Djurskyddsorganisationer: Kravet om bedövning innan slakt måste kvarstå

Enligt en helt ny opinionsundersökning som gjorts i 24 EU-länder, däribland Sverige, vill 9 av 10 europeér att bedövning före slakt ska vara obligatoriskt och att EU bevarar rätten för enskilda medlemsstater att ställa högre djurskyddskrav än EU:s lägstanivå.
Detta står i stark kontrast till det utlåtande som en av EU-domstolens generaladvokater lämnade i september i år. Han anser där att medlemsstaterna inte får anta bestämmelser i vilka det införs ett förbud mot slakt av djur utan bedövning, om slakten sker av religiösa anledningar.
- Även om all slakt innebär ett lidande för djuret är det betydligt mer plågsamt att få strupen avskuren vid fullt medvetande. Om Sverige och andra länder förlorar den här möjligheten att lagstifta bort slakt utan bedövning är det ett stort bakslag för djurvälfärden inom hela EU, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
I Sverige har slakt utan bedövning varit förbjudet sedan 1937 men i många andra länder förekommer det frekvent. Det kan kan finnas religiösa skäl bakom att djur slaktas utan bedövning, men inte sällan är skälen rent ekonomiska. Kravet på bedövning innan avblodning är mycket viktigt av djurskyddsskäl menar de tre organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen som tillsammans med Eurogroup for Animals nu uppmanar EU-domstolen att inte rucka på nuvarande lagstiftning.
- Det är viktigt att komma ihåg att slakt utan bedövning inte är detsamma som religiös slakt. Idag sker religiös slakt i Sverige men med föregående bedövning och skiljer sig då inte djurskyddsmässigt från konventionell slakt. Det är ofta fullt möjligt att både ta hänsyn till djurens behov och religionsfriheten, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.
- Den opinionsundersökning som nu genomförts bland över 23 000 EU-medborgare visar att en klar majoritet anser djurlidande vara viktigare än religiösa riter. Religionsfrihet är en viktig rättighet för alla EU-länder men den får inte innebära att människor eller djur utsätts för onödigt lidande, menar Johan Beck-Friis, generalsekreterare för Svenska Djurskyddsföreningen.
Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen har gemensamt uppmanat den svenska regeringen att ta strid för nuvarande lagstiftning.
Opinionsundersökningen är beställd av bl.a. Djurens Rätt och har genomförts mellan 30 september och 7 oktober i 24 EU-länder. Den visar bland annat att:
- 89 % av EU-medborgarna anser att det ska vara obligatoriskt att djur ska vara medvetslösa innan slakt.
- 92 % av EU-medborgarna anser att länder ska kunna införa mer långtgående djurskyddslagstiftning än EU:s lägstanivå.
- 87 % av EU-medborgarna anser att EU ska kräva att alla djur bedövas innan slakt.
Hela undersökningen finns att läsa här
Presskontakt
Benny Andersson
Verksamhetschef Djurens Rätt, 08-555 914 02
Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare Djurskyddet Sverige, 070-755 88 05
Johan Beck-Friis
Generalsekreterare Svenska Djurskyddsföreningen, 070-717 73 25
Nyckelord
Kontakter
Benny AnderssonVerksamhetschef
Tel:08-555 914 02benny.andersson@djurensratt.seBilder

Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum