Svenska Träskyddsföreningen

KTH ska säkra träkunskap genom ny kurs om träbeständighet

Dela

I slutet av september startar KTH en ny distansutbildning i syfte att öka kunskapen om hur trä som byggnadsmaterial kan erbjuda lång livslängd och ett lågt klimatavtryck.

– Det moderna samhällsbyggandet präglas allt mer av miljömedvetenhet och hållbarhet. I ljuset av dessa förändringar blir det av största vikt att svenska trävaror förädlas och integreras i den växande värdekedjan, säger Fredrik Westin, vd Svenska Träskyddsföreningen, som välkomnar den nya vidareutbildningskursen "Träbeständigt"

Kursöversikt

Kursen "Träbeständigt" är en banbrytande och certifierande vidareutbildning för yrkesverksamma som söker att fördjupa sig i expertkunskap om beständigt trä. Genom ett samarbete mellan Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Svenska Träskyddsinstitutet, har kursen samlat några av de mest framstående experterna inom området, inklusive Jöran Jermer, Magnus Wålinder, Roberto Crocetti och Andreas Falk.

Deltagarna kommer att utforska ämnen som materiallära, materialval, byggnadsteknisk utformning, arkitektonisk gestaltning, dimensionering och juridiska aspekter som rör trävaror. Med fokus på hållbarhet och långsiktighet ger kursen en solid grund för arkitekter, landskapsarkitekter, konstruktörer och andra yrkesgrupper att fatta välinformerade beslut i sina yrkesutövningar.

Certifikat och mer

De kursdeltagare som slutför och godkänns i kursen erhåller det prestigefyllda certifikatet "Sakkunnig Träbeständighet", vilket bekräftar deras fördjupade kompetens inom området.

Kursdetaljer

Motiv och bakgrund

Kursen Träbeständighet har initierats efter ett uttryckt behov från industrin och flera aktörskategorier (arkitekter, konstruktörer, entreprenörer, förvaltare) inom byggsektorn. Kunskapen om ämnet behöver hållas aktuell inom industrin och inom byggsektorn råder ett stort behov av kunskap om hur träbeständighet fungerar och hur man hanterar och utformar trä för god beständighet och livslängd.

Kursen har utformats med utgångspunkt i identifierade behov från berörda yrkesgrupper, vilka förmedlat behovet och givit uttryck för önskemål om ökad kunskap om olika aspekter av träbeständighet, alltifrån materialval, materialhantering, utformning, tillverkning, förvaltning.

Ytterligare Information och anmälan

För mer information om kursinnehåll, tider och priser, vänligen besök https://traskyddsinstitutet.se/bli-expert-pa-trabestandighet/

eller kontakta kursansvariga.

För presskontakter: Fredrik Westin, fredrik.westin@traskydd.com, 070-418 49 59

För mer information om kursen: Andreas Falk, andreas.falk@traskydd.com, 070-1709852

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Om KTH: Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) är ett ledande tekniskt universitet i Sverige och en global aktör inom forskning och utbildning. Genom samarbeten och innovation bidrar KTH till samhällets framsteg och utveckling.

Om Svenska Träskyddsinstitutet: Svenska Träskyddsinstitutet är en framstående organisation som främjar kunskap och hållbarhet inom träskyddsområdet. Institutet arbetar för att främja träets roll inom samhällsbyggande och bidra till en hållbar framtid.

https://www.kth.se/

https://traskyddsinstitutet.se

Följ Svenska Träskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Träskyddsföreningen

Hammarby klätterpark vinner Träskyddspriset 202326.10.2023 16:00:00 CEST | Pressmeddelande

En klätterpark med lekfull och en väl genomtänkt konstruktion som gör det möjligt för människor i alla åldrar att mötas och röra på sig året om i Hammarby vinner Träskyddspriset 2023. – Det är naturligtvis roligt att Hammarby klätterpark vinner utmärkelsen och att det har blivit en sådan succé. Materialet är behandlat med en miljövänlig produkt som gör det slitstarkt. Det bör uppmuntras att användas i så många sammanhang som möjligt, säger Cecilia Obermüller, (MP), ordförande i Stadsdelsnämnden i Skarpnäck i Stockholms stad.

Alla kandidater till Träskyddspris presenterade – nu ska vinnare koras28.6.2023 07:58:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har samtliga fem kandidater i Träskyddspriset 2023 presenterats. Det är nu upp till juryn att utse en vinnare. Juryn kommer att ta intryck av reaktioner i sociala medier. – Det är fem fina kandidater med en bred spridning både vad gäller utformning men också geografiskt. Juryn har ett tufft arbete framför sig att kora en vinnare, säger Fredrik Westin, VD Svenska Träskyddsföreningen.

Sjösdalsparken i Huddinge nominerad till Träskyddspriset 202327.6.2023 07:58:00 CEST | Pressmeddelande

Den nygamla stadsparken i Huddinge – Sjödalsparken – har på kort tid blivit än mer populär än tidigare. Den byggda utemiljön har ett starkt inslag träskyddsbehandlat material som har utnyttjats för gångstråk, sittfunktioner och flacka trappor i parkens landskap. Nu nomineras parken till årets Träskyddspris. – Vi är stolta över nomineringen och för en uppskattad stadspark med hållbara materialval. Huddingeborna söker sig till Sjödalsparken för avkoppling och umgänge, säger Emil Högberg, kommunalråd (S) Huddinge.

  Laxhall konferensanläggning i Mariestad nominerad till Träskyddspriset 202326.6.2023 07:58:00 CEST | Pressmeddelande

Längst ut på ön Torsö i Mariestads kommun ligger Laxhall Hamnkrog & Konferens. När byggnaden byggdes upp igen efter en brand år 2019 valdes närproducerat trä. Samma byggteknik har använts för fem stugor som byggdes samtidigt. Nu nomineras anläggningen till årets Träskyddspris. – Det är hedrande. Vi har jobbat medvetet med trä både in- och utvändigt i den uppskattade anläggningen och tycker vi fått till den rustika och genuina känsla som trä ger, säger Peter Larm, initiativtagare och delägare.

Kyrkvikens badbrygga i Nacka nominerad till Träskyddspriset 202321.6.2023 07:58:00 CEST | Pressmeddelande

Bryggorna i Kyrkviken i Nacka smälter väl in i naturmiljön och är tillsammans med den integrerade skärmbassängen en del i ett större grepp för att hantera stora delar av Nackas dagvatten och skyfall. Nu nomineras bryggan till årets Träskyddspris. – Utemiljöer blir allt viktigare och det känns glädjande att bli uppmärksammade genom denna nominering. Det råder ingen tvekan om att badbryggorna vid Kyrkviken på kort tid blivit oerhört populära bland Nackabor och besökare, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande (M).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye