Forskning som bidrar till kunskap om återhämtning efter operation
Sedan tidigare har det varit känt att patientens ämnesomsättning ändras på cellnivå efter en operation. Men inte vad det beror på. ”Vi ville se om kroppens inflammation hade något med saken att göra. Går det att påverka dessa system för att minska riskerna med kirurgi vid tarmcancer?”, säger forskaren Bayar Baban vid Universitetssjukhuset Örebro.
I sin avhandling har Bayar Baban kartlagt djupgående hur kroppens inflammation och ämnesomsättning reagerar på kirurgi. Han ville veta om det kan vara systemen i kroppen och rubbningarna som blir vid en operation som ger komplikationer. Det är viktig kunskap att få fram eftersom förändringar tidigare har visats vara kopplade till risk för komplikationer och fördröjd återhämtning samt läkning efter operation.
– När det gäller inflammationen har vi särskilt undersökt hur det så kallade inflammasomet aktiveras. Detta proteinkomplex spelar en nyckelroll i vårt primära inflammatoriska svar, men vår kunskap om dess roll vid kirurgiska ingrepp är fortfarande mycket begränsad, säger Bayar Baban, överläkare och sektionschef inom verksamhetsområde kirurgi i Region Örebro län samt tidigare doktorand vid Örebro universitet.
Bayar Baban blev överraskad av resultatet som visade att inflammasomets aktivitet minskade under det kirurgiska ingreppet.
– Det kan bero på att vi har mätt i celler som är i blodet och inte i såret och det kanske är därför inflammasomet inte reagerar lika starkt, att kroppen inte vill öka inflammasome aktiviteten i blodet utan bara där skadan skett, förklarar han.
Påverkar val av operationsmetod kroppens reaktionsmönster?
– Vi ville även undersöka om det är någon skillnad på de två olika operationsmetoderna, titthålskirurgi och öppen kirurgi när det kommer till graden av inflammation och så kallad insulinresistens, vilket innebär förändrad ämnesomsättning, i kroppen efter en operation.
Forskningen visade att titthålskirurgi ger en lägre grad av inflammation. Däremot visade resultatet ingen skillnad mellan operationsmetoderna i det metabola systemet, när det gäller kroppens känslighet för insulin, som spelar en avgörande roll för återhämtningen.
– Vidare fann vi att den så kallade clamp-metoden är det bästa sättet att mäta kroppens insulinkänslighet. Det är en komplex metod som inte är så vanlig i Sverige, säger han.
Resultaten från forskningen är värdefulla bitar i kartläggningen av kroppens reaktion vid en operation.
– Det ger en fingervisning i hur vidare forskning inom området kan riktas. Förhoppningen är att man ska hitta ytterligare sätt att kunna förbättra återhämtningen efter operation, avslutar han.
Faktaruta
Clamp-metoden – en metod som mäter kroppens insulinkänslighet. Det är ett mått på kroppens sockeromsättning och dess möjlighet att reagera på hormonet insulin.
Inflammasomer – är ett proteinkomplex i immunsystemet som spelar en nyckelroll i kroppens primära inflammatoriska aktivitet, som svar på skador eller infektioner.
Nyckelord
Kontakter
Bayar BabanÖverläkare och sektionschef inom verksamhetsområde kirurgiUniversitetssjukhuset Örebro
Tel:073 - 634 45 11bayar.baban@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatörHälso- och sjukvårdsförvaltningen
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder
Länkar
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Färre förlossningskomplikationer när lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes behandlas5.9.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande
Forskaren Helena Backman vid Universitetssjukhuset Örebro fick 18,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sex år sedan för att forska om graviditetsdiabetes. I studien har forskargruppen utvärderat de gamla riktlinjerna för graviditetsdiabetes mot de nya från Socialstyrelsen. ”Studien visar att behandling av lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes förbättrar förlossningsutfall”, berättar hon.
Internationell forskarkonferens om diabetes och graviditet i Örebro4.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare från olika delar av världen kommer till Örebro den 5–7 september. Då äger den årliga konferensen rum där diabetes och graviditet är i fokus. ”Under tre dagar kommer världsledande forskare föreläsa och nätverka”, berättar Helena Backman, forskare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Lorraine Erikssons forskning ökar förståelsen för farlig bakterie23.8.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Bakterien Neisseria meningitidis kan vara helt ofarlig och vissa bär den i sina övre luftvägar. Men ibland kan bakterien orsaka invasiv sjukdom i form av sepsis, tidigare kallad blodförgiftning, och hjärnhinneinflammation. I sin forskning vill biomedicinska analytikern Lorraine Eriksson förstå varför.
Tidigare testning av graviditetsdiabetes viktigt för mamma och barn24.6.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Gravida med tidig graviditetsdiabetes som får behandling förbättrar graviditetsutfallen. Även tidigare testning och bättre uppföljning efter graviditet rekommenderas enligt tre översiktsartiklar som publicerats i den högt rankade tidskriften The Lancet. Forskaren Helena Backman vid Region Örebro län och Örebro universitet medverkar som enda svenska medförfattare.
Liv räddas med koncept från Universitetssjukhuset Örebro20.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vid en livshotande blödning räknas varje minut. ”Universitetssjukhuset Örebro är det enda sjukhus i världen som opererar samtliga brustna kroppspulsåderbråck med minimalinvasiv endovaskulär teknik. Det innebär att vi opererar inifrån och vi går in via ljumsken”, berättar forskaren David McGreevy. Forskning visar att det koncept som är utvecklat vid Universitetssjukhuset Örebro både är snabb och räddar många liv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum