Solcellsparken i Linköping invigd av Anders Ygeman

Foto: Patrik Ekenblom
Solcellsparken i Linköping invigdes idag officiellt av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Ygeman inledde med att prata om den positiva utvecklingen av förnybar energi i Sverige innan han ceremoniellt invigde parken genom att tända ett par lampor med el från solparken.
- Det är glädjande att solcellsel idag bär sig på marknadsmässiga grunder. Jag hoppas att vi ska få se fler liknande projekt framöver, där flera parter samarbetar i gemensamma projekt som det här, säger Anders Ygeman.
Även representanter från Alight, Tekniska verken i Linköping, Infranode och Swedbank var på plats för att berätta om parken och vägen från idé till driftsättning.
– Jag är glad över att vi nu äntligen officiellt fått inviga solcellsparken i Linköping som vi är så stolta över. Jag hoppas nu på att ännu fler får upp ögonen för att solenergi både är bra för miljön och är ekonomiskt lönsamt för företag, säger Harald Överholm, vd och grundare av Alight.
Solcellsparken är en gemensam satsning för en mer hållbar energiförsörjning
Solcellsparken är ett resultat av ett samarbete mellan Alight, Infranode och Tekniska verken i Linköping som äger och finansierar parken samt Swedbank som köper elen som produceras. De fyra organisationerna har valt att gemensamt satsa på att bygga och driva solcellsparken i syfte att bidra till en mer hållbar energiförsörjning.
Alight har ansvarat för byggnation och underhåll av parken. Infranode som specialiserar sig på infrastrukturinvesteringar i Norden, finansierar solcellsparken.
- För Infranode är det självklart att investera i detta projekt. För det första är solcellsparken en investering i hållbar, grön infrastruktur, som bidrar till en omställning av samhället. För det andra investerar vi långsiktigt tillsammans med andra i nordisk infrastruktur, som vi alltid gör. För det tredje ger det en god avkastning över tid till de investerare som gett Infranode sitt förtroende, säger Carl-Emil Lindholm, Sverigechef Infranode.
Markområdet för solcellsparken ägs av Tekniska verken i Linköping.
- Jag är otroligt stolt över solcellsparken som vårt samarbete lett fram till. Vi måste öka tillgången på fler långsiktigt hållbara energilösningar och solcellsparken är en viktig del i Tekniska verkens satsningar framåt, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef på Tekniska verken i Linköping.
Swedbank har åtagit sig att köpa den el som produceras och elproduktionen från solcellsparken kommer att stå för 30 procent av deras elförbrukning. Från Swedbanks sida innebär solcellsparken även att man adderar grön el till nätet.
- Även om parken varit igång sedan i somras har dagens invigning ett starkt symbolvärde för vår gemensamma resa framåt. Swedbank har avtalat om att köpa el härifrån under 20 år. Det är en signal om att hållbarhetsarbete är långsiktigt, inte bara för oss utan för samhället i stort, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef Swedbank.
Solcellsparken ligger strax utanför Linköping längs E4 och har en yta motsvarande 22 fotbollsplaner. De cirka 30 000 panelerna som nu är på plats kommer årligen producera el som motsvarar hushållsel för 2 300 villor. Det ger en väsentlig och viktig ökning av andelen förnyelsebar el i elnätet.
Solparken i Linköping är en av Sveriges största solcellsparker och har varit i drift och producerat el sedan juli. Invigningen blev framflyttad på grund av Coronapandemin och invigdes idag utomhus med ett fåtal inbjudna enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Kort fakta om solcellsparken i Linköping:
- Plats: vid Gärstadverket i Linköping, längs E4:an
- Installerad effekt: ca 12 MW
- Förväntad årlig produktion: ca 11,5 GWh (en solig sommardag 89 000 kWh)
- Räcker till hushållsel för 2 300 villor under ett år
- Solcellsparkens yta är på 13 hektar (motsvarar 22 fotbollsplaner)
- Cirka 30 000 paneler finns i parken
- Driftsattes i juli 2020
Samarbetsparterna - Alight, delägare i solcellsparken och helhetsleverantör av elköpsavtalet (PPA)
- Infranode, huvudfinansiär och delägare i solcellsparken
- Tekniska verken i Linköping, markägare och är delägare i solcellsparken
- Swedbank köper via ett PPA all el som produceras
Kontakt
Karin Bäcklund, Head of Communications & PR, Alight, 0708754677 eller karin.backlund@alight-energy.com
Carl-Emil Lindholm, Sverigechef, Infranode, 070-566 57 36 eller carl-emil.lindholm@infranode.se
Josefine Nygren Uppling, Head of Group Public Affairs, Swedbank AB (publ), 076-114 54 21 eller josefine.uppling@swedbank.com
Mile Elez, teknisk direktör, Tekniska verken i Linköping, 013-20 81 03 eller mile.elez@tekniskaverken.se
Bilder
Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar.
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion5.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum