Sigtuna kommun

Med gemensamma krafter för ökad trygghet i Sigtuna kommun

Dela
Tillsammans med polisen har Sigtuna kommun tagit fram en strategi för hur parterna, med gemensamma krafter, ska kunna öka tryggheten i offentliga miljöer.
För att minska risken att ungdomar rekryteras av kriminella nätverk, ligger stort fokus på samverkan mellan skolor, fritidsgårdar, fältverksamhet,  socialtjänsten och polisen.
För att minska risken att ungdomar rekryteras av kriminella nätverk, ligger stort fokus på samverkan mellan skolor, fritidsgårdar, fältverksamhet, socialtjänsten och polisen.

Samverkansöverenskommelsen mellan polismyndigheten i Sollentuna lokalpolisområde och Sigtuna kommun sträcker sig över två år, från 1 januari 2021 till och med sista december 2022 och det är främst tre områden som identifierats som prioriterade:

  • Minska antalet otrygghetsskapande händelser i offentlig miljö
    Här handlar det om att utöka närvaron i framför allt Valsta och Märsta norra, för att försvåra för exempelvis våldsbrott, narkotikabrott, olovlig körning, hotfulla beteenden och otrygghetsskapande ungdomssamlingar.
  • Reducera rekrytering till kriminella nätverk samt utveckla avhopparverksamhet
    För att minska risken att ungdomar rekryteras av kriminella nätverk, ligger stort fokus på förebyggande arbete. Det handlar bland annat om relationsskapande närvaro i ungdomsmiljöer, om samverkan mellan skolor, fritidsgårdar, fältverksamhet och socialtjänsten samt att prioritera brottsutredningar med unga personer.
    En viktig åtgärd för att förebygga och bekämpa brottslighet och våldsbejakande extremism är att fler individer får stöd för att kunna lämna de kriminella miljöerna. Detta kräver samordnade insatser från flera samhällsaktörer.
  • Utveckla myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet
    Här är det avgörande att myndigheter och andra aktörer samverkar, inte bara på nationell och regional nivå utan även på lokal nivå.

- Vi har satt de här målen tillsammans och vi kommer att arbeta tillsammans för att nå dem. Det tror jag är nyckeln för att lyckas, att vi samverkar. Det samarbete vi påbörjat mellan kommunens verksamheter, polisen, Sigtunahem och övriga bostadsbolag samt brandkåren Attunda, ska vi utveckla ytterligare. Genom veckobaserade avstämningar kan vi gemensamt få fram en uppdaterad lägesbild som vi kan arbeta utifrån, säger Birgitta Pettersson, kommundirektör.

Sigtuna kommuns Trygghetscenter är navet i samverkansöverenskommelsen. Det är där som de olika professionerna inom trygghets- och säkerhetsfrågor träffas och samordnar arbetet med bland annat samverkansöverenskommelsen. (När det är coronarestriktioner samverkar parterna genom digitala möten.)

- Samverkan mellan våra samhällsaktörer och våra medborgare är helt avgörande för att Sigtuna ska vara en trygg kommun för alla oss som lever, bor och arbetar här. Samverkansavtalet säkerställer de åtaganden Polisen och kommunen har för att tillsammans möta de utmaningar som hotar tryggheten som mest, säger lokalpolisområdeschef Christoffer Bohman.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

För att minska risken att ungdomar rekryteras av kriminella nätverk, ligger stort fokus på samverkan mellan skolor, fritidsgårdar, fältverksamhet,  socialtjänsten och polisen.
För att minska risken att ungdomar rekryteras av kriminella nätverk, ligger stort fokus på samverkan mellan skolor, fritidsgårdar, fältverksamhet, socialtjänsten och polisen.
Ladda ned bild

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye