Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".

Rymdfilmer har ända sedan Georges Méliès Resan till månen från 1902 gett människor möjlighet att utforska universum från biosalongens trygga fåtöljer. Nu ställer Cinemateket och Rymdstyrelsen den intressanta frågan: Hur står sig fiktionen mot forskningen?
– Kulturen och forskningen går ofta hand i hand. Det som väcks inom en människa när hen läser en roman, hör musik eller ser en film lägger inte sällan grunden till en vilja att utforska och förstå världen omkring oss, säger Jonas Appelberg, kommunikatör på Rymdstyrelsen.
Filmserien, som är kurerad av Sebastian Lindvall från Cinemateket, ingår i huvudtemat för vårens program: ”Människan - Den goda, den onda, den fula”. I serien presenteras fyra filmer med inledande samtal där forskare och experter ger insikter om filmernas teman och vetenskapliga aspekter.
– Det känns spännande och helt rätt i tiden att erbjuda publiken det säkrast tänkbara sättet att lämna jordens atmosfär. Den nedsläckta salongen skapar ett rum för reflektion, inte bara över rymden i sig – utan kanske framför allt över vad det stora svarta har att säga om mänskligheten, säger Sebastian Lindvall, curator på Cinemateket.
I den första filmen, Gravity, får vi höra ingen mindre än Sveriges senaste astronaut Marcus Wandt berätta om hur det verkligen är att befinna sig ombord på den internationella rymdstationen och sväva runt i tyngdlöshet.
Filmserien i sin helhet:
- 3 april: Gravity (2013) – Alfonso Cuaróns Oscarbelönade rymdthriller följs av ett samtal med astronauten Marcus Wandt, den senaste svensken att uppleva rymdens tyngdlöshet.
- 8 april: Kontakt (1997) – Robert Zemeckis drama om sökandet efter utomjordiskt liv, med inledning av Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.
- 25 april: Sunshine (2007) – Danny Boyles rymdsaga inleds av Linn Boldt-Christmas, doktorand i astrofysik vid Uppsala universitet.
- 27 april: Upptäckarna (1985) – Joe Dantes kultklassiker om unga rymdentusiaster, med inledning av Theresia Hestad, hedersledamot i Astronomisk ungdom och innovationsingenjör på Saab.
Efter visningen av Upptäckarna den 27 april väntar dessutom ett spännande praktiskt inslag för besökarna. I samarbete med Esero Sverige arrangeras en workshop där deltagare i alla åldrar får bygga sina egna flaskraketer som sedan avfyras mot himlen utanför Filmhuset. En perfekt aktivitet som knyter samman filmens fantasifulla rymdresor med praktisk vetenskap och ger besökarna chansen att själva bli raketforskare för en dag.
Biljetter för samtliga visningar finns nu tillgängliga på cinemateket.se eller i Filmhusets biljettkassa, Borgvägen 1 – 3 i Filmhuset.
Mer om filmerna
Gravity (Alfonso Cuarón, 2013)
En rymdfärja med uppdrag att reparera Hubbleteleskopet förstörs när den krockar med rymdskrot. Hela besättningen dör - utom de två astronauter som befinner sig utanför skeppet på rymdpromenad. Med begränsad tid och utrustning måste de försöka ta sig till en närliggande rymdstation. Visas i 3D.
Kontakt (Robert Zemeckis, 1997)
Doktor Eleanor Arroway (Jodie Foster) är forskare inom SETI-programmet ("search for extraterrestrial intelligence") på ett observatorium i Puerto Rico. Där lyssnar hon på radiovågor från rymden i hopp om att spåra liv i yttre rymden, men finansieringen är skör. Efter några år, just när programmet står vid ruinens brant, mottas en signal från stjärnan Vega med vad som verkar likna ett primtal. Med detta kommer Arroway inte bara ett steg närmare stjärnorna, utan även den döda far som hon saknat sedan barndomen.
Sunshine (Danny Boyle, 2007)
Numera oroar vi oss för växthuseffekten, smältande isar och rekordhöga sommartemparaturer. I Sunshine, som utspelas 2057, är problemet det motsatta. Solen är döende och jorden håller på att frysa till is. En rymdfärja ger sig av för att återuppliva solen med en fissionsbomb, men det råder ännu oklarheter kring vad som hände med deras spårlöst försvunna föregångare.
Upptäckarna (Joe Dante, 1985)
Regi av Gremlins-skaparen Joe Dante, mask av effektsnillet Rob Bottin (The Thing [1982]), specialeffekter av Industrial Light & Magic och med filmdebuterande Ethan Hawke och River Phoenix som nördcyklister som tar sig från villaförorten till yttre rymden. Recept för en självklar succé? Mot alla odds lyckades inte Upptäckarna nå någon större biopublik, men filmen har med åren - likt flera av Dantes verk - fått ett växande kultfölje.
Nyckelord
Kontakter
Jonas AppelbergKommunikatör
Tel:0736556489jonas.appelberg@snsa.seBilder

Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
Nu får Europa fler vägar ut i rymden - lyckad uppsändning av bärraketen Ariane 69.7.2024 22:26:03 CEST | Pressmeddelande
Den 9 juli 2024 genomfördes en framgångsrik uppsändning av Ariane 6 från Europas rymdhamn i Kourou, Franska Guyana. Den nya raketen, utvecklad under överinseende av den europeiska rymdorganisationen ESA, skapar fler vägar för de europeiska länderna ut i rymden.
Rymden tar plats på Bokmässan 202428.5.2024 13:41:25 CEST | Pressmeddelande
Idag släpps seminarieprogrammet för den 40:e upplagan av Bokmässan. I år har mässan två teman: Sápmi och Rymden. Med fokus på dessa bjuder årets mässa in till en mångfacetterad upplevelse för litteraturälskare och nyfikna på forskning, vetenskap och samhällsutveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum