Region Uppsala

Fortsatt ökning av covid-19-fall i Uppsala län

Dela
Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka i Uppsala län. Det visar den senaste statistiken från Region Uppsala.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör

Sedan i fredags har ytterligare 437 fall av covid-19 bekräftats i länet. Fallen är fördelade på flera dagar föregående vecka, då i snitt cirka 200 personer per dag testades positivt för covid-19.

Av statistiken framgår att 14,9 procent av dem som har provtagits för pågående covid-19-infektion den senaste veckan har visat sig ha infektionen. Föregående vecka låg andelen på 13,6 procent.

- För några veckor sedan såg vi en explosionsartad ökning. Nu ser det ut som om ökningstakten har minskat något, men det går fortfarande åt fel håll. Sjukhusen blir också allt mer belastade. Vi gör allt som står i vår makt för att vända detta, och vi vädjar till länets alla invånare att hjälpa till genom att följa råden, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

På måndagen vårdades 69 patienter med covid-19 på sjukhus, varav 11 på intensiv- eller intermediärvårdsavdelning. Tre nya dödsfall har rapporterats sedan i fredags.

Region Uppsala har upprättat en regional särskild sjukvårdsledning för att hantera situationen med covid-19. Beredskapen har nu höjts till så kallat förstärkningsläge, som är det näst högsta beredskapsläget.

Invånare erbjuds sjukresor till provtagning

Med start denna vecka kan invånare i Uppsala län få åka med en särskild sjukresetransport för att ta sig till provtagning för pågående covid-19-infektion.

- Man ska absolut inte åka kollektivt om man är sjuk. Vi uppmanar därför alla som kan att ta sig till provtagningsstationerna på annat sätt, med bil, till fots eller cykel. Men vi vet att alla inte har den möjligheten och därför finns nu sjukresetransporten som en sista utväg. Avståndet ska inte behöva vara ett hinder för den som är sjuk och behöver komma till provtagning, säger Mikael Köhler.

- Vi har ett begränsat antal bilar, så fortsatt gäller att alla som kan måste transportera sig på annat sätt. Det här är en lösning som riktar sig till de allra mest behövande.

Sjukreseavgiften är 250 kronor tur och retur. Sjukresefrikort gäller.

Nyckelord

Kontakter

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, tel 076-724 89 17

Bilder

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Riktad screening ska halvera förekomsten av muncancer7.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan screening riktad till individer med hög risk för munhålecancer minska, eller rentav halvera förekomsten av sjukdomen? Det är fokus för en forskningsstudie där Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset och Folktandvården i Region Uppsala medverkar. Forskarna ska utveckla enkla och kostnadseffektiva metoder som kan användas kliniskt för prevention, tidig diagnostik och individanpassad behandling. Dessutom ska man kartlägga orsaker till spridning och återfall.

Uppsnabbat trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 26 april26.4.2024 11:32:08 CEST | Pressmeddelande

Plan för utveckling av kollektivtrafiken i Uppsala stad skickas på remiss Hur ska kollektivtrafiken i Uppsala stad utvecklas fram till år 2050? Region Uppsala har nu tagit fram en plan för detta. I planen pekas ut tre huvudsakliga inriktningar för kollektivtrafiken i Uppsala, att kollektivtrafiken ska vara attraktiv och effektiv, bidra till ökad social hållbarhet och bidra till hållbar stadsutveckling i Uppsala. Principerna för att trafikplaneringen är att Region Uppsala ska sträva efter att skapa ett enkelt och lättförståeligt linjenät, säkerställa samordning med stadsutveckling samt utreda möjligheten till en mer flerkärnig linjenätstruktur där flera knutpunkter kan avlasta Uppsala C och hårt belastade gator centralt i Uppsala. I planen föreslås att kollektivtrafiksystemet ska bestå i huvudsak av fyra delar: stads- och regionbusstrafik, kapacitetsstark kollektivtrafik och tågtrafik. Det kan också bli aktuellt att införa anropsstyrd trafik med förarlösa fordon på sikt. Nu ska planen s

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye