Umeå kommun

Fiskelördag på Vävenscenen

Dela
Nu på lördag är det återigen dags för fjolårets publiksuccé Fiskelördag. Bakom spakarna står Kultur för seniorer som varje år anordnar mängder med arrangemang över hela Umeå, arrangemang som lockar långt fler än bara Umeås seniorer.
Fiskelördag börjar klockan 10.30 på Vävenscenen.
Fiskelördag börjar klockan 10.30 på Vävenscenen.

Fiskelördag tar även i år plats på Vävenscenen och berör ämnen från forskning och utrustning till det perfekta fiskestället, matlagning och mycket mer.

Cecilia Gustafsson som är nytillträdd kulturkonsulent hos Kultur för seniorer tycker det ska bli extra roligt med den stora variationen på föreläsare och att det även finns ett fokus på fisk som mat.

- Vi vet att det är många som är intresserade av matlagning och då särskilt med fisk så det känns riktigt roligt att få erbjuda föreläsningar i ämnet och av två riktiga proffs dessutom, säger hon.

Som så mycket annat så har även Fiskelördag fått anpassa sig till rådande restriktioner och smittläge. Bland annat så är det som tidigare varit en heldag, uppdelat i tre olika pass. Varje pass har sin egen kostnadsfria biljett och rymmer ett begränsat antal besökare.

- Det är helt fantastiskt att vi kunde genomföra detta i år ändå, trots pandemi. Fiskelördagen blir lite annorlunda men finfin ändå och vi är så glada att kunna erbjuda livestreaming som alternativ säger Madelene Edlund, kulturkonsulent.

För den som inte kan gå så sänds nämligen alla föreläsningar live via Väven Play och kan ses i efterhand fram till 21 november.

Arrangemanget är kostnadsfritt men kräver biljett.
Biljetter hämtas i Kulturreceptionen, plan 3 Väven eller via Tickster.com

Program:

PASS 1

10.30 – 11.30 Lo och Laxarna.
Lo Persson – Institutionen Vilt, Fisk och Miljö, SLU
Effekter av förvaltning av fisket i havet, fiskvägar, habitatförbättringar och mer därtill.
Hur hittar Laxen utan GPS? Och är det en lätt match att göra beståndsuppskattningar?

PASS 2

12.00 – 12.30 Det blir bäst med bambu!
Guhuru Milta – Splitcane Umeå
Vilken resa, vilka spön, vilket hantverk!
Från Tobagos gator till världsklassflugbindare och bambuspötillverkare på Carlshem i Umeå.

12.30 – 13.00 Fiskepodd.
Ida Iggbom – Driver Skitfiskepodden.
Ida är drabbad av den obotliga fiskesjukan som så många av oss lider av, och med ett stort behov av att prata om fiske när hon inte har tillgång till det. Älskar att inspirera andra att finna sin fiskestig i livet och gör det med sin podd! Ida lugfiskar helst i älv och på fjäll men gillar alla fiskeäventyr och naturen som är själva förutsättningen för dem.

PASS 3

13.30 – 15.00
PETER GUSTAVSSON är kock och en av ägarna till Två Fiskare, en butik i världsklass. Han kommer att guida oss i hur man tillreder och filear olika fiskar.

ANDERS SAMUELSSON visar oss hur man sedan fixar fisken till fantasifulla & oemotståndliga matkreationer. Han är Tv-kocken som vi ser i programmen Strömsö och Gokväll. Till vardags är han verksam i Umeå som kreativ ledare/köksmästare på Gotthards krog. Han brinner för ett hållbart kök med smarta val av råvaror som smakar gott nu och framförallt inte lämnar en sur smak kvar för framtida generationer.

Fiskelördag arrangeras av Kultur för seniorer tillsammans med Umeå kommuns Fiskekonsulent Erik Spade.

Kontakt

Madelene Edlund
Kulturkonsulent Kultur för seniorer
madelene.edlund@umea.se
070-275 14 71

Cecilia Gustafsson
Kulturkonsulent Kultur för seniorer
cecilia.gustafsson@umea.se
090-163412
070-3663412

 

Kultur för seniorer

Kultur för seniorer arbetar i hela kommunen med arrangemang och nätverkande som har en bred spännvidd, allt från föredrag, workshops, debatter, allsång och föreställningar. Syftet är att skapa förutsättningar för delaktighet, eget skapande och spännande möten. För mer information om samtliga aktiviteter under 2020 se umea.se/senior

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fiskelördag börjar klockan 10.30 på Vävenscenen.
Fiskelördag börjar klockan 10.30 på Vävenscenen.
Ladda ned bild
Bakom spakarna till Fiskelördag är Kultur för seniorers Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson
Bakom spakarna till Fiskelördag är Kultur för seniorers Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

Brandförsvarets verksamhetsplan och budget för 2024 beslutad22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Det olycksförebyggande arbetet med bland annat utbildning till skolungdomar och införande av civil insatsperson ska prioriteras under nästa år. Det beslutade Umeåregionens brand- och räddningsnämnd vid mötet 22 november när verksamhetsplan och budget togs för 2024. Precis som tidigare är den största utmaningen att ha tillräckligt med personal för att upprätthålla beredskap och uppfylla lagkrav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum