3.5.2023 10:10:09 CEST | Pressmeddelande
Jämtkrafts vd Klas Liljegren väljer att lämna Jämtkraft av privata skäl, men kommer att jobba kvar på bolaget under en period. Vice vd, Ylva Andersson, träder in i hans ställe som vd tills en ny ordinarie vd är tillsatt.
Unik etablering i Östersund skapar 1 000 nya gröna jobb 20.4.2023 12:00:11 CEST | Pressmeddelande
En elintensiv cirkulär satsning kallad Ecosystem Östersund ska etablera sig i Torvalla. Den består av ett datacenter som drivs av förnybar energi och samtidigt levererar värme till storskalig livsmedelsodling. Bakom mångmiljardinvesteringen står bolagen EcoDataCenter och WA3RM som tillsammans väntas skapa nära 1 000 nya arbetstillfällen i kommunen.
Jämtkraft föreslår en halv miljard till ägarna13.3.2023 16:00:00 CET | Pressmeddelande
Jämtkraft AB:s årsredovisning fastställdes av styrelsen under måndagen. Resultatet efter skatt blev 958 miljoner kronor. Drygt hälften av vinsten, 500 miljoner, föreslår Jämtkrafts styrelse ska betalas ut till ägarkommunerna Åre, Krokom och Östersund.
Hocksjön Vindkraftspark – förnybar el till 88 000 hushåll24.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter två års byggtid är nu regionens största lokalt ägda vindkraftspark i full drift. Produktionen från de 23 vindkraftverken motsvarar förnybar el till cirka 88 000 hushåll. Bakom investeringen står Jämtkraft och Persson Invest.
Jämtkraft vill sprida läsglädje till barn9.2.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Alla elever i årskurs 3 i hela Östersund kommer snart att få en varsin bok, ”Varning för spöken” skriven av den lokala författaren Daniel Edfeldt. Jämtkraft i samarbete med bokförlaget B. Wahlströms vill nu sprida läsglädje och väcka läslusten hos barn i hela Östersunds kommun med en bok där spöken spelar en central roll.