Mattekunskaperna måste förbättras

– Dagens resultat är illavarslande för framtiden. Matte är ett viktigt verktyg för att förstå och navigera i en tekniskt avancerad värld. Goda kunskaper i matematik är också en fundamental demokratisk kompetens, som gör det möjligt för medborgarna att följa och kritiskt granska politiska processer och beslut, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
TIMSS-undersökningen som presenterades under tisdagen visar att Sverige fortsätter ligga under EU- och OECD-genomsnittet för kunskaper inom matematik.
– För att bli ingenjör krävs goda kunskaper i matematik och fysik. I dag når bara hälften av nybörjarna på civil- och högskoleingenjörsutbildningarna examen. Ett huvudproblem är studenters bristande förkunskaper. Och för att komma till rätta med det måste insatserna ske från början, i skolan, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande Sverige Ingenjörer.
En ljuspunkt i TIMSS-resultatet är att de genomsnittliga resultaten i matematik inte faller och att andelen som når den högsta kunskapsnivån har ökat. Men det är fortfarande en lång väg kvar att vandra. Det gäller inte minst den ökande spridningen i resultat beroende på socioekonomisk bakgrund. Hur elever klarar matematikämnet i grundskolan påverkar både självförtroendet och möjligheterna att välja program i gymnasiet.
– Regeringen måste satsa på att fortsätta utöka möjligheterna för ingenjörer som vill bli lärare, genom kompletterande pedagogisk utbildning. På kommunal nivå behöver pengar sättas av för att ge elever duktiga och legitimerade mattelärare. Utvecklingen både kan och måste vändas åt rätt håll, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande Sverige Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Ny rapport: fyra av fem ingenjörer vill ha mer AI-utbildning28.4.2025 06:37:00 CEST | Pressmeddelande
Alldeles för få av landets ingenjörer får den vidareutbildning kring artificiell intelligens, AI, som de behöver och önskar. Det visar en ny enkätundersökning bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. Nu behöver företag och högskolor i Ingenjörslandet Sverige storsatsa på AI för att inte tappa mark.
Almegastrejken avvärjd – nya kollektivavtal med arbetstidsförkortning tecknade17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega har tecknat nya kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer som ger drygt 10 000 medlemmar löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum