Naturskyddsföreningen

Igelkottens taggar skyddar inte mot valborgselden

Dela

Varje år dör igelkottar i valborgseldens flammor, där de sökt skydd i rishögarna. Genom att flytta på rishögen innan du tänder elden kan du rädda det lilla djuret. Men majbrasorna är inte det enda hotet mot igelkotten

– Igelkottarna har minskat de senaste decennierna, och är nu rödlistad. Det är viktigt att skydda djuret från att bli innebrända i majbrasan genom att flytta på rishögen innan du sätter eld på den, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Igelkottar kan söka skydd i de rishögar som byggs inför valborgsfirandet då majbrasorna ska tändas. De riskerar därför bli innebrända när elden tar fart. Genom att flytta på rishögen innan antändning kan igelkotten räddas.

Men majbrasor är inte det enda hotet mot igelkotten. Robotgräsklipparna som snart rullar runt på gräsmattorna kan också skada djuret. Det händer främst mellan skymning och gryning, och genom att stänga av gräsklipparna vid dessa tidpunkter går det att undvika skada.

De senaste decennierna har igelkottspopulationen minskat, och idag är arten klassad som nära hotad i rödlistan. Majbrasor och robotgräsklippare ingår i hotbilden, men helhetsbilden är mer komplex. När naturen krymper försvinner igelkottens livsmiljöer. Blomstrande ängar och buskage ersätts av asfalt och kortklippta gräsmattor. Bekämpningsmedel förgiftar deras föda, och klimatförändringar gör vintrarna oförutsägbara.

– Igelkotten, och den biologiska mångfalden som den är en del av, befinner sig i en svår situation. Du kan hjälpa igelkotten genom att exempelvis lämna en del av trädgården vild, och använd såklart inga farliga bekämpningsmedel, säger Beatrice Rindevall.

Även om det konstaterats att igelkotten har minskat är det svårt att veta exakt hur många som finns. Rapportera gärna fynd av igelkottar – både levande och döda – på Artportalen. Ju mer kunskap som finns om var igelkottarna lever och hur deras population utvecklas, desto bättre kan vi arbeta för att skydda dem och deras livsmiljöer.

Så här kan du hjälpa igelkotten:

  • Bygg eller placera igelkottshus:

Snickra ett igelkottsbo av trä och placera det i ett skyddat område av trädgården. Detta kan fungera som bo på sommaren och som vinterbostad när igelkotten går i dvala.

  • Skapa naturliga skydd och boplatser:

Lämna högar av löv och kvistar där igelkottar kan bygga bo och söka skydd.

  • Erbjud mat och vatten:

Placera ut skålar med vatten och mat som är lämplig för igelkottar, som t ex kattmat. Undvik att ge dem mjölk, eftersom det kan orsaka magproblem.

  • Undvik bekämpningsmedel:

Använd inga kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel som kan skada igelkottar och deras föda. Välj naturliga alternativ för att bekämpa skadedjur.

  • Skapa passager i staketet:

Gör små hål eller passager i staketet så att igelkottar kan röra sig fritt mellan trädgårdar. En öppning på cirka 13 x 13 cm är tillräcklig för att igelkottar ska kunna ta sig igenom. 

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye