Svenska institutet

Vänskap i centrum när Svenska institutet i Paris firar 50 år

Dela
I år är det 50 år sedan Svenska institutet i Paris invigdes. I centrum för jubileumsåret 2021 står vänskapen mellan Sverige och Frankrike, men också begreppet vänskap i bred bemärkelse, som korsar generationer och konstnärliga uttryck. Välkommen till ett år i vänskapens tecken!
Illustration Stina Wirsén, layout Pompe Hedengren
Illustration Stina Wirsén, layout Pompe Hedengren

Den 20 januari 1971 slog institutet, eller Centre Culturel Suédois som det hette då, upp dörrarna till det nyrenoverade huset i Maraisdistriktet i centrala Paris. Publiken bjöds på utställningar om svensk textilkonst, stadsplanering i Stockholm och naturskydd. Sveriges enda kulturhus utomlands har alltsedan dess varit ett skyltfönster för svensk kultur och centrum för relationsbyggande mellan länderna inom forskning, näringsliv och kultur. Varje år besöks SI Paris av närmare 100 000 personer, vilket gör det till ett av de mest välbesökta utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden.

– I 50 år har Svenska institutet Paris visat upp Sverige och svensk kultur för miljontals besökare från hela världen. Det har skapat viktiga långsiktiga relationer mellan Sverige och Frankrike, i en av världens mest kulturintresserade städer. Denna svenska satellit i Europas hjärta har stor betydelse för en positiv Sverigebild och bidrar också till goda handelsmöjligheter, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Jubileumsåret kommer att präglas av ordet vänskap (amitié) och är uppdelat i tre faser. Den första fasen är till största delen digital och består av historiska tillbakablickar och reflektioner kring begreppen vänskap och existens. Sommar och tidig höst ägnas åt vänskapsmanifestationer och mot slutet av året riktas blicken mot framtiden, med fokus på barn och unga.

– Ett jubileum är ett bra tillfälle att fundera på varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Det gångna året har fått många av oss att fundera på hur mycket vänner och en levande kultur betyder. Vänskap var därför ett självklart val när vi bestämde tema för jubileet. Sverige och Frankrikes kulturella band är starka och har varat i många sekler. Jubileumsåret tar fasta på vår gemensamma historia och skildrar vänskap ur en mängd perspektiv, säger Ewa Kumlin, chef för SI Paris.

Under året visas bland annat:

  • Utställningen ”Les îles” av Karl Dunér, med franska kopplingar i möten mellan konst, lyrik och teater. Karl Dunérs vackra och poetiska installationer med animerade dockor och små scenografier gjorda i enkla material döljer en sofistikerad teknik som styr rörelser eller tal. Visas från mars till april.
  • ”Les Amis”, ett verk där ett tiotal konstnärsvänner gestaltar sin kärlek till Paris och varandra, däribland Jonas Bohlin, Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström, Martin Wickström, och Lars Norén. Visas från maj till mitten av juni.
  • En utställning med arbetsnamnet ”Playgrounds” av författaren Sara Stridsberg och parisbaserade illustratören Beatrice Alemagna i samverkan med Wanås Konst. Utställningen bygger på deras gemensamma barnboksprojekt om en lekplats och den frihet den erbjuder för barnens fantasi och lekar. Boken "Vi går till parken" ges ut i höst av bokförlaget Mirando. Visas från mitten av oktober till början av januari.

Däremellan bjuder SI Paris på ett stort antal design-, konst-, foto-, konsthantverks-, film- och musikprogram. Under hela året kommer intervjuer och presentationer av olika konstverk regelbundet att publiceras i våra olika kommunikationskanaler.

Vänskapsåret avslutas med utgivningen av jubileumsboken ”Amitié”, en rikt illustrerad berättelse om huset, människorna och händelserna som format institutets femtioåriga historia. Redaktionen består av journalisten Bo Madestrand, illustratören Stina Wirsén och grafiske formgivaren Pompe Hedengren.

Följ jubileumsåret på webbenfacebook och instagram.

För mer information, kontakta pressansvarig Tulle Durling, tulle.durling@si.se, 08 410 186 72

Svenska institutet i Paris
Svenska institutet i Paris är Sveriges enda kulturhus utomlands. Verksamheten omfattar konst-, design- och fotoutställningar, filmvisningar, konserter, seminarier, en permanent konstsamling samt ett kafé. Institutet erbjuder även också svenskkurser för vuxna samt organiserar event tillsammans med svenska företag inom kulturella och kreativa näringar. De sex gästbostäderna, som genomgick en betydande renovering 2019, är ett uppskattat tillfälligt hem för svenska forskare och kulturskapare som arbetar med projekt med anknytning till Frankrike. Byggnaden förvaltas av Statens fastighetsverk.
Läs mer på si.se 

Nyckelord

Bilder

Illustration Stina Wirsén, layout Pompe Hedengren
Illustration Stina Wirsén, layout Pompe Hedengren
Ladda ned bild
Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet
Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet
Ladda ned bild
Ewa Kumlin, chef SI Paris
Ewa Kumlin, chef SI Paris
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet (SI) är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. Vi arbetar med Sverigefrämjande, samarbete i Östersjöregionen och global utveckling. www.si.se

Söker du som är journalist en fin miljö mitt i centrala Paris för intervju eller fotografering? Det finns möjlighet att vara på Svenska institutet Paris, ett stadspalats med trädgård, mötes- och utställningsrum mitt i Marais (www.institutsuedois.fr). Kontakt: gunilla.noren@si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Sverigebilden i Mellanöstern och Asien har försämrats men en majoritet är fortsatt positiv14.12.2023 07:15:00 CET | Pressmeddelande

Svenska institutets undersökning av Sverigebilden i Mellanöstern och Asien visar att koranbränningar och felaktiga budskap om att den svenska staten kidnappar muslimska barn har bidragit till en försämrad bild av Sverige. Dock har fler fortsatt en positiv uppfattning om Sverige än en negativ. Hög livskvalitet och engagemang i miljöfrågor anses vara landets främsta styrkor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye