Mätningar i avloppsvattnet visar att narkotika finns i hela Östergötland
För femte året i rad har det genomförts mätningar av narkotikaspår i de östgötska kommunernas avloppsvatten. Mätningarna visar att det finns spår av narkotika i samtliga deltagande kommuners avloppsvatten.
I flera av länets kommuner har spåren av amfetamin precis som förra året fortsatt att öka i jämförelse med tidigare års mätningar. Årets resultat visar att amfetamin har flest dosanvändningar per tusen invånare i sju av länets kommuner. Enligt mätningarna är användandet av amfetamin högst i Mjölby kommun.
– Det är anmärkningsvärda siffror och något nytt som är väl värt att beakta i det framtida arbetet, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDT-förebyggande arbetet på Länsstyrelsen Östergötland.
Liksom 2019 ligger Valdemarsvik i topp när det gäller spår av cannabis. Här ses dock en rejäl sänkning från förra året. Totalt sett ökar användandet av cannabis i två av länets kommuner, enligt mätningarna.
Kokain förekommer i hela länet, men i mindre omfattning. I sex av länets kommuner har siffrorna ökat från förra året. Högsta siffrorna per tusen invånare har uppmätts i Norrköping.
Mätningarna säger inget om hur många som använder narkotika i respektive kommun. Det går inte heller att utläsa något om ålder eller kön på användarna.
– Mätningarna i avloppsvatten är genomförda under perioden då vi har haft en pandemi och det kan förstås ha påverkat utvecklingen på flera vis. Den här rapporten kan användas som ett komplement tillsammans med andra kartläggningar och vid strategiskt arbete i länet. Det är nu viktigt att vi fortsätter med ett systematiskt arbete för att nå det nationella och regionala målet om ett samhälle fritt från narkotika, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.
Det praktiska arbetet med att genomföra mätningarna har gjorts av personal på kommunernas avloppsreningsverk, bland annat Nykvarnsverket.
I rapporten om narkotikaspår i avloppsvatten redovisas även en regional omvärldsbevakning som Region Östergötland har genomfört. Där framkommer bland annat följande:
- Två procent av Östergötlands befolkning uppger att de har använt hasch eller marijuana det senaste året. 9 procent uppger att de använt substanserna för mer än 12 månader sedan.
- Användningen av hasch och marijuana är vanligare bland män än bland kvinnor och de flesta användare finns i gruppen 20–24 år.
- Användningen av hasch och marijuana är något lägre i Östergötland än i Sverige som helhet.
- 6,4 procent av alla elever i årskurs 8 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet uppgav 2019 att de använt narkotika en eller flera gånger. 16 procent av eleverna hade någon gång blivit erbjudna att prova narkotika och 8 procent har varit erbjudna att köpa narkotika.
- Under 2019 orsakades 894 dödsfall i Sverige av läkemedels- och narkotikaförgiftningar, senast antalet dödsfall var under 900 per år var 2013. I Östergötland orsakade läkemedels- och narkotikaförgiftningar totalt 42 dödsfall 2019, vilket är något högre än 2018.
Torsdagen den 3 december klockan 09.00-11.45 presenteras årets resultat av mätningarna vid ett digitalt seminarium.
Kontakta länsstyrelsen i Östergötland via e-post och meddela vilket medieföretag du representerar om du vill delta vid seminariet så skickas en inbjudan. Du kan även kontakta länsstyrelsen via e-post om du önskar få rapporten skickad till dig efter seminariet.
E-post för kontakt: viveca.andersson@lansstyrelsen.se
Det praktiska arbetet med att genomföra mätningarna har gjorts av personal på kommunernas avloppsreningsverk. Analyserna är genomförda av RISE – Research Institutes of Sweden, ett nationellt akademiskt forskningscentrum.
Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) i länet. Läs mer i länets regionala ANDT-strategi.
För mer information, kontakta gärna:
Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDTS-förebyggande arbetet, Länsstyrelsen Östergötland,
010-223 52 81
lotta.hjalmarsson-osterholm@lansstyrelsen.se
Camilla Johansson, miljöingenjör, Tekniska verken
013-30 85 28
camilla.johansson@tekniskaverken.se
Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar.
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion5.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.
Tekniska verken satsar på energieffektivt datacenter4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I takt med att omvärldsläget blivit mer osäkert har behovet och medvetenheten ökat kring vikten av att kunna hantera sin data på ett säkert sätt. Tekniska verken tar nu ett strategiskt steg för att förstärka regionens digitala infrastruktur och konkurrenskraft genom en satsning på ett öppet och säkert datacenter. Syftet är att kunna erbjuda företag och organisationer tillgång till ett kraftfullt datacenter med hög säkerhetsnivå och energieffektiva lösningar.
Tekniska verken presenterar preliminärt resultat för 20243.3.2025 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Tekniska verken-koncernen går mot en förväntad vinst om 611 miljoner kronor under 2024 vilket är lägre än förväntat, till stor del beroende på lägre marknadspriser på el och höga kostnader för insatsvaror. Trots detta står bolaget stadigt på en god ekonomisk grund. Ägardirektivet om avgifter under riksgenomsnittet uppnås med god marginal då Linköping bland landets 290 kommuner ligger bland de tio lägsta vad gäller den samlade avgiften för el, värme, avfall, vatten och fiber.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum