Rymdstyrelsen

Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen

Dela

Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.

AWS (Arctic Weather Satellite) är ett satellitprojekt finansierat av Europeiska rymdorganisationen (ESA) och till betydande del utvecklat av svenska organisationer och företag.
AWS (Arctic Weather Satellite) är ett satellitprojekt finansierat av Europeiska rymdorganisationen (ESA) och till betydande del utvecklat av svenska organisationer och företag. Illustration: ESA

 Den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) kommer att röra sig i en så kallad polär omloppsbana runt jorden och passera Arktis och Antarktis. Det är regioner där vi i dag inte har tillräcklig tillgång till väderdata, eftersom det finns för få vädersatelliter i dessa områden.

–  Arctic Weather Satellite kommer ta sig ett varv runt jorden på en och en halv timme, vilket innebär att den kommer kretsa kring polerna flera gånger per dygn. Det gör att den inte bara kommer producera helt nya typer av väderdata, utan också betydligt mer frekvent sådan, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Med hjälp av huvudinstrument, en mikrovågsradiometer, kommer AWS kunna samla in högupplöst data över de processer som sker djupt inne i moln bättre än någon tidigare vädersatellit. Här har AWS till främsta uppgift att studera fukt – och temperaturvariationer samt mäta mängden iskristaller inuti moln.

– Det är just kombinationen av avancerade instrument och AWS omloppsbana som kommer bidra till stor nytta. Till exempel kommer meteorologer kunna ställa mer precisa och tillförlitliga väderprognoser, över norra Europa och andra polära områden, säger Johan Marcopoulos.

Mer exakta modeller över framtida klimat

 Den information som AWS samlar in om vad som sker inuti moln kommer även vara till stor nytta för klimatforskare. Särskilt viktig är informationen om mängden iskristaller och hur isbildning sker i moln. Detta eftersom fördelningen mellan vattendroppar och iskristaller påverkar hur mycket strålning som reflekteras tillbaka ut genom molnen, och därmed har direkt inverkan på den globala uppvärmningen.

Den observationsdata som AWS samlar in kommer huvudsakligen skickas ned till en nybyggd antenn på Svalbard, därifrån distribueras data till flera datacenter och vidare ut till användarna, bland annat till SMHI i Norrköping. 

– AWS är förhoppningsvis startpunkten för en konstellation av fler vädersatelliter av samma modell som ska sändas upp i framtiden, säger Johan Marcopoulos.

På Rymdstyrelsens webbplats kan du ta del av mer information om AWS uppdrag, och där hittar du även mer information om instrumenten på AWS. Två filmer om AWS som är fria att använda finns på Rymdstyrelsens YouTube-kanal. Läs mer på ESA:s webbplats och se video från uppsändningen.

För mer information eller intervjuförfrågan, kontakta:

Patrick Eriksson
Full Professor, Geoscience and Remote Sensing, Space, Earth and Environment
Email: patrick.eriksson@chalmers.se
Tele: +46 31 772 18 32

Adam Dybbroe
Forskare, satellitexpert
Email: adam.dybbroe@smhi.se

Bilder

AWS (Arctic Weather Satellite) är ett satellitprojekt finansierat av Europeiska rymdorganisationen (ESA) och till betydande del utvecklat av svenska organisationer och företag.
AWS (Arctic Weather Satellite) är ett satellitprojekt finansierat av Europeiska rymdorganisationen (ESA) och till betydande del utvecklat av svenska organisationer och företag.
Illustration: ESA
Ladda ned bild

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye