Diskrimineringsombudsmannen

Försäkringsbolag erkänner könsdiskriminering

Dela
Ett försäkringsbolag erkänner nu att det var diskriminering när bolaget nekade en kvinna ersättning för en avbeställd resa efter sjukdomsbesvär som hade samband med graviditet. DO har mot bakgrund av erkännandet ingått en överenskommelse med bolaget som innebär att kvinnan får 50 000 kronor i ersättning för diskrimineringen.

Kvinnan hade bokat en utlandsresa och betalat med ett kreditkort som innebar att en reseförsäkring ingick i köpet. Efter att hon hade gjort bokningen blev hon gravid, men fick missfall några dagar före avresan. Missfallet orsakade vissa sjukdomsbesvär och hon fick därför ett läkarintyg där hon avråddes från att resa. Trots läkarintyget nekade försäkringsbolaget kvinnan ersättning med hänvisning till försäkringsvillkoren, som angav att ersättning inte utgår om orsaken till avbokningen är graviditetsrelaterad.

Både Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och DO har funnit att villkoret strider mot diskrimineringslagen. Om en kvinna vad gäller möjligheterna till försäkringsersättning behandlas sämre av skäl som har samband med hennes graviditet är det fråga om direkt könsdiskriminering som enligt unionsrätten inte kan rättfärdigas.

– Att man på det här sättet upprätthåller tydligt diskriminerande villkor är allvarligt eftersom det kan avskräcka kvinnor från att begära den ersättning de har rätt till. Jag utgår från att andra försäkringsbolag med liknande villkor nu kommer att utmönstra dem, säger Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman.

PRO 2020/2

Fakta

Diskriminering är förbjuden för den som utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor, tjänster eller bostäder till allmänheten (2 kap. 12 § diskrimineringslagen).

Förbudet mot diskriminering som har samband med kön hindrar inte att kvinnor och män behandlas olika i fråga om tjänster eller bostäder, om det har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet. (2 kap. 12 a § diskrimineringslagen).

De ovannämnda bestämmelserna har sin bakgrund i Rådets direktiv 2004/113/EG. Enligt artikel 5.3 i det direktivet får kostnader som har samband med graviditet och moderskap i inget fall leda till skillnader i enskilda personers försäkringsersättningar.

Nyckelord

Kontakter

Om

Diskrimineringsombudsmannen
Diskrimineringsombudsmannen
Råsundavägen 18
169 04 Solna

08-120 20 700http://www.do.se/

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

Skola lyckades inte stoppa rasismen – elev utsatt för trakasserier i två år12.5.2025 09:03:00 CEST | Pressmeddelande

En elev utsattes regelbundet för rasistiska trakasserier av andra elever på skolan under två års tid. Trots att skolan gick in med vissa åtgärder lyckades man inte sätta stopp för de rasistiska glåporden och våldet. Diskrimineringsombudsmannen bedömer att skolan brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet och begär att skolans huvudman ska betala diskrimineringsersättning till eleven.

DO framställer krav i två ärenden som rör diskriminering i samband med bussresor8.5.2025 08:57:00 CEST | Pressmeddelande

DO har i två aktuella ärenden bedömt att det har varit fråga om diskriminering när personer som använder rullstol har missgynnats i samband med bussresor. I det ena fallet har personen ifrågasatts samt blivit frånåkt, och chaufförerna har saknat kompetens i hur en rullstol ska spännas fast i bussen. I det andra fallet har chauffören saknat kompetens i hur bussens lift fungerar vilket innebar att personen i fråga behövde krypa ombord på bussen för att kunna åka med.

DO överklagar dom om en läkare som sa åt en patient att ta av sjal vid vårdtillfälle25.3.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande

DO överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient, som sökte vård för besvär med hemorrojder, att ta av sin sjal inför undersökningen. DO ser flera skäl att överklaga domen, bland annat för att tingsrätten har gjort en felaktig rättslig bedömning av vad som utgör ett missgynnande enligt diskrimineringslagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye