Lastbilar och fartyg kartläggs med satellitteknik

Ett hundra små nanosatelliter ska övervaka världens fartyg och med hjälp av AI-teknik bland annat lära sig att förutspå när fartygen anländer i hamn. Genom att skapa sådana prognoser kan hamnarna enklare planera för personal och vidare landtransporter. I förlängningen kan du som väntar på ett paket få tillgång till bättre spårning. Dessutom kan inköpare får bättre koll på vilka varor som finns på vilken plats, vilket gör att de kan genomföra smartare inköp och på så sätt pressa priserna.
Det är det brittiska företaget Spire Global UK som byggt nanosatelliterna med stöd av den brittiska rymdstyrelsen inom ramen för de europeiska rymdorganisationens ESA Pioneer Partnership Project. Två av de hundra satelliterna, som inte är större än en skolåda, är mer avancerade än de andra. De har en kapacitet jämförbart med superdatorer, 1-2 teraflops, som gör att data kan processas redan i rymden. Satelliterna använder automatiska identifieringssystem ombord på fartyg för att spåra var de befinner sig på haven. Nätverket av satelliter plockar upp varje fartygs identitet, position, kurs och hastighet.
I ett annat ESA projekt används data från det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus för att se hur coronapandemin påverkat den tunga lastbilstrafiken i Europa. ESA lanserade en tävling i april där utmaningen var att använda satellitdata kopplat till coronapandemins effekter. En av vinnarna var Henrik Fisser från Julius-Maximilians-universitetet i Würzburg, Tyskland. Fisser använde data från satelliten Sentinel-2 för att spåra alla tunga lastbilar över hela Europa åren 2017-2020. Resultaten visar att lastbilstrafiken i EU har minskat med i genomsnitt 11% (15 % på motorvägar och 7 % på andra vägar) år 2020 jämfört med medianantalet lastbilar för åren 2017–2019 och med betydande 42 % på franska och belgiska delar av den europeiska sträckan "E 40".
Den innovativa lösningen Henrik Fisser kom fram till var en detektionsmetod för de reflektionsmönster långa fordon, som lastbilar, lämnar i satellitbilderna som är i en upplösning av 10 meter per pixel. Medan enskilda lastbilar är för små för att visa sig som föremål i bilderna, lämnar deras rörelse en sorts regnbågsfärgad bana som markerar deras närvaro. Data har sedan verifierats genom att titta på data från trafikkameror i Tyskland. Detta möjliggör kartläggning av fordon för att avslöja hur lastbilstrafik, en indikator på ekonomiska aktörers aktivitet över hela världen, har påverkats av covid-19.
Nyckelord
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Ny satellit ska väga världens skogar från rymden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 29 april sänds den europeiska klimatövervakningssatelliten Biomass upp från rymdbasen Kourou i Franska Guyana. Ombord finns banbrytande teknik som kan väga världens skogar från rymden och svensk forskning har haft en avgörande roll i projektets utveckling.
Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum