Hälften bytte bransch efter studier med omställningsstudiestöd
De som började studera med omställningsstudiestöd gjorde det för att de ville byta yrke, och efter avslutade studier hade hälften bytt bransch. Studerande med omställningsstudiestöd vid högskolan hade också bättre studieresultat än studerande med studiemedel. Det är några resultat från CSN:s uppföljning av den första tiden med omställningsstudiestödet.

Uppföljningen visar att en tredjedel av dem som studerade under 2023 svarade att de inte hade börjat studera utan omställningsstudiestödet. Vanligast var detta för äldre med hög inkomst och de som använt sina tidigare studiemedelsveckor. Ungefär hälften av dem som studerade skulle ha studerat med studiemedel om omställningsstudiestödet inte hade funnits.
– En hög andel hade alltså studerat ändå. Det hänger samman med att många redan var i studier när stödet lanserades. Andelen som börjar studera tack vare omställningsstudiestödet kommer förmodligen att öka över tid, säger Carl-Johan Stolt, analytiker på CSN.
Flest sökte sig till hälsa och sjukvård
Bland dem som inte hade studiemedel innan studierna var ett nytt yrke huvudanledningen till att börja studera med omställningsstudiestöd, särskilt bland studerande på yrkeshögskola. Nästan 80 procent av dessa ville byta yrke, jämfört med 66 procent av alla studerande. Av de som avslutat sina studier hade hälften bytt bransch och drygt 60 procent bytt roll eller befattning.
– Av dem som avslutat sina studier var det flest som lämnade utbildnings- och detaljhandelsbranscherna och flest sökte sig till hälso- och sjukvårdsområdet, säger Carl-Johan Stolt.
Både under och efter studierna har de studerande ansett att omställningsstudiestödet förbättrat deras karriärutveckling.
– De studerande har en positiv bild av hur deras arbete kommer att påverkas av studierna med omställningsstudiestöd. Till exempel tror 65 procent av dem som avslutat sina studier att risken för arbetslöshet har minskat. Man anser att omställningsstudiestödet är en möjlighet att förbättra sin ställning på arbetsmarknaden, säger Carl-Johan Stolt.
Goda studieprestationer för dem som hade omställningsstudiestöd
Under 2023 hade universitets- och högskolestuderande med omställningsstudiestöd bättre studieprestationer än studiemedelstagare i samma åldrar och med motsvarande arbetslivserfarenheter.
– Studerande med omställningsstudiestöd har studieprestationer som ligger ungefär 5 procentenheter högre än studerande med studiemedel. Det kan bero på att det inte är tillåtet att arbeta under samma tid som man får omställningsstudiestöd. En annan tänkbar förklaring kan vara de studerandes motivation, fortsätter Carl-Johan Stolt.
Många avslag inledningsvis
Omställningsstudiestödet blev tidigt eftertraktat och över 23 000 personer ansökte under den första omgången och över 24 000 under den andra omgången. Till slut beviljades 5 200 personer för studier under 2023. Under 2024 fick 12 400 personer stödet.
– I början fick många sökande avslag för att de inte uppfyllde villkoren. De många ansökningarna präglade sedan CSN:s arbete med långa handläggningstider som följd. I takt med att stödet och vem det är till för har blivit mer känt har detta ändrats, säger Carl-Johan Stolt.
CSN:s bedömning är att handläggningstiderna kommer att förbättras under 2025.
– Vårt tempo har ökat i takt med att våra förutsättningar har förbättrats, bland annat genom ett nytt handläggningssystem som gör arbetet effektivare. Hur handläggningstiderna blir framåt beror dels på hur många som söker stödet men också på om Försäkringskassan kommer att kunna korta sina handläggningstider när det gäller beslut om årlig inkomst. Det hänger också på om CSN får fortsatt finansiering för att kunna vara tillräckligt många handläggare även efter 2025, säger Annika Fahlander, chef för CSN:s utbetalningsavdelning.
Läs rapporten Erfarenheter av omställningsstudiestöd här.
Webbinarium om rapporten
Onsdag den 9 april klockan 12.00 - 13.00 presenterar CSN rapporten i ett webbinarium. Efter presentationen finns möjlighet att ställa frågor om rapporten via en chatt. Anmäl dig till webbinariet här.
Fakta om omställningsstudiestöd
Omställningsstudiestödet är ett studiestöd som infördes 2023 och som består av både bidrag och lån. Stödet får lämnas till studerande som är etablerade och väl förankrade på arbetsmarknaden och som också har en aktuell förankring på arbetsmarknaden.
Omställningsstudiestöd lämnas för studier i Sverige under högst 44 veckor och för studier både på heltid och deltid. För att få omställningsstudiestöd måste utbildningen stärka ställningen på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov.
Stödet beräknas med utgångspunkt i den studerandes inkomstbortfall. Under 2025 ges bidrag med maximalt 5 580 kronor i veckan före skatt och lån med maximalt 3 516 kronor i veckan.
Nyckelord
Kontakter
Carl-Johan StoltAnalytiker på enheten Kunskap om studiestödet
Tel:0480-44 72 87Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Bilder

Dokument
Länkar
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall

Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
10 000 ansökningar när ansökan för omställningsstudiestöd öppnade3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Klockan 20.00 den 1 april öppnade ansökan för omställningsstudiestöd under höstterminen 2025. Första ansökan kom in efter fem minuter, och vid midnatt hade nästan 10 000 ansökningar lämnats in.
Inbjudan till webbinarium: Erfarenheter av omställningsstudiestöd1.4.2025 14:20:27 CEST | Pressmeddelande
CSN hälsar välkommen till ett webbinarium den 9 april klockan 12.00 - 13.00 där rapporten Erfarenheter av omställningsstudiestöd presenteras.
Hög återbetalning av studielån – 16 miljarder betalades in28.3.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Återbetalningen av studielån var fortsatt hög under 2024. Totalt betalades 15,9 miljarder kronor tillbaka till CSN, en ökning med 1,2 miljarder kronor jämfört med föregående år. Andelen låntagare som hamnar hos Kronofogden var oförändrad på 5 procent.
Funderar du på att söka omställningsstudiestöd? Gör det nya testet!21.3.2025 10:56:38 CET | Nyheter
Den 1 april klockan 20.00 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet för studier under höstterminen 2025. Funderar du på att söka? Öka dina chanser genom att vara väl förberedd! Gör det nya testet och se hur du ligger till.
Ny öppningstid för ansökan om omställningsstudiestödet26.2.2025 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Från och med den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestödet klockan 20:00. Efter önskemål från CSN har regeringen ändrat reglerna och ger CSN rätt att bestämma tidpunkt för när ansökan ska öppna. – Att öppna ansökan under kvällen efterfrågas av majoriteten av de sökande, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum