LISTA: Här görs flest räddningsinsatser för bin
Gnestaborna har varit flitigast på att göra räddningsinsatser för bin, tätt följda av Skinnskatteberg och Norrtälje. Det slås fast i Naturskyddsföreningens rankning av Sveriges 290 kommuner. Samtidigt visar en ny Novus-undersökning att människors kunskaper om binas situation har ökat och att många fler än tidigare gör insatser för bina.
Sedan Naturskyddsföreningens satsning ”Operation: Rädda bina” drog i gång i våras har det gjorts räddningsinsatser för bin och andra vilda pollinatörer som aldrig förr. En tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna. Det har fått tusentals bivänner runt om i landet att rycka ut för att hjälpa bin med mat och bostäder.
Nu har över 10 000 räddningsinsatser genomförts för bina. Det har satts upp 4721 vildbihotell, ordnats 2653 blommande ängar och 2886 bivänliga planteringar – hittills.
– Det finns ett otroligt engagemang runt om i landet efter alla larm om insektsdöd och artutrotning. Många vill bidra till att vända den utvecklingen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Gnesta kniper förstaplaceringen av kommunerna. Där har 59 räddningsinsatser gjorts, vilket är bäst i förhållande till kommunens folkmängd.
Topplaceringarna:
1. Gnesta
2. Skinnskatteberg
3. Norrtälje
4. Ydre
5. Knivsta
Topplaceringarna bland länen: 1. Gotland 2. Södermanland 3. Uppsala 4. Dalarna
5. Kalmar.
Hela listan på antalet räddningsinsatser i varje kommun och län finns bifogad.
Novus har gjort två undersökningar på uppdrag av Naturskyddsföreningen för att mäta svenska folkets kunskaper och insatser för bina. De visar att sedan Naturskyddsföreningens satsning ”Operation: Rädda bina” drog igång har kunskapen ökat om att bin och andra pollinatörer är hotade. I april kände 86 procent till att bina var hotade. I augusti hade den siffran stigit till 91 procent. Många fler känner också till hur de kan hjälpa vilda bin.
Att göra om en bit av gräsmattan till äng är den åtgärd som ökat mest i kännedom sedan inledningen av ”Operation: Rädda bina”. I april var det 8 procent som svarade att de gjort om en bit av gräsmattan till äng för binas skull. I augusti hade den siffran stigit till 17 procent – alltså mer än en fördubbling.
– Nu är det dags att även fler kommuner tar sitt ansvar och gör insatser för bina, genom att till exempel stödja ekologiskt jordbruk, sätta stopp för bekämpningsmedel och omvandla delar av kommunens hårdklippta gräsmattor till blommande marker, säger Karin Lexén.
Se Novus-undersökningen bifogad.
Här finns kartan med alla räddningsinsatser >>
Här finns uppgifter om Naturskyddsföreningens regionala kanslier, länsförbund och lokala föreningar >>
Rapportera räddningsinsatser på "Rädda bina" >>
Presskontakt:
Lisa Persson
Presskommunikatör
M +46 (0) 70 916 41 79
lisa.persson@naturskyddsforeningen.se
Kontakter
Petra HolgerssonPresschef
Tel:072-5654405petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Igelkottens taggar skyddar inte mot valborgselden29.4.2025 13:47:08 CEST | Pressmeddelande
Varje år dör igelkottar i valborgseldens flammor, där de sökt skydd i rishögarna. Genom att flytta på rishögen innan du tänder elden kan du rädda det lilla djuret. Men majbrasorna är inte det enda hotet mot igelkotten
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum