Tullverket förstör 800 kg förfalskade kullager

Tullverket kommer idag att lämna cirka 800 kg förfalskade kullager till förstöring i Göteborg. Varorna upptäcktes i samband med en importkontroll i februari i år och skulle ha använts för tillverkning av maskiner i Sverige.
Förfalskade varor är ett stort och växande problem. Enbart under 2017 gjorde tullmyndigheterna i EU cirka 60000 ingripanden mot över 30 miljoner misstänkt förfalskade varor. Livsmedel, leksaker, cigaretter och kläder hörde till de vanligaste varutyperna, men problem med piratkopior finns i alla branscher.
I Sverige är Tullverket förlängd arm åt rättighetshavarna i flödet av varor från länder utanför EU. Det var just i samband med en sådan importkontroll i Göteborg som Tullverket i början av februari hittade det parti med kullager som nu ska förstöras. Totalt 35 kartonger kullager med en sammanlagd vikt på cirka 800 kg hade exporterats från Kina till en firma i Sverige som tillverkar maskiner.
Kartongerna var märkta med SKF:s logotyp, men efter kontakt med SKF kunde det fastställas att kullagren var förfalskade. SKF har därefter begärt att varorna ska förstöras, något som godkänts av importören och därför verkställs under tullkontroll idag.
– Ibland vet inte mottagaren själv om att den fått förfalskade varor, vilket visar hur viktigt det är att man är vaksam på vad det är man beställer. Exempelvis bör man alltid kolla upp leverantören och undersöka om den är en auktoriserad återförsäljare. En annan fråga man bör ställa sig är om priset är rimligt i förhållande till vad varan brukar kosta, säger Suzan Kalinagil, sakkunnig inom immaterialrätt på Tullverket.
– Förfalskningar drabbar ju inte enbart rättighetshavaren och dess anställda, utan kan även innebära stora risker för köparen. Tillverkare av piratkopior anstränger sig inte för att uppfylla de produktsäkerhetskrav som finns på marknaden, därför kan man inte lita på att varorna håller, fortsätter hon.
Under 2018 gjorde Tullverket totalt 269 ingripanden och stoppade 19500 misstänkt piratkopierade varor från att komma in i landet. Förutom att begära att varorna ska förstöras kan rättighetshavaren även inleda en civilrättslig process i domstol mot mottagaren för varumärkesintrång.
För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst på 0771-450 590.
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 000 anställda.
Nyckelord
Kontakter
Tullverkets presstjänst
Tel:0771-450 590press@tullverket.seBilder
Om
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum