Antibiotikaresistenta E. coli-bakterier är vanliga i Örebros vatten

I hennes forskning har hon framförallt studerat en bakterieart som kallas E. coli, Escherichia coli. Det är en bakterie som återfinns i normalfloran i tarmen hos människor och djur men är också den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion och den kan även orsaka allvarligare infektioner såsom blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.
– I mitt forskningsarbete har jag satt upp nya metoder för att genetiskt karaktärisera ESBL-producerande E. coli. I framtiden kan de metoderna användas för att snabbt upptäcka utbrott av dessa bakterier och därigenom förhindra ytterligare smittspridning, säger Anna Fagerström, biomedicinsk analytiker på laboratoriemedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro samt tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
På senare år har förekomsten av antibiotikaresistenta E. coli ökat kraftigt över hela världen. Antibiotikaresistens kan bero på flera mekanismer hos bakterierna. En vanlig mekanism hos E. coli är att de producerar ESBL-enzymer. I Sverige är cirka 5-7 procent av svenskarna bärare av ESBL-producerande E. coli i sin tarmflora. Dessa bakterier har även påträffats hos djur och i vattenmiljön.
– Syftet med min avhandling var att studera ESBL-producerande E. coli som har isolerats både från patienter och från vattenmiljön för få en bild av hur spridningen av dessa bakterier har skett över tid i Örebro län.
Insamling av prover
Omfattande genetiska analyser har utförts på ESBL-producerande E. coli som isolerats från urin och blod från patienter i Örebro län under början av 2000-talet. För att undersöka förekomsten av dessa bakterier i miljön har prover även samlats in från Skebäcks avloppsreningsverk, Svartån, Hjälmaren och dammar vid Oset under 2013.
– Avloppsvatten är sannolikt en viktig spridningsväg av antibiotikaresistenta bakterier till miljön. I reningsverken avskiljs normalt 90-99 procent av bakterierna i det inkommande avloppsvattnet men det är ändå relativt mycket bakterier kvar i det utgående renade vattnet, säger Anna Fagerström.
Samtliga vattenprover som togs från reningsverket och från vattenmiljön i Örebro innehöll antibiotikaresistenta E. coli. Det bekräftar att dessa bakterier nu är vanligt förekommande i miljön även i höginkomstländer med låg andel av antibiotikaresistens.
– Både det utgående renade avloppsvattnet, som släpps ut i Svartån, och vattenproverna från miljön innehöll antibiotikaresistenta bakterier som var genetiskt väldigt lika några av de bakterier som hade isolerats från patienter, vilket tyder på att avloppsvattnet sannolikt är en viktig orsak till spridningen av antibiotikaresistenta bakterier till miljön.
Faktaruta
- Fokus i Anna Fagerströms avhandling har varit ESBL. Det är en förkortning för extended-spectrum beta-lactamase och är ett samlingsnamn för en grupp enzymer som bryter ner många antibiotika inom gruppen betalaktamer så att de blir overksamma. Bakterier som har förmågan att producera detta enzym är därmed resistenta mot de flesta betalaktamantibiotika, vilket är en av de mest använda antibiotikaklasserna.
- Bakterier har funnits i alla tider men de har under årens lopp plockat upp några extra gener vilket gör dem resistenta och mer svårbehandlade. E. coli bakterier finns i normalfloran i tarmen men kan orsaka urinvägsinfektion om de kommer upp i urinvägarna. Via njurarna kan bakterierna ta sig ut i blodet och orsaka sepsis, som är blodförgiftning.
- Det viktigaste verktyget för att förhindra bakteriespridning är god handhygien.
Vid frågor kontakta
Anna Fagerström
Biomedicinsk analytiker
Laboratoriemedicinska kliniken, Mikrobiologi
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: anna.fagerstrom@regionorebrolan.se
Telefon: 070 - 252 99 94
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder



Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning14.2.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.
Ny kunskap om biologiska läkemedel vid behandling av IBD28.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom att studera svenska patientdata har Örebroforskaren Isabella Visuri funnit nya mönster i hur biologiska läkemedel påverkar patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Resultaten kastar nytt ljus över behandlingseffekter, säkerhet och möjligheten att förutsäga vilka patienter som har störst chans att lyckas med sin behandling.
Opioider och överviktsoperation - nya insikter om en oväntad utmaning20.12.2024 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. ”Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet”, berättar Stefan Wallén, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum