Miljö- och klimatbudgeten välkomnas - men ett sjumilakliv återstår
Naturskyddsföreningen välkomnar förstärkningar av olika stöd och stimulanser som ska underlätta klimatomställningen för näringslivet, kommuner, regioner och privatpersoner. Satsningarna på nattåg både inom Sverige och ut i Europa är viktiga för att ge bra alternativ till flyget. En ambitionsökning för bonus malus-systemet välkomnas, och kraven kommer behöva fortsätta skärpas för att styra mot minskade utsläpp från bilismen.
- Vi är glada över att regeringen och samarbetspartierna kämpat upp miljöbudgeten igen. Den innehåller många viktiga miljö- och klimatsatsningar. Trots detta är det en ordentlig bit kvar innan klimatkrisen kan anses vara fullt avspeglad i de budgetsatsningar som presenterats. Exempelvis är det helt orimligt att det ges skatterabatter på koldioxid eller görs investeringar i verksamhet som orsakar stora utsläpp. Nästa steg är att skyndsamt se över beslut som påverkar klimatet inom alla politikområden, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
De senaste utsläppssiffrorna från SCB visar att utsläppen inte minskar i närheten av vad som krävs för att nå uppsatta klimatmål. En ambitiös klimathandlingsplan som snabbt minskar utsläppen måste presenteras snart, och den måste få genomslag i budgeten samt beslut inom alla politikområden. Naturskyddsföreningen vill bl.a. se:
*Avveckling av samtliga klimatskadliga subventioner
*Beslut om att förbjuda fossila bränslen 2030
*Stopp för nya fossila investeringar, exempelvis Preemraff i Lysekil
*Inga fler svenska exportkrediter till fossila projekt. Sverige borde exportera klimatlösningar, inte klimatproblem.
*Klimatambitionerna måste höjas rejält inom alla politikområden
Naturskyddsföreningen välkomnar flera goda initiativ inom naturvårdspolitiken, såsom anslagen för skog, hav och vatten, och att det görs en satsning på våtmarker och grönare samhällen. Ett nytt åtgärdspaket för pollinerare på 70 miljoner kronor per år införs. Det är mycket positivt att miljötillsynen och miljöövervakningen stärks.
- Regeringens intention att skydda skog, stärka arbetet mot övergödningen och bevaka läget i naturen är god. Den nya satsningen på ett åtgärdspaket för att stärka förutsättningarna för pollinerare är efterlängtad. Men en effektiv politik för att gynna pollinerare behöver också skarpa styrmedel för att minska användningen av bekämpningsmedel, och stöd till ett ekologiskt hållbart jordbruk. Därför behövs såväl en vassare skatt på bekämpningsmedel som ökat stöd till ekologisk produktion, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Presskontakt:
Anna Havula, press- och PR-chef, anna.havula@naturskyddsforeningen.se, 070 870 37 00
Nyckelord
Kontakter
Petra HolgerssonPresschef
Tel:072-5654405petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
Mångmiljardlån till ny kärnkraft försenar klimatomställningen27.3.2025 13:55:53 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ställer sig mycket kritisk till att regeringen och SD vill sjösätta subventionerade mångmiljardlån till ny kärnkraft. Enligt Naturskyddsföreningens beräkningar riskerar en satsning på ny kärnkraft tränga ut förnybar elproduktion, vilket kan resultera i över tvåhundra miljoner ton högre koldioxidutsläpp.
Här är Sveriges fulaste parkeringsplats 202527.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges fulaste parkeringsplats år 2025 är korad. Första plats intas av Norrtäljes infartsparkering vid handelsplatsen NorrteljePorten. Parkeringen är ett typiskt exempel på en enorm parkeringsplats vid ett externt köpcentrum. Syftet med tävlingen är att lyfta fram hur stora ytor bilarna tar i anspråk i vår miljö och hur det påverkar naturen och människors livsmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum