Studerande med utländsk bakgrund tar mer sällan studielån
Studerande med utländsk bakgrund tar mer sällan studielån än andra studerande med studiemedel. Dessutom lånar högskolestuderande i högre utsträckning än studerande på komvux, visar en ny undersökning från CSN.
Lånebenägenheten hos inrikes födda med föräldrar som är födda i Sverige är 74,2 procent. Motsvarande siffra för utrikes födda är 50,3 procent. En förklaring till skillnaden är att utrikes födda oftare studerar på låga utbildningsnivåer. Just den här gruppen studerande kan vara osäkra på möjligheten att få ett jobb, vilket kan hålla nere låntagandet.
- I Sverige finns också en lång tradition av att ta studielån, vilket saknas i många andra länder. Det kan troligen också förklara en del av skillnaden mellan grupperna, säger Carl-Johan Stolt, utredare hos CSN.
Utbildningsbakgrund spelar roll
Studerande med högre utbildade föräldrar tar oftare lån än de som har föräldrar med kortare utbildning. Lånebenägenheten hos dem vars båda föräldrar har eftergymnasial utbildning är 75 procent, vilket är fem procentenheter högre än bland dem som har föräldrar med gymnasial utbildning.
Män tar oftare studielån än kvinnor. Av studerande i olika åldrar är det studerande i åldern 25-34 år som oftast tar lån. En lägre andel tar studielån bland yngre och äldre studerande.
- Ensamstående tar förhållandevis ofta lån medan de studerande som bor hos sina föräldrar relativt sällan tar lån. Studerande med lägre inkomster lånar också i högre utsträckning än de som har högre inkomster, säger Carl-Johan Stolt.
Till rapporten Lånebenägenhet bland studerande med studiemedel
För mer information: Carl-Johan Stolt, utredare CSN:s utvärderings- och statistikkontor, 070 - 341 85 14.
Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-119 65 51.
Fakta om undersökningen: CSN har med hjälp av data från SCB undersökt samtliga studiemedelstagare under 2014, knappt 500 000 personer. Det är första gången som CSN undersöker bakgrundsfaktorer som inte finns i de egna registren, exempelvis föräldrars utbildningsbakgrund och föräldrars inkomster.
Nyckelord
Kontakter
Klas ElfvingPressekreterare
Tel:076-1196551klas.elfving@csn.seLänkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
17 000 studerande återkrävs på studiemedel15.5.2025 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Just nu får cirka 17 000 studenter återkrav från CSN för att de tjänat för mycket pengar under studietiden. I genomsnitt ska de betala tillbaka 27 000 kronor inom 30 dagar till CSN till en sammanlagd summa på 464 miljoner kr. Högst andel återkrav görs i Stockholm, Dalarna och Västmanland. – Det här är går att undvika. Genom att ha koll på ditt fribelopp och meddela oss om du tjänar för mycket kan du slippa onödiga överraskningar, säger Charlotta Hansen, controller på CSN.
Få vabbar under studierna29.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Knappt 1 200 studerande med studiemedel anmälde vård av barn under 2024, trots att de har rätt att behålla studiemedlet när de behöver vabba. – Få utnyttjar sjukförsäkringen i studiestödssystemet. Men den är viktig att känna till så att studier och studiemedlet inte blir lidande när man behöver ta hand om sitt barn, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.
10 000 ansökningar när ansökan för omställningsstudiestöd öppnade3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Klockan 20.00 den 1 april öppnade ansökan för omställningsstudiestöd under höstterminen 2025. Första ansökan kom in efter fem minuter, och vid midnatt hade nästan 10 000 ansökningar lämnats in.
Inbjudan till webbinarium: Erfarenheter av omställningsstudiestöd1.4.2025 14:20:27 CEST | Pressmeddelande
CSN hälsar välkommen till ett webbinarium den 9 april klockan 12.00 - 13.00 där rapporten Erfarenheter av omställningsstudiestöd presenteras.
Hälften bytte bransch efter studier med omställningsstudiestöd31.3.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
De som började studera med omställningsstudiestöd gjorde det för att de ville byta yrke, och efter avslutade studier hade hälften bytt bransch. Studerande med omställningsstudiestöd vid högskolan hade också bättre studieresultat än studerande med studiemedel. Det är några resultat från CSN:s uppföljning av den första tiden med omställningsstudiestödet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum