Stockholms stad

Anne Andersson ny VD för Stockholmsregionens Europakontor

Dela
Anne Andersson, idag kommundirektör i Örebro, blir ny VD för Stockholmsregionens Europakontor AB från och med den 1 januari 2021. Bolaget är baserat i Bryssel med uppdraget att representera Stockholmsregionen i EU.
Anne Andersson, ny VD för Stockholmsregionens Europakontor från 1 januari 2021.
Anne Andersson, ny VD för Stockholmsregionens Europakontor från 1 januari 2021.

– Det känns väldigt roligt att få förtroendet att leda Stockholmsregionens Europakontor. Jag ser fram emot att arbeta långsiktigt för att skapa goda relationer och få fler aktörer att intressera sig för Stockholmsregionen, säger Anne Andersson.

Anne Andersson har lång erfarenhet av tunga kommunala uppdrag, de senaste fem åren som kommundirektör i Örebro kommun. Sedan tidigare har hon även internationella erfarenheter.

– Vi är glada att välkomna Anne Andersson som ny VD för Europakontoret, säger Magdalena Bosson, stadsdirektör Stockholms stad. Med sin bakgrund har hon den erfarenhet och det kontaktnät som krävs för att ta nästa steg i Stockholmsregionens EU-arbete och flytta fram våra positioner i de frågor som är viktiga för oss.

Europakontoret arbetar med politisk intressebevakning och för att påverka politikområden med relevans för Stockholmsregionen. EU-frågorna är av avgörande betydelse för kommuner och regioner. Uppskattningsvis styrs ungefär 80 procent av alla politiska beslut i Sverige av EU-lagstiftning.

– Vi behöver ta tillvara Stockholmsregionens intressen på EU-nivå. De frågor som vi har prioriterat handlar om forskning och innovation, digitalisering och energi- och klimatfrågor. Det är områden där Stockholmsregionen ligger långt framme, och har god möjlighet att komma ännu längre, säger Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör Region Stockholm.

Stockholmsregionens Europakontor AB ägs gemensamt av Region Stockholm, Stockholms stad och de 26 kommunerna i Stockholms län genom Storsthlm.

– På EU-nivå bryr man sig inte om hur vi organiserar den offentliga välfärden i Sverige. Därför är det en stor styrka att vi, regionen och kommunerna, driver frågorna gemensamt. Tillsammans kan vi bli mycket bättre på att ta tillvara möjligheterna som ges i samband med vårt medlemskap i EU, säger Madeleine Sjöstrand, förbundsdirektör Storsthlm.

Kontakter

Bilder

Anne Andersson, ny VD för Stockholmsregionens Europakontor från 1 januari 2021.
Anne Andersson, ny VD för Stockholmsregionens Europakontor från 1 januari 2021.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye