Tullverket stärker kontroller vid gränsen med kamerabevakning i norr och söder
Kamerorna är ett exempel på hur Tullverket kan använda digital teknik för att utveckla verksamheten. Med kamerabevakning får Tullverket bättre förutsättningar att hitta objekt som tidigare varit svåra att upptäcka i det stora trafikflödet. Träffsäkerheten på Tullverkets kontroller bedöms öka genom kamerabevakning. De fasta kamerorna läser av registreringsnummer med hjälp av ANPR-teknik (Automatic Number Plate Recognition) och jämför med information i Tullverkets underrättelseregister och identifierar intressant fordon.
– I och med införandet förväntas antalet grova beslag av narkotika, vapen och annan smuggling att öka, säger Ingela Östmark, ansvarig för kamerabevakningsprojektet på Tullverket i Göteborg.
Kamerorna är ett komplement till tulltjänstemännens verktyg för urval och selektering av vilka som ska tas ut för tullkontroll. Kameraselektering är ett exempel på hur Tullverket tar hjälp av digital teknik för att utveckla verksamheten och bli ännu mer träffsäkra i kontrollerna vid gränsen.
Fler kontroller på fler platser
Tullverket ska genomföra fler kontroller på fler platser under fler av dygnets timmar. Kamerabevakning är ett verktyg som ska ge högre träffsäkerhet vid kontrollerna så att bara godkända varor kommer över gränsen. Sedan årsskiftet har Tullverket fast kamerabevakning vid Helsingborgs hamn, på Öresundsbron och i Värtahamnen i Stockholm. Nu införs fast kamerabevakning även i Trelleborg och Haparanda. Ambitionen är att ännu fler platser kommer göras klara för kameror under hösten. Med anledning av Coronapandemin blev det en drastisk minskning av personbilstrafiken över gränserna i södra Sverige. Sedan någon månad har trafiken successivt ökat och är nu nästan uppe i normalt trafikflöde.
– På grund av pandemin är det svårt att göra en heltäckande analys av effekten av de fasta kamerorna. Det ska bli intressant att följa utvecklingen på lite längre sikt, säger Ingela Östmark, Tullverket.
Tullverket fick under sommaren 2018 extra medel av regeringen för investering i teknisk utrustning, som bland annat skulle användas till fast kamerabevakning.
Tullverkets vision är Bara godkända varor över gränsen och uttrycker att endast lagliga, deklarerade och betalade varor passerar gränsen. Det innebär att Tullverket arbetar långsiktigt för ett samhälle fritt från varor som hotar miljön eller människors hälsa och trygghet och där näringslivet konkurrerar på lika villkor.
För mer information kontakta Tullverket presstjänst 0771-450 590.
Nyckelord
Bilder


Om
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum