RÅ föreslår: Böter på 2 000 kronor för den som överträder vissa regler i pandemilagen
Den 8 januari fattade riksdagen beslut om den tillfälliga covid-19-lagen, som ger regeringen och i vissa fall kommuner möjlighet att utfärda straffsanktionerade föreskrifter som riktar sig mot enskilda personer. Föreskrifterna kan röra förbud mot att vistas på vissa platser (parker, badplatser m.m.) och förbud mot att samlas i sällskap av en viss storlek. Personer som överträder föreskrifterna kan dömas till penningböter.
Riksåklagaren föreslår att överträdelser av de föreskrifter som kan komma att utfärdas enligt covid-19-lagen ska innebära 2 000 kronor i böter vid ordningsbot, som är en bot som kan utfärdas av polisen direkt på plats. En godkänd ordningsbot är jämställd med en dom som vunnit laga kraft.
Bötesbeloppet är valt så att det ska framstå som rimligt och adekvat och därmed få acceptans i samhället.
– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls. Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå. Vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning, som till exempel vållande till sjukdom enligt brottsbalkens tredje kapitel, säger riksåklagaren Petra Lundh.
Förslaget ska nu remitteras till berörda myndigheter. Remisstiden blir kort, så att beslut preliminärt kan fattas redan den 18 januari och de nya bötesbeloppen träda i kraft den 27 januari 2021.
Fakta om Riksåklagarens föreskrifter om ordningsbot
Det är riksåklagaren som beslutar om vilka brott som ska ge ordningsbot och hur höga bötesbeloppen ska vara. Reglerna finns i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott, den så kallade ordningsbotskatalogen.
Förslag till ny bilaga i ordningsbotskatalogen
Kontakt
Vice överåklagare Peter Lundkvist 010-562 54 02 (korrigerat telefonnummer)
Kammaråklagare Isabelle Bjursten 010-562 55 45
Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Nyckelord
Om
Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.
Följ Åklagarmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten
15-åring begärd häktad för försök till mord i Trångsund i Stockholm (Obs! Uppdaterad med tid för häktningsförhandling)6.9.2024 17:05:11 CEST | Pressmeddelande
Åklagaren har i dag begärt en person häktad misstänkt för försök till mord på en skola i Trångsund i onsdags. Häktningsåklagaren är tillgänglig för media på plats i Stockholms tingsrätt efter avslutad häktningsförhandling lördag eftermiddag.
En anhållen misstänkt för terroristbrott6.9.2024 12:57:53 CEST | Pressmeddelande
En person frihetsberövades i onsdags misstänkt för terroristbrott.
Tre personer åtalade för grov urkundsförfalskning i Norrköping6.9.2024 08:04:05 CEST | Pressmeddelande
Åklagare har åtalat en tidigare passhandläggare på Polismyndigheten för grov urkundsförfalskning i ett ärende där sju falska pass har framställts. Passhandläggaren är också åtalad för osant intygande, grovt brott samt dataintrång. Två personer som inte är polisanställda är också åtalade för grov urkundsförfalskning, i första hand som medgärningsmän och i andra hand som medhjälpare vid framställningen av passen.
Man åtalad för mord i Marks kommun5.9.2024 09:21:26 CEST | Pressmeddelande
En 18-årig man har idag åtalats för mord och grov våldtäkt på en 17-årig flicka i Marks kommun i mars i år. Han åtalas även för grovt vapenbrott. Åklagarna är tillgängliga för media.
Åtal väckt i ärende om bland annat försök till grov utpressning och grov mordbrand5.9.2024 09:07:47 CEST | Pressmeddelande
Åklagare vid Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har i dag väckt åtal i ett ärende som handlar om försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott. Totalt åtta personer är häktade misstänkta för brott och åtalet är uppdelat i tre delar. Åklagarna är tillgängliga för media.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum