Svenska institutet för standarder, SISSvenska institutet för standarder, SIS

Global standard saknas för mensprodukter

Dela
Runt 300 miljoner människor menstruerar varje dag, jorden runt. Ändå finns det i dag inget tydligt regelverk som garanterar att tamponger, bindor, menskoppar och andra mensprodukter är säkra och fungerar som de ska. Nu lämnar Svenska institutet för standarder, tillsammans med ett antal aktörer, ett förslag på nytt standardiseringsområde till Copolco som är den del av ISO som driver konsumentfrågor.

I dag finns cirka 22 000 globala standarder som rör allt från fasta bränslen till socialt ansvarstagande. Men än finns ingen global standard för mensprodukter, trots att hälften av världens befolkning menstruerar under stora delar av sina liv.

En grupp intressenter har sedan i våras samlats på Svenska institutet för standarder, SIS, och formulerat argumenten till varför och hur internationell standardisering av mensprodukter kan bidra till förändring och förbättring för konsumenter världen över.

– Att det finns säkra produkter att tillgå vid menstruation är en stor konsumentfråga världen över, men också en hälsofråga och en fråga om att de som menstruerar ska kunna delta i samhället fullt ut, alla dagar av året. Globala frågor kräver globala lösningar. Vi vill nu att Copolco ska driva frågan vidare inom den globala standardiseringsorganisation ISO, säger Kristina von Dolwitz, projektledare på Sveriges Konsumenter, som varit med och tagit fram förslaget.

– Ett problem är att mensprodukter klassas på olika sätt i olika länder. Inom till exempel EU betraktas de som konsumentprodukter vilket gör att de faller utanför den etablerade kvalitetsprocess som finns för medicintekniska produkter – trots att produkterna används på känsliga delar av kroppen, som slemhinnor. I USA däremot klassas de som medicintekniska produkter. Med olika klassning finns det risk att det blir oklart vilka regler som gäller och vem som är ansvarig. Här kan en standard bidra till tydlighet i de fall lagstiftningen inte räcker till, säger Anna Sjögren, projektledare på SIS.

– Gemensamma och tydliga säkerhetskrav, jämförbara testmetoder och konsumentinformation för mensprodukter kommer ge nytta till såväl konsumenter, tillverkare, återförsäljare och inköpsansvariga. Dessutom gynnar standarder produktutveckling, innovation, handel mellan länder och ger ökad konkurrens, säger Louise Klintner, doktorand Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, och som också deltagit i arbetet med att ta fram förslaget om mensprodukter som ett nytt standardiseringsområde.

Mer information

Bakgrunden till initiativet 

ISO/Copolco

SIS samarbetspartners i arbetet med ansökan

Kristina von Dolwitz, projektledare Sveriges Konsumenter
Magnus Fransson, projektledare Wargö Innovation
Louise Klintner, doktorand Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet
Gerda Larsson, medgrundare The Case for Her
Catrin Lindblad, projektledare RISE Research Institutes of Sweden
Marie Walleberg, grundare Imse Vimse

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder
och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter
som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta
med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Sverige får ledande roll inom cirkulär ekonomi i Europa3.8.2023 12:23:53 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart att Sverige startar och kommer att leda en europeisk kommitté för cirkulär ekonomi, med uppgift att utveckla standarder inom området. Frågan är högprioriterad när Europa nu ställer om till en cirkulär grön ekonomi. Arbetet med nya standarder är en förutsättning för att lyckas med omställningen eftersom företag och organisationer är beroende av gemensamma lösningar för att använda resurser så effektivt som möjligt.

Sverige värd för internationellt möte om global standard för mensprodukter21.4.2023 09:40:46 CEST | Pressmeddelande

Det finns över 22 000 globala standarder för att säkerställa och sprida de bästa lösningarna och arbetssätten och tillgängliggöra bra och säkra produkter och tjänster till konsumenter över hela världen. Men för mensskydd saknas en global standard trots att det är en kroppsnära produkt, och trots att cirka 300 miljoner kvinnor och flickor menstruerar varje dag. Den 20-21 april samlas därför flera av världens länder i Stockholm för att diskutera vad standarden bör innehålla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum