Svenska Träskyddsföreningen

Vinnare korad i Träskyddspriset 2020

Dela
Skellefteå kommun vinner genom sitt genomtänkta arbete med tillgänglighetsanpassade träbryggor och ramper den första upplagan av Träskyddspriset. Detta efter att juryn granskat nominerade kandidater från Växjö i söder till Skellefteå i norr. – Det är ett hedersamt och glädjande besked att Skellefteå kommun får ta emot Träskyddspriset 2020, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande (S).
Fotograf: Jonas Westling
Fotograf: Jonas Westling

Skellefteå kommun har genom sin Träbyggnadsstrategi under flera år arbetat medveten med materialval och utvecklat kunskap som kan fungera som föredöme. Det är bland annat genom bryggorna vid Vitbergstjärn, Kalvträsk och Östanbäck som kommunen koras som vinnare.

– Det här är ett lysande exempel på där träskyddskunskapen framträder i val av konstruktion och material. Här kan man förvänta sig en livslängd och resurseffektivt underhåll under lång tid, säger Fredrik Westin, vd Svenska Träskyddsföreningen.

Träbryggorna med tillhörande anslutningsramper som är utförda i NTR-klassade konstruktionsmaterial med olika utföranden beroende på plats och naturläge.

En enig och namnkunnig jury har följande motivering:

"Skellefteå kommun tilldelas Träskyddspriset 2020 - det första som delas ut - för utmärkt utformade och inspirerande bad- och fiskebryggor i beständigt trä. Skellefteå kommun har under lång tid arbetat målmedvetet med beständigt materialval. Kommunen visar hur en övergripande strategi har omsatts i praktiken på flera platser och där arkitektur och funktion anpassats efter närmiljö och alla invånares möjligheter. Det omsorgsfulla valet av trä har här kommit att bli ett medel för att verka i enlighet med de hållbarhetskriterier som formulerats i Agenda 2030 som bland annat lyfter fram målsättningen att minska ojämlikheten och öka tillgängligheten för alla i samhället.”

Vid juryns sammanträde utkristalliserade sig två kandidater som stod ut över de andra. Förutom Skellefteå förtjänar Växjö ett hedersomnämnande för ett mycket gediget och genomtänk arbete med ett beständigt materialval.

Vinnaren och övriga kandidater:

Skellefteå – tillgänglighetsanpassade bad- och fiskebryggor 

Umeå – Upprustade och moderniserade Rådhusparken

Gnesta – Varsamt restaurerade Jälundsbron 

Nacka – Marinstaden vid Svindersviken

Växjö – Vattentorget i centrala Växjö

Träskyddspriset är årligt återkommande och arbetet med att hitta kandidater för Träskyddspriset 2021 har påbörjats och förslag skickas till Träskyddsföreningen. 

Juryn består av:

Fredrik Westin, vd Träskyddsföreningen och generalsekreterare Nordiska träskyddsrådet

Magnus Boman, vd och ägare av hållbarhetsbyrån Goodpoint

Magnus Wålinder, professor i byggnadsmaterial vid KTH

Lars Holmin, regionråd i Västra Götaland och ersättare i styrelsen SKR

Karin Sandberg, projektledare och senior forskare inom träbyggnadsteknik på RISE

Jöran Jermer, sakkunnig inom träskydd

Ulf Nordfjell, landskapsarkitekt

Om Träskyddspriset

Svenska Träskyddsföreningen vill uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling som görs med stil och med trä. Därför har föreningen beslutat att inrätta ett årligt pris, med start från i år, Träskyddspriset 2020. Avsikten är att lyfta fram goda exempel som kan inspirera till att bygga mer med trä i stadsbyggnad.

Stadsbyggnadsprojekt som nomineras och koras bedöms efter följande kriterier:

  • God arkitektur och funktion – stad och samhälle utvecklas genom form, funktion, trygghet och nytta
  • Trämaterialets tekniska och estetiska egenskaper används på ett kunnigt sätt och spelar en framträdande roll
  • Hållbarhet och miljö med ett helhetsperspektiv under livscykeln är medvetna val
  • Träskyddskunskap framträder i val av konstruktion och material – lång förväntat livslängd och resurseffektivt underhåll under låg tid
  • Aktualitet, nyskapande och inspirerande goda exempel där en eller flera faktorer bidrar till ett föredöme

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Jonas Westling
Fotograf: Jonas Westling
Ladda ned bild
Fotograf: Jonas Westling
Fotograf: Jonas Westling
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Fotograf: Jonas Westling
Fotograf: Jonas Westling
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Träskyddsföreningen
Svenska Träskyddsföreningen
Box 502
SE-101 30 Stockholm

+46 (0)8 791 23 60https://traskydd.com

Svenska Träskyddsföreningen företräder den svenska träskyddsindustrin och verkar för att svenskt trä används mer av fler. Rätt trä på rätt plats är vårt motto. Beständigt NTR-märkt virke är det miljöriktiga valet när man bygger ute.

Följ Svenska Träskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Träskyddsföreningen

Hammarby klätterpark vinner Träskyddspriset 202326.10.2023 16:00:00 CEST | Pressmeddelande

En klätterpark med lekfull och en väl genomtänkt konstruktion som gör det möjligt för människor i alla åldrar att mötas och röra på sig året om i Hammarby vinner Träskyddspriset 2023. – Det är naturligtvis roligt att Hammarby klätterpark vinner utmärkelsen och att det har blivit en sådan succé. Materialet är behandlat med en miljövänlig produkt som gör det slitstarkt. Det bör uppmuntras att användas i så många sammanhang som möjligt, säger Cecilia Obermüller, (MP), ordförande i Stadsdelsnämnden i Skarpnäck i Stockholms stad.

Alla kandidater till Träskyddspris presenterade – nu ska vinnare koras28.6.2023 07:58:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har samtliga fem kandidater i Träskyddspriset 2023 presenterats. Det är nu upp till juryn att utse en vinnare. Juryn kommer att ta intryck av reaktioner i sociala medier. – Det är fem fina kandidater med en bred spridning både vad gäller utformning men också geografiskt. Juryn har ett tufft arbete framför sig att kora en vinnare, säger Fredrik Westin, VD Svenska Träskyddsföreningen.

Sjösdalsparken i Huddinge nominerad till Träskyddspriset 202327.6.2023 07:58:00 CEST | Pressmeddelande

Den nygamla stadsparken i Huddinge – Sjödalsparken – har på kort tid blivit än mer populär än tidigare. Den byggda utemiljön har ett starkt inslag träskyddsbehandlat material som har utnyttjats för gångstråk, sittfunktioner och flacka trappor i parkens landskap. Nu nomineras parken till årets Träskyddspris. – Vi är stolta över nomineringen och för en uppskattad stadspark med hållbara materialval. Huddingeborna söker sig till Sjödalsparken för avkoppling och umgänge, säger Emil Högberg, kommunalråd (S) Huddinge.

  Laxhall konferensanläggning i Mariestad nominerad till Träskyddspriset 202326.6.2023 07:58:00 CEST | Pressmeddelande

Längst ut på ön Torsö i Mariestads kommun ligger Laxhall Hamnkrog & Konferens. När byggnaden byggdes upp igen efter en brand år 2019 valdes närproducerat trä. Samma byggteknik har använts för fem stugor som byggdes samtidigt. Nu nomineras anläggningen till årets Träskyddspris. – Det är hedrande. Vi har jobbat medvetet med trä både in- och utvändigt i den uppskattade anläggningen och tycker vi fått till den rustika och genuina känsla som trä ger, säger Peter Larm, initiativtagare och delägare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye