Umeå kommun

Kalaset som kom av sig

Dela
Pandemin sätter stopp för mycket, bland annat för Kultur för seniorer som firar sin tjugonde födelsedag i år och hade planerat ett stort tredagarskalas i december.
Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson
Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson

Kultur för seniorer har funnits som en del av Umeå kommuns kulturverksamhet sedan år 2000. På de tjugo åren har de gått från att göra arrangemang för de äldre seniorerna på boenden till att verka i hela kommunen, med uppdraget att erbjuda kultur i alla dess former till alla 65-plussare i hela Umeå.

- Kultur för seniorer har verkligen utvecklats under tjugo år och konstigt vore annat, säger Madelene Edlund, en av två kulturkonsulenter vid Kultur för seniorer.

Det som började som ett projekt för 20 år sedan har nu blivit en permanent och mycket uppskattad verksamhet. En fin kontakt med Umeås kulturtörstande seniorer och ett årligt programutbud med evenemang, workshops och mycket mer för över 9000 personer 2019 och i år tack vare streaming och livesändningar över 6000 personer har gjort att Kultur för seniorer ständigt växer.

På repertoaren finns bland annat den uppskattade Fiskelördagen, växtmarknaden 100 nyanser av grönt, nostalgikvällen Rock and Roll music, den omåttligt populära Kultur+senior=sant och mycket mer.

- Men vi tar naturligtvis inte legitimation, utan alla som har lust är hjärtligt välkomna till våra arrangemang säger Cecilia Gustafsson.

Planen var alltså att under tre dagar i september fira 20års jubileet tillsammans med Umeås seniorer. Ett firande som tyvärr kom av sig helt på grund av en efterhängsen pandemi.

- Vi hade planerat för livemusik, bakelser, bubbel och en och annan överraskning, berättar Cecilia Gustavsson.

Som det är nu så har Madelene och Cecilia fått gå tillbaka till ritbordet och planerar istället för ett hejdundrande 2021.

- Visst känns det lite tråkigt att inte ha kalas men vår publiks välmående är såklart det allra viktigaste. Vi får se till att fira 21 år 2021 istället säger Madelene Edlund.

- Ja, vi håller verkligen alla tummar för att pandemin klingar av och att världen så småningom får återgå till det normala, i alla fall så att vi får ses och göra arrangemang igen. Seniorerna törstar efter att ses, lyssna, göra och uppleva. Det vill vi ge dem, avslutar Cecilia.

För mer information

Madelene Edlund
Kulturkonsulent
Tel: 090-16 34 39, Mobil: 070-275 14 71
madelene.edlund@umea.se

Cecilia Gustafsson
Kulturkonsulent
Tel: 090-163412, Mobil: 070-366 34 12
cecilia.gustafsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson
Cecilia Gustafsson och Madelene Edlund. Foto: Anders Magnusson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

Brandförsvarets verksamhetsplan och budget för 2024 beslutad22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Det olycksförebyggande arbetet med bland annat utbildning till skolungdomar och införande av civil insatsperson ska prioriteras under nästa år. Det beslutade Umeåregionens brand- och räddningsnämnd vid mötet 22 november när verksamhetsplan och budget togs för 2024. Precis som tidigare är den största utmaningen att ha tillräckligt med personal för att upprätthålla beredskap och uppfylla lagkrav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum