Inspektioner ska minska skador av damm på byggarbetsplatserna
Arbetsmiljöverket har påbörjat ett flerårigt tillsynsprojekt inom byggbranschen i Östergötland och Sörmland för att få bukt med de hälsorisker som byggdamm utgör. Exponering för skadliga dammpartiklar kan ge upphov till KOL, silikos (stendammslunga) och olika typer av cancer.
Byggföretagen och de anställda behöver stöd i form av mer kunskaper för att minimera riskerna att andas in eller komma i kontakt med olika sorters damm som finns på en byggarbetsplats. Hanterings- och skyddsföreskrifter ska finnas så att man kan utföra de dammande arbetsmomenten säkert. Man ska känna till och faktiskt använda sig av säkra arbetsmetoder och den typ av personlig skyddsutrustning som de riskabla arbetsmomenten kräver.
Arbetet genomförs i två steg. Först kommer ett 60-tal byggföretag att besökas på sina respektive kontor. Arbetsgivarna kommer här att få redogöra för hur man i sin planering av olika bygguppdrag förebygger att arbetstagare utsätts för damm. Krav på kunskaper, rutiner, utrustning, metoder och skyddsföretskrifter kan komma att ställas.
−Vi måste få företagen att ta dammproblemen på allvar, säger Ulla Sernelius, inspektör och yrkeshygieniker vid Arbetsmiljöverket. På våra byggen finns risker som kan betyda omedelbar fara för livet. Med damm är det så, att det man andas in kan ge allvarliga skador på sikt. Sjukdomar smyger sig på genom att knappt synbara partiklar äter sig in i luftrör och andningsorgan. Ingen ska på grund av brister i arbetsmiljön behöva utstå utdragna och livshotande sjukdomar som stendammslunga och KOL.
−Saknas kunskaper finns inte förutsättningar att varken riskbedöma eller åtgärda skadliga arbetsmoment, säger Ulla Sernelius. Med vårt projekt vill vi ändra på detta. Vi bedömer också att många byggföretag behöver anlita företagshälsovården eller andra experter för att skaffa sig säkra rutiner.
När inspektionerna i steg ett är avklarade, besöker Arbetsmiljöverket byggarbetsplatserna. Detta för att kontrollera att praktik stämmer överens med teori, det vill säga att byggföretagen faktiskt jobbar i enlighet med sina skydds- och hanteringsföreskrifter. Dessa ska skrivas i den arbetsmiljöplan, som ska finnas - och följas - på alla byggarbetsplatser.
Kontaktpersoner vid Arbetsmiljöverket:
Ulla Sernelius, tel 010-730 96 47
Inger Berg, tel 010-730 95 01
Bo Knutsson, tel 010-730 92 88
Mona Esping, tel 010-730 97 48
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seOm
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum