Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.

– Förutsättningar för att genomföra verksamma åtgärder saknas ofta på flera nivåer i en organisation, från ledning till första linjens chefer. Om kommunikationen mellan de olika nivåer brister, vilket ofta händer i större organisationer, så blir det svårare att genomföra förbättringar av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, säger Magnus Åkerström, docent, Institutet för stressmedicin (ISM), Västra Götalandsregionen.
De tio vanligaste hindren för en hälsosam arbetsmiljö
Arbetsmiljöverket har under åren 2022–2025 ett särskilt nollvisionsprogram som ska öka kunskapen om vissa risker som kan leda till att man dör i förtid av jobbet. Inom programmet finns ett projekt som arbetar med risken ohälsosam arbetsbelastning.
Projektet har uppdragit forskare på Institutet för stressmedicin (ISM) att undersöka vad som hindrar arbetsgivare inom välfärdssektorn att vidta åtgärder som får effekt mot ohälsosam arbetsbelastning. Det har resulterat i rapporten ”Hinder för verksamma åtgärder – Arbetsgivares arbete med organisatorisk och social arbetsmiljö och varför obalans mellan krav och resurser inte åtgärdas”.
– Vi ser också att produktivitet och ekonomiska mål prioriteras på bekostnad av arbetsmiljöarbetet. När den ohälsosamma arbetsbelastningen får konsekvenser som ökad sjukfrånvaro läggs större fokus på individen, istället för att komma tillrätta med organisatoriska och strukturella problem, säger Magnus Åkerström.
Stress som orsak till hjärt- och kärlsjukdomar
Ohälsosam arbetsbelastning på jobbet bidrar bland annat till hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa. Forskare beräknar att uppemot 800 människor dör varje år i förtid av ohälsosam arbetsbelastning. Dessutom är det den arbetsrelaterade dödsorsak som beräknas öka mest.
– Vi har under 2022 och 2023 utvärderat föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Då har vi sett att en del arbetsgivare har svårt att komma fram till verksamma åtgärder, för att komma till rätta med obalans mellan krav och resurser. Vi insåg att det behövs mer kunskap om vad det är som hindrar från att komma fram till verksamma åtgärder. Med ökad kunskap är det möjligt för oss att ge mer stöd och vägledning, säger Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverkets regelavdelning.
Läs mer om rapporten och Arbetsmiljöverkets arbete mot ohälsosam arbetsbelastning:
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsrelaterad-dod/ohalsosam-arbetsbelastning
Kontakter
Johan TjernengPressekreterare
Tel:010-7309341johan.tjerneng@av.sePresstjänsten, Arbetsmiljöverket
Tel:010-730 91 55media@av.seLänkar
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Unga kvinnor utsatta på jobbet2.4.2025 08:04:28 CEST | Pressmeddelande
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet. De arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt vanligast inom skola, vård och omsorg.
Myndighetsgemensam insats vid Partihallarna i Göteborg1.4.2025 10:25:00 CEST | Pressmeddelande
I slutet av förra veckan genomförde Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) en myndighetsgemensam kontrollinsats vid Partihallarna i Göteborgs hamnområde. Insatsen syftade till att kontrollera efterlevnaden av lagar och regler inom livsmedels- och tobaksgrossistbranschen.
Framgångsrikt år i kampen mot arbetslivskriminalitet31.3.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 har antalet myndighetsgemensamma kontroller ökat jämfört med föregående år, vilket har lett till fler identifierade brott och regelöverträdelser. Detta har resulterat i betydande ekonomiska återkrav och utbetalningar som stoppats till följd av oegentligheter på totalt drygt 91 miljoner kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum