Korsettkriget – hur ett litet plagg blev en stor politisk fråga
Utställningen tar med besökaren till ett ojämlikt Sverige där det gjordes skillnad på människor – och det skulle synas. Särskilt viktigt var det att kunna se skillnad mellan kvinnor och män. Det visades i sättet att klä sig, där korsetten var effektiv för att förstärka kvinnokroppens former.
– Många kvinnor vid den här tiden ville bli fria från modeslaveriet i ett trångt och otidsenligt klädesplagg, men också från en trång könsroll med begränsade politiska och ekonomiska möjligheter. Andra hävdade att korsetten var hälsosam och anständig, elegant och modern. Debatten utvecklades till ett ordkrig, Korsettkriget, som engagerade många och handlade om mer än själva plagget. För oss idag är det är ett exempel ur kvinnohistorien som visar hur idéer om kroppar hänger ihop med kön och makt, säger Maria Perstedt, museichef.
– Kvinnors relation till korsetten var komplex och motstridiga tolkningar av korsetten existerade samtidigt. Till exempel var det flera ledande personer i kampen för kvinnlig rösträtt som försvarade korsetten, och även de som var kritiska kunde ha svårt att själva lägga bort sin korsett, säger Henric Bagerius, docent i historia vid Örebro universitet, vars forskning ligger till grund för utställningen.
I slutet av utställningen får besökaren också frågan om kroppsidealen verkligen ser annorlunda ut idag.
– På många sätt är tiden för Korsettkriget väldigt olik vår egen, men den här utställningen visar hur idéer kan leva kvar genom historien. Det finns fortfarande formande underkläder och vi använder träning eller estetisk plastikkirurgi för att ge kroppen rätt form. Vi vill väcka funderingar kring om vi idag fortfarande påverkas av 1800-talets könsroller och idéer om kvinnors kroppar – vad är skillnaden mellan då och nu?, säger Maria Perstedt.
Pressvisning
För att minska spridningen av covid-19 bjuder vi in press och media att boka enskilda tider för en förhandstitt på utställningen samt intervjuer med Henric Bagerius och Maria Perstedt.
Datum: Torsdag 12 november eller fredag 13 november
Kontakt: Johanna Nordström, kommunikatör Kvinnohistoriskt museum (johanna.nordstrom.2@umea.se, 070-390 11 78)
Om utställningen
Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet visas på Kvinnohistoriskt museum under perioden 14 november 2020–17 oktober 2021. Läs mer om utställningen på kvinnohistoriskt.se/korsettkriget.
Utställningen Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet producerades 2019 av Örebro universitet. Den bygger på forskning och en bok med samma namn av Henric Bagerius, docent i historia vid Örebro universitet. Innehållet och gestaltningen av utställningen i Umeå har utvecklats och fördjupats i nära samarbete med Henric Bagerius och producerats av Kvinnohistoriskt museum. I Umeå har utställningen titeln Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet.
Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.
Nyckelord
Kontakter
Johanna Nordströmkommunikatör, Kvinnohistoriskt museum
Tel:070-390 11 78johanna.nordstrom.2@umea.sewww.kvinnohistoriskt.seBilder
Länkar
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.