Hur ser djurvälfärden ut hos matkasseföretagen?

E-handel med digitala matkassar har ökat markant under de senaste åren. Enligt Postnords senaste e-barometer ökade e-handeln med 25 % i augusti 2020 jämfört med augusti 2019. Matkassar tillhör en grupp företag som ofta profilerar sig med höga standarder på sina produkter för att motivera den högre kostnaden det innebär att beställa hem en kasse. Men hur ligger de till när det kommer till att ta mer ansvar för djurvälfärden i produktionsledet? I Djurens Rätts rapport rankas matkasseföretagen på den svenska marknaden utifrån hur de svarar upp mot kriterier om kycklingvälfärd som finns angivna inom ramen för European Chicken Commitment (ECC).
- Matkasseföretagen har växt kraftigt under pandemin och då växer också kraven på att de tar ett större ansvar för hur djurvälfärden ser ut i produktionen av det kycklingkött de köper in. 8 av 10 konsumenter ställer krav på att kycklingar ska få möjlighet till utevistelse, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.
Över 200 företag har valt att jobba med ECC och dessa beslut ställer nya minimikrav på kycklingbranschen. I rapporten går det att läsa om ett flertal matkasseföretag som har valt att ta mer ansvar för kycklingarna - men tyvärr är det långt ifrån alla. Av de 13 granskade matkassarna har endast 5 valt att arbeta med kriterierna för ECC och bland de hittar vi globala jättarna Hello Fresh och Marley Spoon. Andra svenska matkassar som hamnar i toppen av rankingen är Veckansmiddag och Årstiderna. För Henrik Isaksson som är grundare av Matkomfort så är djurvälfärd och hållbarhet prioriterade frågor. Det har med andra ord inte varit någon tvekan kring hur de ställer sig till ECC.
- Det känns väldigt bra att vi på Matkomfort kan att ligga i framkant och fortsätta att driva branschen med matkassar framåt. Att arbeta med ECC är ett naturligt steg för oss, säger Henrik Isaksson, kock och grundare av Matkomfort.
Mest häpnadsväckande är att Linas Matkasse, som också är Sveriges största matkasse, fortfarande inte har några krav på bättre djurvälfärd för kycklingarna och att de hittills inte visat intresse till att utveckla djurskyddsarbetet. Detsamma gäller även flera andra svenska matkassar. Bland de matkassar som ännu inte arbetar med ECC finns till och med några som försöker profilerar sig som djurvänliga och hållbara alternativ.
- Det är bekymrande att Sveriges största matkasse Linas Matkasse inte tar sitt ansvar i frågan men däremot positivt att de globala jättarna visar vägen. Vi vet att svenska konsumenter efterfrågar bättre djurvälfärd och hoppas att fler matkassar börjar lyssna på konsumenternas önskemål, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.
En intressant observation är att de globala företagen som finns i Sverige alltså har hårdare kriterier för kycklingarnas välfärd än merparten av de svenska företagen.
Nyckelord
Kontakter
Francesca VilchesChef Djurvänlig konsumtion
Tel:08-555 914 30francesca.vilches@djurensratt.sewww.valjvego.seNathalie SöderströmAnsvarig företagsrelationer
Tel:08-555 914 21nathalie.soderstrom@djurensratt.seBilder

Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
Förbud mot pälsdjursuppfödning på väg: "Äntligen!"20.3.2025 14:18:45 CET | Pressmeddelande
Under dagen har regeringen tillsatt en utredning om hur förbud mot pälsdjursuppfödning ska införas i Sverige. Detta efter ett löfte som gavs hösten 2023 och på grund av ”djuretiska diskussioner” som har letts av Djurens Rätt i över 50 år. Djurens Rätt firar denna framgång och uppmanar till att utredningen sker skyndsamt.
Ny rapport: Tre års granskning av Sveriges kycklingslakterier20.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Skandalrubrikerna för kycklingslakterier har duggat tätt under de senaste åren. Djurens Rätt har därför granskat tre års kontrollrapporter för djurskydd för Kronfågels, Guldfågelns och Atrias slakterier. Resultatet presenteras i en ny rapport med ingående information om systematiska brister, hemlighetsmakeri om dessa och viktiga politiska åtgärder för att lösa problemen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum