Sveriges Allmännytta

Ny marknadsrapport: Vad händer med hyrorna – och varför?

Dela
Idag släpper Sveriges Allmännytta en ny marknadsrapport om hyresmarknadens utveckling under 2000-talet. Den visar att den långsiktiga hyresutvecklingen inte går i takt vare sig med samhällsekonomins utveckling i stort eller med bostadsbolagens kostnadsutveckling. Hyresjusteringarna behöver ta mer hänsyn till de lokala förhållandena och därmed bli mer varierade över landet.
Syftet med marknadsrapporten "Vad händer med hyrorna - och varför?" är att förmedla kunskap, men också att peka på utmaningar och möjligheter.
Syftet med marknadsrapporten "Vad händer med hyrorna - och varför?" är att förmedla kunskap, men också att peka på utmaningar och möjligheter.

– Med rapporten vill vi öka kunskapen om hyresmarknaden, hyresförhandlingarna och samtidigt lyfta trender i hyresutvecklingen och deras effekter, säger Susanna Höglund, chefsekonom, Sveriges Allmännytta.

Rapporten visar att spridningen av de årliga hyresjusteringarnas nivå har minskat betydligt under en längre tid. Sedan 2011 finns tendenser till att vissa procentsatser får genomslag i hela Sverige, oavsett befintlig hyresnivå och den lokala pris- och kostnadsutvecklingen. Allmännyttan och privata fastighetsägare följer ungefär samma hyresutveckling.

– 2020 landade hyresjusteringen för de flesta av landets orter på 1,7 till 2,1 procent. Detta trots att det finns stora skillnader mellan dem. Mer hänsyn till hur det ser ut lokalt måste tas om hyresrätten fortsatt ska vara en attraktiv boendeform överallt, säger Susanna Höglund.

Sett till hela 2000-talet har hyresutvecklingen hos både mindre och större företag utvecklats på en nivå som ligger mellan konsumentprisindex och faktorprisindex för flerbostadshus. De senaste tio åren har hyresutvecklingen mattats av i förhållande till båda måtten. Mellan 2015 och 2017 motsvarade hyresutvecklingen vare sig inflationen eller faktorprisindex.

– Detta är viktigt att belysa, då en sådan utveckling inte är långsiktigt hållbar när behovet av såväl nyproduktion som renovering är stort. 2018 och 2019 kunde ett trendbrott skönjas och vi hoppas att den trenden håller i sig, säger Susanna Höglund.

För att långsiktigt kunna upprätthålla en god boendestandard och fastighetsförvaltning så måste den generella hyresnivån gå i takt med bostadsbolagens kostnader och utvecklingen lokalt. Ett nedslag i rapporten visar att 2015 till 2019 ökade driftskostnaderna hos allmännyttiga hyresvärdar i genomsnitt med cirka 2,4 procent per år. Betydligt mer än de årliga hyreshöjningarna, där genomsnittet är cirka 1,2 procent per år.

– Hyresutvecklingen måste ge bostadsbolagen ett långsiktigt ekonomiskt utrymme att upprusta och utveckla befintliga flerbostadshus, så att de fortsatt kan hålla en konkurrenskraftig standard och leva upp till hyresgästernas förväntningar, säger Susanna Höglund.

Mer om rapporten

Läs en längre nyhet på sverigesallmannytta.se

Ladda ner rapporten.

För mer information, kontakta:

Susanna Höglund, chefsekonom, Sveriges Allmännytta, 08­–406 55 08, susanna.hoglund@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Bilder

Syftet med marknadsrapporten "Vad händer med hyrorna - och varför?" är att förmedla kunskap, men också att peka på utmaningar och möjligheter.
Syftet med marknadsrapporten "Vad händer med hyrorna - och varför?" är att förmedla kunskap, men också att peka på utmaningar och möjligheter.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye