Forskning om elektrifiering av transportsystem länkar samman Sverige och Kina i utveckling av smarta städer

Fram till år 2019 hade det sålts 28 miljoner elbilar i Kina, och de närmaste åren beräknas det kinesiska folket köpa 7 miljoner elbilar årligen. 98 procent av världens elbussar finns i Kina och under 2020 planeras för 800 000 nya laddstationer.
Samtidigt satsar Sverige och flera andra europeiska länder på elektrifiering av transportsystemet på bred front.
– För att lyckas behöver detta ses ur ett systemperspektiv som tar hänsyn till utvecklingen av intelligenta och smarta städer och samhällen samt hur vi kan säkra en snabb elektrifiering av fordon med försörjning med förnybar el, säger Mike Danilovic, professor i industriell organisation vid Högskolan i Halmstad, och poängterar:
– Utvecklingen måste ses i ett internationellt perspektiv för att säkra kunskapsöverföring och skapa ömsesidigt lärande för att hitta de bästa lösningarna.
Det är mot den bakgrunden som det nya forskningsprojektet startar i samverkan mellan Högskolan i Halmstad, Trafikverket, Jönköping University och Statens väg- och transportforskningsinstitut. Projektets syfte är att utveckla dels en akademisk, dels en industriell plattform för överföring av kunskap mellan Sverige och Kina.
– Vi vill bättre förstå hur utvecklingen i Kina kan påverka förutsättningar för utvecklingen av hållbara, i huvudsak elektrifierade, transportsystemslösningar i Sverige, förklarar Mike Danilovic som är projektledare för det nya projektet.
Samverkan mellan universitet och företag i de båda länderna ska bidra till ökad kunskap och förståelse om teknisk och kommersiell utveckling av elektrifierade transportsystem och förnybar energiförsörjning. Parallellt ska affärsmodeller undersökas som möjliggör en övergång till ett mer hållbart samhälle genom elektrifiering av transportsystem.
– Vi ska utforska utvecklingen och implementeringen av teknik för elektrifiering av fordon och transportsystem ur ett systemperspektiv som utgår från intelligenta och smarta städer. Det kan till exempel handla om ny teknik som bränsleceller, bioenergi och olika typer av batterier, och om vägar där smart och intelligent elteknik finns inbyggd så att fordonet laddas när du kör, berättar Mike Danilovic.
Ett av målen med forskningsprojektet är att länka samman svenska och kinesiska lärosäten, forskningsinstitut, industrin och andra samverkansparter för att på så sätt skapa en arena där kunskap kan skapas och delas.
– Vi har mycket att lära av Kina när det gäller elektrifiering av transportsystem, smarta städer och samhällen, och kineserna kan i sin tur lära från oss i frågor om till exempel hållbar utveckling och teknikutveckling. Tillsammans kan vi omdana samhällen till mer hållbara lösningar, konstaterar Mike Danilovic.
Projektet löper över två år och beräknas avslutas i december år 2022. Projektet finansieras av Trafikverket.
Nyckelord
Kontakter
Mike DanilovicProfessor
Tel:070-81 57 588mike.danilovic@hh.seBilder
Länkar
Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen26.2.2025 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus24.2.2025 11:47:34 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågor som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 27 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum