Matilda Ernkrans och Anna Rathsman om Sveriges rymdframtid

Sverige är en stark rymdnation med en levande rymdindustri och mycket framgångsrika forskare. Svenska företag och universitet har genom sitt deltagande i internationella rymdprojekt varit på inte bara månen utan även Mars, asteroider, den internationella rymdstationen och nu snart på väg mot Jupiter, för att bara nämna några platser. Sverige har även konstruerat satelliter som mäter vår planets välmående och vi deltar via EU och den europeiska rymdorganisationen ESA i Europas stora jordobservationsprojekt Copernicus. Rymden som plats och forskningsområde är viktig för livet på jorden. Rymden ger oss perspektiv och ovärdeliga data som inte kunnat komma någon annanstans ifrån. Om bland annat detta talar Sveriges rymdminister Matilda Ernkrans och generaldirektören för Rymdstyrelsen, Anna Rathsman, i det senaste avsnittet av podcasten Har vi åkt till Mars än?
- Rymden kan väcka ett intresse för naturvetenskap, matematik och teknik hos våra unga. Det är precis vad vi behöver för att få fler att läsa vidare inom dessa områden på högskola och universitet, säger Matilda Ernkrans i podden. Hon fortsätter att berätta att det är ett brinnande miljöengagemang som gjort henne intresserad av rymden och att inte alla inser hur viktig rymdverksamheten är för oss här nere på jorden.
Med hjälp av data från rymden kan forskare observera vad som händer med vårt klimat och ställa prognoser för framtiden. Rymden är exempelvis en viktig kunskapskälla för det fortsatta arbetet om hur vi ska nå de globala klimatmålen. Det är bland annat därför som regeringen satsat mer pengar på rymden de kommande åren genom bland annat en ökad budget till Rymdstyrelsen.
För bara ett par veckor sedan blev det även klart att den svenska rymdbasen Esrange kommer att få sammanlagt 90 miljoner kronor över tre år för att utveckla kapacitet att sända upp satelliter från svensk mark. Något Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ser som något väldigt positivt.
- Esrange är en helt unik plats där uppsändningar pågått sedan 1960-talet. Det finns en enorm kunskap och erfarenhet på Esrange som gör att vi i Sverige har ett försprång gentemot andra länder som också satsar på rymden och egna möjligheter att sända upp satelliter, säger Anna Rathsman.
Det är mycket spännande tider för rymdområdet. Regeringen har precis tillsatt en utredning för att författa en ny rymdlag, den svenska forskningsatelliten Mats kommer att sändas upp efter sommaren år 2021 och den amerikanska rymdorganisationen Nasa planerar att återvända till månen redan år 2024. Om allt detta kan man höra genom att lyssna på serien Den internationella rymdstationen som produceras av Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt som ligger bakom podcasten Har vi åkt till Mars än? i samarbete med oss på Rymdstyrelsen.
Poddserien Den internationella rymdstationen produceras som en del i att vi på Rymdstyrelsen uppmärksammar att statinen varit konstant bemannad i 20 års tid.
Nyckelord
Bilder



Länkar
Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Ny satellit ska väga världens skogar från rymden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 29 april sänds den europeiska klimatövervakningssatelliten Biomass upp från rymdbasen Kourou i Franska Guyana. Ombord finns banbrytande teknik som kan väga världens skogar från rymden och svensk forskning har haft en avgörande roll i projektets utveckling.
Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum