Rymdstyrelsen

Rymden tar plats på Bokmässan 2024

Dela

Idag släpps seminarieprogrammet för den 40:e upplagan av Bokmässan. I år har mässan två teman: Sápmi och Rymden. Med fokus på dessa bjuder årets mässa in till en mångfacetterad upplevelse för litteraturälskare och nyfikna på forskning, vetenskap och samhällsutveckling.

Bokmässan/Ida Åkesson

Genom hela litteraturens historia har det funnits en växelverkan mellan kultur och vetenskap, mellan dikt och fiktion. Där har möjligheterna varit oändliga och genom tiden har många av fiktionens uppfinningar och drömmar också förverkligats. Med temat Rymden uppmanar Rymdstyrelsen till stora samtal om vetenskap, om fantasins gränser och om vår livsforms historia och framtid. Årets tema Rymden görs i samarbete med oss på Rymdstyrelsen. Sammanlagt omfattar det 28 seminarier på temat där Rymdstyrelsen arrangerar 11. 

– ­I en tid när gränser för vad som är möjligt suddas ut och rymden kommer allt närmare, ser vi hur science fictionlitteraturen kommer till liv framför våra ögon. Vi kan se hur litteraturen föder nyfikenhet, som i sin tur föder nya idéer om forskning och teknikutveckling. Genom att delta i Bokmässan 2024 hoppas vi kunna bidra till att fler ser växelverkan mellan litteratur, inspiration och tekniska framsteg. Och samtidig ge fler möjlighet att ta del av den där hisnande känslan som rymden och dess möjligheter ger, säger Anna Rathsman, generaldirektör på Rymdstyrelsen.

Rymden har blivit en del av vardagen genom väderprognoser från satelliter, navigation från satelliter och många andra tjänster. Samtidigt har rymdforskning gjort stora framsteg under de senaste årtiondena, vi vet idag att det finns planeter runt andra solar, vi har besökt Mars och söker spår efter liv där och på andra platser i vårt eget solsystem. 

– Rymden och litteraturen väcker båda de stora frågorna där rymdforskningen tillför reell nytta för oss på jorden och är en viktig pusselbit i hur vi, mänskligheten, ska kunna hantera stora utmaningar här på jorden. Med rymden som tema för årets upplaga av Bokmässan får fler möjlighet att diskutera dessa spännande frågor, säger Anna Rathsman. 

Ett tindrande utbud

Rymdstyrelsen har gjort allt för att ge så många perspektiv av rymden som möjligt på årets Bokmässa. I seminarieprogrammet hittar man samtal om rymdpolitik, hur man bygger kolonier på Mars och jakten på liv i universum, men här finns också plats för de mer filosofiska frågorna om vårt ursprung, om universums födelse och död och hur man förklarar det som nästan inte går att förklara. 

Programmet innehåller även samtal med Sveriges senaste astronaut, Marcus Wandt. Under sin resa till den internationella rymdstationen hade Marcus bland annat med sig Selma Lagerlöfs nobelprismedalj som hon tilldelades 1909. 

– Nobelpriset betyder mycket för mig och just litteraturpriset är viktigt. Det passar kanske inte vid första anblick in bland de andra priserna som handlar mer om naturvetenskap, men tänker man lite djupare passar det perfekt. För utan att kunna skriva och kommunicera den vetenskap vi kommer fram till gör den inte mycket nytta. På det sätt Selma Lagerlöf skrev och genom historier spred kunskap om exempelvis geografi och historia slår an väldigt väl hur jag själv tänker att man ska göra för att förmedla kunskap. När jag själv flög runt jorden [likt Nils Holgersson], såg jag mer än bara Sverige och lärde mig massor. Kunskap jag nu vill sprida vidare, säger Marcus Wandt om varför han valde att ta med Selma Lagerlöfs minne upp i rymden.

Klicka här för att komma direkt till Rymden

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bokmässan/Ida Åkesson
Ladda ned bild

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande

Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye