Global standard saknas för mensprodukter
I dag finns cirka 22 000 globala standarder som rör allt från fasta bränslen till socialt ansvarstagande. Men än finns ingen global standard för mensprodukter, trots att hälften av världens befolkning menstruerar under stora delar av sina liv.
En grupp intressenter har sedan i våras samlats på Svenska institutet för standarder, SIS, och formulerat argumenten till varför och hur internationell standardisering av mensprodukter kan bidra till förändring och förbättring för konsumenter världen över.
– Att det finns säkra produkter att tillgå vid menstruation är en stor konsumentfråga världen över, men också en hälsofråga och en fråga om att de som menstruerar ska kunna delta i samhället fullt ut, alla dagar av året. Globala frågor kräver globala lösningar. Vi vill nu att Copolco ska driva frågan vidare inom den globala standardiseringsorganisation ISO, säger Kristina von Dolwitz, projektledare på Sveriges Konsumenter, som varit med och tagit fram förslaget.
– Ett problem är att mensprodukter klassas på olika sätt i olika länder. Inom till exempel EU betraktas de som konsumentprodukter vilket gör att de faller utanför den etablerade kvalitetsprocess som finns för medicintekniska produkter – trots att produkterna används på känsliga delar av kroppen, som slemhinnor. I USA däremot klassas de som medicintekniska produkter. Med olika klassning finns det risk att det blir oklart vilka regler som gäller och vem som är ansvarig. Här kan en standard bidra till tydlighet i de fall lagstiftningen inte räcker till, säger Anna Sjögren, projektledare på SIS.
– Gemensamma och tydliga säkerhetskrav, jämförbara testmetoder och konsumentinformation för mensprodukter kommer ge nytta till såväl konsumenter, tillverkare, återförsäljare och inköpsansvariga. Dessutom gynnar standarder produktutveckling, innovation, handel mellan länder och ger ökad konkurrens, säger Louise Klintner, doktorand Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, och som också deltagit i arbetet med att ta fram förslaget om mensprodukter som ett nytt standardiseringsområde.
Mer information
SIS samarbetspartners i arbetet med ansökan
Kristina von Dolwitz, projektledare Sveriges Konsumenter
Magnus Fransson, projektledare Wargö Innovation
Louise Klintner, doktorand Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet
Gerda Larsson, medgrundare The Case for Her
Catrin Lindblad, projektledare RISE Research Institutes of Sweden
Marie Walleberg, grundare Imse Vimse
Nyckelord
Kontakter
Anna SjögrenProjektledare, Svenska institutet för standarder, SIS
Foto: Sten Jansin
Kristina von DolwitzProjektledare Standardisering, Sveriges Konsumenter
Tel:072-061 73 26kristina.von.dolwitz@sverigeskonsumenter.seLänkar
Om

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.
SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder
och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter
som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta
med hjälp av standarder.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Global överenskommelse klar - ställer krav på särskilda insatser då barn utsatts för övergrepp12.3.2025 13:06:29 CET | Pressmeddelande
Vid mötet för mänskliga rättigheter som pågår i Genève, presenteras idag en internationell överenskommelse för att förbättra insatser till barn som utsatts för våld och övergrepp. Det är Sverige, genom Svenska institutet för standarder, som har lett arbetet i samarbete med isländska Barn- och utbildningsministeriet och Islands standardiseringsorganisation.
Så ska trampolinparker bli säkrare18.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Trampolinparker är populära besöksmål, inte minst nu när många har skollov. Men flera allvarliga olyckor har inträffat, där både barn och vuxna fått huvud-, nack och ryggskador och svåra frakturer på armar, ben och fötter. En standard, som tagits fram på initiativ av Konsumentverket, har nu översatts till svenska och förtydligats, för att underlätta för parkerna att leva upp till lagkrav och förebygga olyckor.
Han tar plats på internationell lista för framtida ledare12.12.2024 09:18:55 CET | Pressmeddelande
Bledar Beqiri, Svenska institutet för standarder, får utmärkelsen PMI Future 50, 2024. Han uppmärksammas för att i sin roll som projektledare driva klimatarbetet framåt genom att utveckla standarder som spelar en viktig roll för den gröna omställningen.
Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
Ökat behov av standarder – Svenska institutet för standarder förstärker med vice vd12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder, SIS, rekryterar Carl Mörch som vice vd och CFO, en ny roll för att stärka SIS i den utveckling som verksamheten genomgår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum