Umeå kommun

Kalaset som kom av sig

Dela
Pandemin sätter stopp för mycket, bland annat för Kultur för seniorer som firar sin tjugonde födelsedag i år och hade planerat ett stort tredagarskalas i december.
Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson
Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson

Kultur för seniorer har funnits som en del av Umeå kommuns kulturverksamhet sedan år 2000. På de tjugo åren har de gått från att göra arrangemang för de äldre seniorerna på boenden till att verka i hela kommunen, med uppdraget att erbjuda kultur i alla dess former till alla 65-plussare i hela Umeå.

- Kultur för seniorer har verkligen utvecklats under tjugo år och konstigt vore annat, säger Madelene Edlund, en av två kulturkonsulenter vid Kultur för seniorer.

Det som började som ett projekt för 20 år sedan har nu blivit en permanent och mycket uppskattad verksamhet. En fin kontakt med Umeås kulturtörstande seniorer och ett årligt programutbud med evenemang, workshops och mycket mer för över 9000 personer 2019 och i år tack vare streaming och livesändningar över 6000 personer har gjort att Kultur för seniorer ständigt växer.

På repertoaren finns bland annat den uppskattade Fiskelördagen, växtmarknaden 100 nyanser av grönt, nostalgikvällen Rock and Roll music, den omåttligt populära Kultur+senior=sant och mycket mer.

- Men vi tar naturligtvis inte legitimation, utan alla som har lust är hjärtligt välkomna till våra arrangemang säger Cecilia Gustafsson.

Planen var alltså att under tre dagar i september fira 20års jubileet tillsammans med Umeås seniorer. Ett firande som tyvärr kom av sig helt på grund av en efterhängsen pandemi.

- Vi hade planerat för livemusik, bakelser, bubbel och en och annan överraskning, berättar Cecilia Gustavsson.

Som det är nu så har Madelene och Cecilia fått gå tillbaka till ritbordet och planerar istället för ett hejdundrande 2021.

- Visst känns det lite tråkigt att inte ha kalas men vår publiks välmående är såklart det allra viktigaste. Vi får se till att fira 21 år 2021 istället säger Madelene Edlund.

- Ja, vi håller verkligen alla tummar för att pandemin klingar av och att världen så småningom får återgå till det normala, i alla fall så att vi får ses och göra arrangemang igen. Seniorerna törstar efter att ses, lyssna, göra och uppleva. Det vill vi ge dem, avslutar Cecilia.

För mer information

Madelene Edlund
Kulturkonsulent
Tel: 090-16 34 39, Mobil: 070-275 14 71
madelene.edlund@umea.se

Cecilia Gustafsson
Kulturkonsulent
Tel: 090-163412, Mobil: 070-366 34 12
cecilia.gustafsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson
Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye