Djurens Rätt kräver ett stopp för elbadsbedövning i kycklingindustrin

Redan 2018 uppdagades stora brister på Guldfågelns slakteri på Öland. En mängd kycklingar kom in till slakteriet med brutna vingar varje dag och kycklingar har skållats levande på grund av dåligt fungerande slaktrutiner. Nu har liknande brister upptäckts på slakteriet Lagerbergs Atria Sverige AB i Sölvesborg.
– Det här har gått för långt. Vi kan inte acceptera att kycklingar riskerar att skållas levande på grund av utdaterade, dåligt fungerande bedövningsmetoder. Den här metoden måste bytas ut omedelbart, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.
Guldfågeln är det största slakteriet i Sverige som fortfarande använder den omdebatterade elbadsbedövningen, men det förekommer även på något mindre slakterier som hos Atria. Trots att metoden kritiserats av såväl djurrättsorganisationer som forskare och veterinärer.
Skandalerna på Guldfågelns slakteri har varit uppe i media ett flertal gånger och i mars 2019 polisanmälde Djurens Rätt Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen.
– Omkring 40 miljoner kycklingar slaktas på Guldfågelns slakteri varje år. Nu måste både Guldfågeln och Atria ta sitt ansvar för djurskyddet och fasa ut den här bedövningsmetoden fortast möjligt, säger Anna Harenius.
Så funkar elbadsbedövning
Kycklingarna hängs upp i benen när de fortfarande är vid medvetande och sedan doppas deras huvuden ner i ett elektrifierat vattenbad. Därefter sticks de i halsen för att avblodas och slutligen skållas i hett vatten.
Om kycklingens huvud missar elbadet eller kniven som skär upp halsen, blir inte kycklingen tillräckligt medvetslös och avlivad utan riskerar att skållas levande.
Många kycklingar har fått benbrott till följd av ovarsam hantering i samband med transport, vilket gör upphängning och hantering extra plågsam för djuren. Det ökade antalet brutna vingar kan också resultera i att bedövningsmetoden misslyckas oftare.
Nyckelord
Kontakter
Anna HareniusSakkunnig etolog
anna.harenius@djurensratt.seMoa Richter HagertKommunikationschef
Tel:08-555 914 09, 070-649 20 41moa.richter.hagert@djurensratt.seBilder





Länkar
Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum