Ny rapport: Global industriell djurhållning ökar risken för pandemier

I dag på Världshungerdagen den 16 oktober släpper djurskyddsorganisationen World Animal Protection en ny rapport som visar att superbakterier uppkommer i industriell djuruppfödning genom överanvändning av antibiotika. Dessa tar sig in i livsmedelskedjan och vår miljö. Nästan tre fjärdedelar av världens antibiotika ges till djur och allra mest till djur med dålig välfärd i stressande, trånga miljöer, som utgör en perfekt grogrund för infektioner och sjukdomar.
Det äventyrar folkhälsan när superbakterier överförs från djur till människa eftersom vår förmåga att bekämpa sjukdomar minskar. Redan dör årligen 700 000 människor från infektioner som inte kan botas med antibiotika. År 2050 förväntas siffran ha stigit till 10 miljoner människor.[1]
En internationell enkätundersökning visar att 4 av 5 är oroliga för att nästa pandemi kan komma från lantbruksdjur. Ungefär lika många är omedvetna om risken med superbakterier från industriell uppfödning.
I Sverige visade undersökningen att:
- 77 procent är oroliga för en pandemi från lantbruksdjur
- 86 procent är oroliga eller mycket oroliga över superbakterier från lantbruksdjur
- 92 procent anser att endast lantbruksdjur som är sjuka ska ges antibiotika
World Animal Protection Sveriges kampanjansvariga Julia Engqvist säger:
- Den globala överanvändningen av antibiotika är en tickande bomb som kan skörda många människoliv framöver. Vi måste fasa ut system som gör djur sjuka. Djur ska endast hållas i en miljö där de kan bete sig naturligt och där deras hälsa främjas.
Fredrick Federley, EU-parlamentariker och en av pådrivarna för skärpt antibiotika-hantering inom EU, säger i en kommentar till rapporten:
”Vi kan hantera krisen med superbakterier och vi har alla en viktig roll. EU och EU:s regeringar kan höja djurskyddstandarden men också övervaka och rapportera användningen av antibiotika på lantbruksdjur. Livsmedelsaffärer kan sätta ribban högre för att se till att djuren i deras leverantörskedjor får bättre liv och att antibiotika används ansvarsfullt. Och konsumenter kan äta mindre kött och då välja kött från gårdar med högre välfärd”.
Enkäten genomfördes av Flood and Partners och besvarades av över 15 700 människor i Sverige, Danmark, Nederländerna, Brasilien, Australien, Mexiko, Indien, Indonesien, Storbritannien, Kenya, Nya Zeeland, Spanien, Kanada och USA.
[1]The Review on Antimicrobial Resistance, (2014), Antimicrobial resistance: Tackling a crisis for the health and wealth of nations, Chaired by Jim O’Neill.
Nyckelord
Kontakter
Lise-Lott AlseniusKommunikationsansvarig
Tel:08-617 79 72lise-lottalsenius@worldanimalprotection.seBilder


Om

Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm
08-6177970https://www.worldanimalprotection.se
Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt.
Våra arbetsområden är djur i samhällen, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.
Följ World Animal Protection Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige
Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur19.10.2023 10:02:21 CEST | Pressmeddelande
World Animal Protection och World Cetacean Alliance presenterar i dag ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism, som bland annat stöds av Ving.
Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.
Ny rapport: Köttjätten JBS tjänar stora pengar på miljöförstöring och djurlidande26.9.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från World Animal Protection visar att världens största köttproducent JBS är en katastrof för djur och miljö. Risken är nu uppenbar att företaget bidrar till att Brasilien inte når målet att stoppa skogsskövlingen till 2030.
Ny rapport: Makakapor utsätts för djurplågeri på sociala medier19.9.2023 08:06:49 CEST | Pressmeddelande
Det är ofta ett osynligt lidande förklätt till underhållning. Makakapor kläs ut, utsätts för falska räddningsaktioner eller plågas, ibland till döds, för gilla-markeringar och stora pengar. Rapporten “The cruelty you don't see: The suffering behind pet macaques on social media” avslöjar sanningen bakom de “gulliga” apbilderna.
Regeringens förslag början på slutet för minkuppfödningen13.9.2023 16:42:40 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen ett förslag om ekonomiskt stöd till minkuppfödare som frivilligt avvecklar sin verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum