Region Uppsala

Vården och sjuka samarbetar om smittspårning

Dela
Nu blir Region Uppsala ännu mer aktivt med att spåra covid-19-smitta. Om du har sjukdomen kan du få hjälp att smittspåra. Men du måste fortfarande göra en del av jobbet.
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.

Region Uppsala har under pandemin i hög grad överlåtit till upplänningarna med positivt provsvar för covid-19 att smittspåra själva. De har fått i uppdrag att ta kontakt med dem som de kan ha smittat. Nu har regionen skjutit till extra resurser för att hjälpa till med smittspårningen. Fem smittspårare har börjat arbeta på provtagningsenheten för Nära vård och hälsa.

- Vi har anställt två läkare, två sjuksköterskor och en undersköterska, berättar Fredrik Settergren som är verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa. I dagsläget bedömer vi att det är tillräckligt, men vi har en beredskap att anställa fler om det skulle behövas.

Om du får ett positivt testsvar kommer du få ett telefonsamtal från en läkare som berättar mer om vad resultatet innebär.

- Sedan kommer den personen att prata med dig om smittspårning, berättar Fredrik och förklarar att du kommer få i uppdrag att lista dina kontakter. Du kommer också att få ett erbjudande om aktiv hjälp av våra smittspårare som kan bistå dig och hjälpa till med smittspårningen.

Hjälpa dig
Enligt Smittskyddslagen har alla med en smittsam sjukdom informations- och skyddsplikt och måste medverka till att spåra smitta. Det gällde tidigare och det gäller fortfarande. Men nu har Region Uppsala beslutat att bygga upp kapacitet för att hjälpa dig med det.

- Ja, men det är fortfarande ett samarbete. Man gör en hel del av arbetet själv, men nu erbjuds man stöd och hjälp och vi följer upp att det blir gjort, förklarar Fredrik Settergren. Det här är ju för att vi verkligen ska få ytterligare grepp om smittan och minimera risken för att den blossar upp igen. Vi vill kunna släcka de små härdar som uppstår.

Det är Smittskyddsenheten i Region Uppsala som har huvudansvaret för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar i Uppsala län. De följer också hela tiden det epidemiologiska läget.

Fredrik tror att det är svårt att få total kontroll över smittan. I alla fall till dess att det finns ett vaccin.

- Det kommer säkert blossa upp små lokala utbrott här och var. Men genom att snabbt ringa in de personer som kan ha blivit smittade kan vi få vi kontroll.

Fredrik Settergren, som är ansvarig för det nya teamet, understryker att det rör sig om ett samarbete.

- Det är viktigt att komma ihåg att det är ett samarbete mellan oss i vården, den som är smittad och de som kan ha utsatts för smitta. Alla måste hjälpas åt att ta det här på allvar och göra sin del av jobbet. Det är bara på det sättet vi kommer få kontroll på det här, säger han.

Och samtidigt som telefonerna på provtagningsenheten går varma, är det fortsatt viktigt att hålla i för att minska smittan. Stanna hemma om du har minsta symtom. Tvätta händerna och hosta och nys i armvecket.

För att se videon från streamio.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.

Bilder

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 24 juni25.6.2024 09:02:52 CEST | Pressmeddelande

Riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har fattat beslut om riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken. Syftet med riktlinjerna är att klargöra vilken typ av reklam som är tillåten, och innebär att reklam kan förekomma utanpå fordonen, i väderskydden och ombord på bussarna. De fem kategorier av reklam som kan förekomma är samhällsinformation, event, reklam som uppmanar till ökat kollektivt resande, kommersiell reklam och politisk och annan idéburen annonsering. Reklamen ska vara i linje med Region Uppsalas värdegrund, och reklam för alkohol, droger, nikotinprodukter - förutom rökavvänjningsprodukter - eller spel om pengar är inte tillåtet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Få förändringar i trafikplanen för buss år 2025 På grund av det ekonomiska läget kommer Region Uppsala inte göra några större utökningar av busstrafiken under 2025. Beslut fattades om att förlänga linje 14 i Uppal

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 juni24.6.2024 16:50:29 CEST | Pressmeddelande

Årsprognos på minus 1 165 miljoner kronor för Akademiska Efter maj månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset på minus 1 165 miljoner kronor (nästan 1,2 miljarder kronor). Det är exakt samma prognos som föregående månad. Lasarettet i Enköping har en årsprognos på minus 30 miljoner kronor, även det är oförändrat sedan föregående månad. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 24 miljoner kronor. Det ger en årsprognos på minus 1 171 miljoner kronor för sjukhusstyrelsens totala verksamhet. Programarbete för en ombyggnation av akuten ska startas Vid sitt möte tillstyrkte sjukhusstyrelsen en start av programarbetet för en Ombyggnation av akutmottagningen. Detta till en investeringsutgift om högst 5 410 000 kronor (cirka 5,4 miljoner). Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset tar emot ungefär 55 000 besökare årligen, samtidigt som Region Uppsalas befolkning stadigt ökar. Lokalerna är dock föråldrade och lever inte upp till dagens krav på arbetsmiljö, samt en lugn

Ökad ersättning till vårdcentralerna för jämlik vård i hela länet20.6.2024 12:19:04 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade vårdstyrelsen att ändra på ersättningsmodellen för Uppsala läns samtliga vårdcentraler. Bland annat ökar den fasta ersättningen för listade patienter från dagens 80 procent av den totala ersättningen till 90 procent. Beslutet är ett sätt att styra resurserna mot vårdbehov, samt stärka landsbygdens vårdcentraler. I det nya ersättningssystemet kommer ekonomiska resurser att tillföras.

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 18-19 juni19.6.2024 16:10:42 CEST | Nyheter

Regionplan och budget 2025–2027 fastställdes Regionfullmäktige fastställde regionplan och budget för 2025–2027. Regionplan och budget är ett politiskt styrdokument som anger inriktningen för hela Region Uppsalas verksamhet, dels för det kommande budgetåret 2025, dels för den kommande treårsperioden. Utgångspunkten är Region Uppsalas styrmodell, som innehåller fyra strategiska mål: ”attraktiv arbetsplats”, ”hög tillgänglighet”, ”god kvalitet med ekonomi i balans” samt ”hållbar och konkurrenskraftig utveckling”. För att möta de stora utmaningarna inom hälso- och sjukvården genomförs en kraftsamling för sjukvården innehållande de två utvecklingsprojekten Helhetsgreppet och Fokus vårdskifte. För 2025 avsätts 100 miljoner kronor för kraftsamlingen. Helhetsgreppet är ett regionövergripande arbete som har påbörjats sedan tidigare för att stärka kompetensförsörjningen i regionen och medlen ska gå till satsningar på att attrahera, rekrytera, utveckla och behålla egen personal. Målet med arbetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye